Blue Label, hiç tartışmasız Johnnie Walker markasının portföyündeki en prestijli ekspresyon. Hatta Blue Label için sadece markanın değil, tüm harmanların en prestijli viskilerinden biri desek de pek yanlış söylemiş olmayız. Efsanevi baş harmancı Jim Beveridge’ın özenle seçtiği, 25 ila 35 yıllık viskilerin de içlerinde bulunduğu 16 adet malt ve tahıl viskinin harmanından oluşan Blue Label, viski piyasasındaki en pahalı harmanlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Blue Label harmanının merkezinde 1983 yılından beri üretim yapmayan Port Ellen bulunuyor. Harmanın %75’ini malt viskiler oluşturuyor ki bu oran standart harman viskilere göre oldukça yüksek. Harmanın geri kalan %25’i ise tahıl viskilerden oluşuyor.

Harman viskiler hakkında detaylı bilgi almak için “Harman Viskiler Hakkında Her Şey” yazıma göz atabilirsiniz!

Her bir şişesi tek tek numaralandırılmış Johnnie Walker Blue Label, yıl ibaresiz bir şekilde (Nas) ve %40 alkol derecesiyle şişeleniyor.


Blue Label en çok soru aldığım viskilerin başında geliyor. Hem katıldığım tadımlarda, hem de yakın dostlarla yaptığımız sohbetlerde Blue Label hakkında sıkça duyduğum sorular:

– Blue Label bu fiyata değer mi?

– Blue Label en iyisi mi?

Blue Label için tadım notlarımı paylaştıktan sonra, bu sorular hakkındaki görüşlerimi de paylaşmak istiyorum.


Johnnie Walker Blue Label (İskoç Harman, %40 abv)

Burun: Bol meşe, bal ve kuru meyvelere ek olarak portakal ve elma gibi meyvemsi notalar ön planda. Bitter, zencefil ve çok az bir miktar da is. Zengin, kompleks ve dengeli. Havalandıkça meyvemsi notalar biraz daha öne çıkıyor. Yağlı ve gövdeli bir damağın sinyallerini veriyor.

Damak: İlk yudumla bal, portakal, vanilya, meşe ve baharat yoğun olarak hissediliyor. Bu aromalara kuru meyveler, bitter çikolata ve malt eşlik ediyor. Ufak bir miktar is almak da mümkün. Burundaki dengeyi damakta da vurgulayabilirim. Aroma çeşitliliğine rağmen hiç kaybolmayan bir denge… Oldukça yağlı ve kremamsı. “İçimi kolay” tabirinin ne demek olduğunu gösteren bir ekspresyon.

Bitiş: Uzun ve pürüzsüz. Kuru meyve, meşe, bal ve baharat.

Genel Yorum: Johnnie Walker Blue Label, oldukça zengin karakterli, müthiş dengeli ve içimi gerçekten keyifli bir ekspresyon. Yudumlarken aroma çeşitliliğine ve dolgun yapısına dikkat etmenizi tavsiye ederim.


Blue Label bu fiyata değer mi?

Hiç şüphe yok ki, Blue Label birçok viski meraklısının yüksek bulabileceği bir fiyata sahip. Fiyatından bağımsız değerlendirdiğimde Blue Label gerçekten başarılı bulduğum ekspresyon.

Fiyat/performans dengesi olarak baktığımızda ise, herkesin bir viski için ayırabileceği bütçe ile viskiden beklentisi farklı olduğu için, bu denge kişiden kişiye değişecektir. Blue Label’dan keyif alan ve bu viskiye bütçe ayırabilen bir viski sever için Blue Label vazgeçilmez bir viski olabilicekken, viskiye bu kadar para harcamak istemeyen diğer bir viski sever ise, daha uygun altenatiflere yönelebilir.


Blue Label en iyisi mi?

“En iyi, en kaliteli, en güzel, en lezzetli” gibi kavramlar göreceli kavramlardır. Bu nedenle, değil Blue Label için herhangi bir viski için bile bu kelimeleri kullanmak bence oldukça güç.

Bir viskiye olan bakışınız o viskiyi içtiğiniz zamana, mekana, o anki ruh halinize veya kimle içtiğinize bağlı olarak değişebilir. Örneğin, kalabalık ve yüksek sesli bir barda içtiğiniz viskiyi, evinizde yakın bir dostunuzla yudumladığınızda, o viski hakkındaki düşünceleriniz tamamen değişebilir.

Aynı şekilde, bazı viskilere olan bakışınız yaşınız, yaşam şekliniz veya damak tadınız ile de farklılaşabilir. Buna örnek olarak, viski merakımın ilk başladığı zamanlardaki is/turba tutkusunun yerini yavaş yavaş daha dengeli viskilere bırakmasını gösterebilirim.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda, Blue Label için “en iyi/kaliteli/keyifli viski veya bu fiyatı değer/değmez” gibi fikirler belirtmek, subjektif bir yorumdan öteye geçmeyecektir.

Bu yazı ilginizi çektiyse;

Tüm Johnnie Walker Tadım notları…

Johnnie Walker’ın geçmişten günümüze hikayesi…

“Harman Viskiler Hakkında Her Şey” yazım için…

Johnnie Walker Blue Label
Oldukça zengin karakterli, müthiş dengeli ve içimi gerçekten keyifli bir ekspresyon. Yudumlarken aroma çeşitliliğine ve dolgun yapısına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Burun88%
Damak87%
Bitiş87%
Genel88%
88%Overall Score

7 Responses

  1. batuhan

    tekrardan merhabalar bu fiyat konusunu abim cok afilli anlatmışsın ben buraya özet olarak şunu yazayım kıbrıstan veya dutyfreeden alacaksanız verdiginiz paraya deger en iyi si mi bence efsane 2 viskide böyle afallamıştım biri budur digeri de Macallan Reflexion tabi ikisi farklı biri single malt biri harman ama gerçekten blue labeli 800 900 tl ye kıbrstan abilirsiniz emin olun paranıza deger

    Reply
  2. Super Santorelli

    Damak tatlarımız ve içim notlarımız neredeyse birerbir aynı, bloğunuzu okuduğum vakit sanki kendim yazmışım gibi keyif ve heyecanla okudum..

    Reply
  3. Levent

    Sıkı bir viskisever ve bir tadımcı olarak yorumunuza katılıyorum. İnsanın damak tadı anlık bile değişebiliyor. An geliyor Black Label 12 bile Harika bir eşlikçi olabiliyor. An geliyor Mcallan bile tat vermiyor. Ortama göre …En güzeli çeşitli viskileri deneyip, tadılmayacak zaman içinde bir damak tadı oluşturmak. Selamlar??

    Reply
  4. Ertuğrul

    Gelgoyne 18 almıştım bir keresinde bu kadar hafif kaliteli viski içimi kolay görmedim. sanırım içtiğim en iyi viskiydi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.