Gusto Viski Kulübü olarak yeni sezonun açılışını inanılmaz bir tadımla yaptık.

Tadımda “Şeri Fıçılarıyla Taçlanan Maltlar” teması altında viski dünyasında şerinin önemini konuşup, şeri etkili viskilerden harika örnekler tattık. Tadıma her zaman olduğu gibi sevgili Mehmet Yalçın‘ın anlatımı ve çok keyifli hikayeleri eşlik etti.

Tadıma geçmeden önce Şeri Şarabından kısaca bahsetmek istiyorum.

Şeri (Sherry), İspanya’nın güneyindeki Jerez bölgesinde üretilen ve fortifiye edilmiş yani alkol oranı arttırılmış özel bir şarap türü. Şeriyi diğer şaraplardan ayıran 2 önemli özelliği bulunuyor.

Bunlardan ilki, şeri üretiminde mayalandırılmış şarabın hava ile temas ettirilerek üzerinde küf oluşumuna izin verilmesi. Şeri üretiminde kullanılan üzümlerin kabuğunda bulunan doğal mayanın oluşturduğu bu küf, bir zar (flor) görevi görerek oksidasyonu sınırlar.

Şeriyi diğer şaraplardan ayıran diğer detay ise, olgunlaşma sürecinde kullanılan “Solera” metodu. Bu metodu kısaca, farklı fıçılarda bulunan türlü yaşlardaki şarapların belli bir harmoni ile karıştırılıp olgunlaştırılıp harmanlanması şeklinde özetleyebilirim.

Palamino, Pedroximenez ve Moscatel üzümlerinden yapılan Şeri şarabının alkol oranı ortalama %15-18 arasında değişirken, %22’ye kadar çıkabilen örnekler de bulunuyor.

Şeri şarabı üretim şekline göre, Oloroso, Fino, Pedro Ximenez, Manzanilla, Amontillado ve Palo Cortado olarak 6 türe ayrılır.

Şeri fıçılarında bekletilmiş viskilerin karakterleri de bu şerinin türüne göre değişiklik gösterir.

Genel olarak, şeri fıçılarda olgunlaşmanın viskiye zengin ve kompleks aromalar kazandırdığını söyleyebiliriz. Şeri etkili viskilerde, orman meyveleri ve kuru meyveler gibi keskin tatlı aromalar sıklıkla görülür.


Şeri şarabını kısaca tanıdıktan sonra gelelim tadıma…

Viskilere geçmeden önce, Şeri şarabının karakterini iyice anlamak amacıyla Lustau Şeri şarabı tadıldı. Burunda pekmez, ceviz ve topraksı notaların belirgin olduğu bu şarap damakta ekşi, buruk ve oldukça tatlı bir karakterdeydi.

Viski tadımında ise, Gusto Viski Kulübü üyelerinden Deniz Ergener, Veysel Oğuz ve misafirlerimiz Özgür Özlen ve Cem Alpay’ın katkılarıyla çok özel bir line-up ortaya çıktı!

Tadımda sırasıyla aşağıdaki viskiler tadıldı:

  • Ledaig Sherry Finish (%42 abv)
  • Gordon & MacPhail Glenlivet 15 (%43 abv)
  • Macallan 10 (1990’lardan bir şişeleme, %43 abv)
  • Macallan Edition No.3 (%48,3 abv)
  • The Pot Still Glenrothes Sherry Butt 11 (%63,4 abv)
  • Glendronach 2002 Single Cask No.4648 (%54,7 abv)
  • Bowmore Limited Edition Sherry Matured 1990 (%53,8 abv)

Her bir ekspresyon hakkında detaylar ve kısaca tadım notlarım şu şekilde:

Ledaig Sherry Finish: İskoçya’nın Mull adasında bulunan Tobermory damıtımevinin bu ekspresyonunda turba kullanılıp ve olgunlaşmanın bitişinde şeri fıçıları tercih edilmiş.

Burunda şeftali, kayısı ve vanilya gibi tatlı aromalara turba eşlik ediyor. Dengeli ve hafif bir görüntüde. Şeriyi burunda pek hissetmedim. Damakta buruna göre daha baharatlı. Tatlı ve turbalı aromalar tam ayarında. Tarçın, kuru üzüm ve hafif çikolatamsı. Bitişte ise kısa/orta arası, tarçın, turbamsı ve kuru.

Gordon & MacPhail Glenlivet 15: Bağımsız şişeleyici Gordon & MacPhail’in özenle seçtiği kısmen şeri fıçılardan, kendi mahzeninde yıllandırdığı 15 yıllık bir Glenlivet.

Burunda oldukça zarif. Çiçeksi ve meyvemsi kokular baskın. Şeftali, limon ve narenciye. Adeta reçel gibi… Damakta biraz daha sıcak bir karakterde. Meyvemsi, dolgun ve kolay içimli. Bitiş kısa uzunlukta, şeftali ve hafif kuru.

Macallan 10: 1990’larda ya da Mehmet Yalçın’ın deyimiyle “Macallan’ın Macallan olduğu zamanlardan” bir şişeleme.

Burunda çiçeksi ve tatlı. Kuru meyve, şeftali ve pişmiş elma kokuları. Oldukça dengeli, zarif ve dolgun. Damakta şeri etkisini hemen gösteriyor. Narenciye, kuru üzüm ve şeftali aromalarına tarçın eşlik ediyor. Dolgun ve güçlü. Lezzetli uzun bir bitiş. Şeri hala etkili.

Macallan Edition No.3: Ünlü parfüm üstadı Roja Dove ve Macallan’ın baş damıtımcısı Bob Dalgarno’nun ortak fıçı deneyimlerinin üçüncü ürünü. 4 türden 6 farklı fıçıdan şişelenen ekspresyon 48.3 alkol derecesine sahip.

Burunda kuru meyve, portakal kabuğu, citrus, vanilya ve çikolatamsı kokular. Meşe notaları da oldukça baskın. Taze ve dengeli, alkolü hiç hissettirmiyor. Damakta da burunla benzer aromaları görüyoruz, fakat biraz daha güçlü bir yapıda. Kuru meyve, vanilya ve taze meyvemsi tatlara tarçın ve zencefil eşlik ediyor. Bitiş upuzun, şeri ve bitter.

The Pot Still Glenrothes Sherry Butt 11: Bağımsız şişeleyici The Pot Still’in Glenrothes damıtımevinden tek bir şeri fıçıdan, fıçı sertliğinde şişelediği bir ekspresyon. Bu şişe 63.4 gibi iddialı bir alkol seviyesine sahip.

Oldukça zorlayıcı bir burun, alkol fazlasıyla keskin… Kadeh biraz bekledikten sonra keskin şeri notaları hissediliyor. Damakta yüksek alkollü bir şeri şarabı içiyormuşsunuz hissi yaratıyor. Lezzetli ve kavurucu… Bitiş uzun, şeri etkili ve fazlasıyla sıcak.

Glendronach 2002 Single Cask No.4648: Pedro Ximénez şeri fıçılarında 15 yıl olgunlaşmış, %54,7 alkol derecesiyle şişelenmiş çok özel bir ekspresyon.

Burunda adeta yıllanmış bir rom gibi. Bol karamel, esmer şeker, üzüm ve çikolata. Damakta rom karakteri hala belirgin. Ek olarak tarçın ve sütlü çikolata. Kremamsı ve aromatik yapıda. Bitiş ise upuzun, tarçın, vanilya ve şeri.

Bowmore Limited Edition Sherry Matured 1990: Bu özel ekspresyonu üstat Mehmet Yalçın‘ın sözleriyle paylaşmak istiyorum.

Bowmore’un 1990’da damıtılan, sadece birkaç fıçıya basıldıktan sonra 16 yıl boyunca aynı fıçıda, Islay adasının deniz seviyesinin altındaki mahzenlerinde yıllandırılan, fıçıları açılır açılmaz da alkol oranı düşürülmeden, filtre dahi edilmeden olduğu gibi şişelenen “Limited Edition Sherry Matured”… Çok az sayıda piyasaya verilip Bowmore’un tutkulu koleksiyonerleri tarafından adeta yağmalanan bu viski, bu satırların yazarı tarafından 2009 yılında bir müzayedede ele geçirildi ve o gün bu gündür Frankfurt’ta güvenilir bir adreste, bir “uyuyan güzel” olarak bugünleri bekledi.

Burunda turba etkisi oldukça fazla. Deri, tentürdiyot ve gazlı bez… Bunları takiben hafif şeri ve bitter. Yoğun fakat yormayan, dengeli bir yapıda. Damakta şaşırtıcı derecede yumuşak… Şeri ve turbanın müthiş bir dengesi var. Bitişte turba, kuru üzüm, tütün aromaları. Uzun soluklu ve kuru.

Tadımın Özeti

Bunun gibi çok özel viskilerin olduğu tadımlarda favoriyi seçmek çok zordur. Bu nedenle izninizle 3 viskiyi öne çıkaracağım.

Benim için bu tadımın yıldızı Glendronach 2002 Single Cask No.4648 oldu. Müthiş derecede aromatik ve dolgun bir viski. En keyif aldığım viskilerden biri diyebilirim. (Bu özel şişeyi bizimle paylaştığı için Özgür Özlen’e çok teşekkürler!)

2. sırada ise Macallan’ın İngiltere iç pazarı için 1990’larda şişelediği Macallan 10 geliyor. Mehmet Bey’in “Macallan’ın Macallan olduğu yıllar” yorumu gerçekten çok doğru. Bu şişe günümüzdeki Macallan’lardan çok farklı… (Harika şişe için Cem Alpay’a çok teşekkürler)

3. sıraya ise 2 viskiyi layık gördüm. Bowmore Limited Edition Sherry Matured 1990 ve Macallan Edition No.3… Bowmore’un damaktaki yumuşaklığı ve turba-şeri uyumu çok başarılıydı. Macallan Edition No.3 ise müthiş zenginlikte, dolgun ve lezzetli… (Bowmore için Mehmet Yalçın’a, Macallan için ise Veysel Oğuz’a çok teşekkürler)


Her zaman olduğu gibi müthiş anlatımı için Mehmet Yalçın’a, katkılarıyla tadımı unutulmaz kılan Deniz Ergener, Veysel Oğuz ve misafirlerimiz Özgür Özlen ve Cem Alpay’a, ve tabii ki keyifli akşam için tüm Gusto Viski Kulübü üylerine çok teşekkürler!


Bu yazı ilginizi çektiyse;

Diğer tadım ve etkinlikler için…

Gusto Viski Kulübü tadımları için…

Leave a Reply

Your email address will not be published.