Koca bir yılı daha geride bıraktık. 2016 her alanda iyi veya kötü (ne yazık ki çoğunlukla kötü) birçok gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu.
2016’da viski dünyasında da birçok gelişmeye şahit olduk. Kısaca özetlemek gerekirse, 2016’da Japon viskilerinin giderek artan popülaritesi, çavdar viskisinin yükselişi ve NAS viski (non-age statement yani yıl belirtilmemiş) kategorisinin büyümesine tanık olduk.
Hiç şüphesiz geçtiğimiz yılda olduğu gibi önümüzdeki yılda da bazı gelişmeler göreceğiz.
Bu yazıda, 2017’de viski dünyasında bizi neler bekliyor, neler görebiliriz, kısaca özetlemek istedim.
İrlanda’nın Yükselişi
Viski konusunda İrlanda/İskoçya rekabeti daha viskinin keşfi noktasında başlamış. Uzun yıllar sonunda hala kesin olarak viskiyi ilk hangi ülke buldu emin değiliz. Fakat emin olduğumuz bir şey var ki, o da İskoç viskilerinin İrlanda viskilerine karşı üstünlüğü…
Üstünlükten kastım İskoçlar İrlanda viskilerinden daha iyi daha kaliteli demek asla değil. Üstünlüğü özellikle son yıllardaki hem satış rakamları hem de piyasadaki dağılım olarak düşünebilirsiniz.
Fakat yakında bu tablo değişebilir…
İrlanda son yıllarda yaptığı yatırımlar ile viski dünyasındaki ağırlığını arttırmayı amaçlıyor. 2016’da açılmış ve 2017’de de açılması planlanan onlarca damıtımevi bulunuyor.
İrlanda viski devi Jameson da yakın zamanda çıkardığı yeni ekspresyonları ile (Black Barrel, Blender’s Dog, Cooper’s Croze, Distiller’s Safe…) İrlanda’nın bu yükselişinde önemli rol oynuyor.
2017’de İrlanda’da daha çok gelişme göreceğiz gibi duruyor…
Aromalı Viskiler
Evet ilk duyduğumda ben de biraz garipsedim. Fakat, aromalı viskiler özellikle Amerika’da çok popüler durumda. Tarçın aromalı viski markası Fireball 2016 yılında Amerika’da en çok satan viskiler arasında yer aldı.
Moda, teknoloji, gıda ve birçok sektörde trend belirleyici olan bir ülkede ortaya çıkan trendin tüm Dünya’ya yayılabileceğini söylemek pek de yanlış olmaz.
Fireball’a ek olarak piyasada bir sürü aromalı viski mevcut. Elma aromalı Kanadalı Crown Royal Regal Apple ve Red Stag Hardcore Cider, bal aromalı Jack Daniel’s Tennessee Honey, Dewar’s Highlander Honey ve kiraz aromalı Evan Williams Cherry Reserve aromalı viskilerden sadece birkaçı…
Önümüzdeki yıllarda başka markaların da aromalı ekspresyonları ürün portföylerine eklemelerine tanık olabiliriz.
Yıl İbaresiz Viskilere Devam
Son yıllarda hızla büyüyen NAS (non-age statement yani yıl belirtilmemiş) viski kategorisi önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam edecek gibi görünüyor.
NAS kategorisi çıktığından bu yana viski severler arasında pek sıcak karşılanmadı. Fakat benim gözlemim, bu algı kırılmaya başladı bile. Bunun sebebi markaların NAS kategorisinde gerçekten çok kaliteli ekspresyonlar çıkarmaya başlamış olması.
Buna en güzel örnekler Ardberg Uigeadail, Talisker Storm, Glenfiddich Cask Collection, Aberlour A’bunadh ve Laphroaig Lore olarak gösterilebilir.
Deneysel Viskiler
Son yıllarda deneysel nitelikte diyebileceğimiz birçok ekspresyon piyasaya çıkarıldı.
200’den fazla malt ve tahıl İskoç viski örneği üzerinde yapılan 50’den fazla deney sonucu ortaya çıkan Johnnie Walker Blenders’ Batch, 16 ülkeden 20 uzmanın seçtiği fıçılarla hazırlanan Glenfiddich Project XX, IPA bira fıçılarında bekletilmiş Glenfiddich IPA Experiment, okyanus üzerinde botlarda burbon fıçılarda olgunlaşan Jefferson’s Ocean–Aged at Sea son yıllarda artan deneysel viskilere sadece birkaç örnek.
Markalar yıllardır alışılan viski geleneklerini farklılaştırarak hem yepyeni tatlar ortaya çıkarıyorlar, hem tüketicilerin dikkatini çekiyorlar, hem de pazarlamasını yapacakları yeni öğeler bulmuş oluyorlar.
Deneysel ekspresyonlar viski severlerin ilgisini çektiği sürece önümüzdeki yıllarda da markalardan bu tür hamleleri bekleyebiliriz.
Özet olarak,
Son yıllarda viski dünyasında neredeyse her gün bir gelişmeye tanık olduk. Markalar arasında giderek artan rekabet, tüketicilerin talepleri, sektörün yeniliklere gösterdiği olumlu reaksiyonlar ve değişen sektör şartları ile 2017’de de viski dünyasında daha çok gelişme göreceğiz gibi duruyor.
Merhaba,sitenizle malt viski araması sonucu çıkan sonuçlar arasından seçerek tanıştım.Aslen ben de bir viski tutkunuyum ve Viskiyi bir içki olarak değil .bir kolleksiyon materyali,bir hobi,bir kültür olarak görmek lazım diye düşünüyorum 🙂 Daha önce viski ile ilgili sitelerden bir kaç tanesine göz atmıştım.Sitenizde okuduklarım,özellikle malt tadım notlarındaki ifadeleri ve görselleri açıkçası çok tutarlı ve cazip buldum.Bu keyif için sizlere teşekkür ederim
Rıza Bey Selamlar, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim 🙂 Viskiye bakışımız oldukça benzer, ben de viskiyi bir içkiden çok bir keyif aracı, bir merak, bir kültür olarak görüyorum…