Gusto Viski Kulübü Haziran tadımımızın teması “Bir Damıtımevinin Anatomisi: Glendronach” oldu. 2018-19 sezonunun son tadımında, benim de son yıllarda çok sıkı takip ettiğim ve hayranlık duyduğum damıtımevlerinden biri olan Glendronach’ın birbirinden özel ekspresyonlarını denedik.
Tadıma her zaman olduğu gibi Mehmet Yalçın’ın anlatımı eşlik etti ve kendisinden bu müthiş damıtımevi hakkında çok ilginç bilgiler edindik.
Gusto Viski Kulübüyle yaptığımız diğer tadımlara buradan göz atabilirsiniz!
Tadıma geçmeden önce kısaca Glendronach damıtımevinden bahsetmek istiyorum.
İskoçya’nın Highland bölgesinde bulunan Glendronach damıtımevi 1826’da James Allardes tarafından kurulmuş. “Dronach” keltçede “Böğürtlen” anlamına geliyor. “Glen” kelimesinin ise vadi anlamına geldiğini hatırlatalım. (Viski Terimler Sözlüğü)
Kuruluşundan günümüze birçok kez el değiştiren ve sırasıyla Teachers and Sons Ltd., Allied Distillers Limited, Chivas Brothers Ltd ve BenRiach Distillery Company gibi büyük firmalar tarafından satın alınan damıtımevi, son olarak 285 Milyon £ karşılığında Brown-Forman bünyesine geçti.
Jack Daniel’s markasını da elinde bulunduran Brown-Forman, Glendronach ile beraber Benriach ve Glenglassaugh damıtımevlerini de portföyüne kattı.
Yıllık 1.300.000 litre üretim hacmine sahip olan Glendronach, Şeri Fıçı kullanımı ile öne çıkan sayılı damıtımevinden biri! Günümüzde şeri fıçılar, olgunlaşma için kullanılan fıçıların yaklaşık %5’lik bir kısmını oluşturuyor. Şeri fıçı kullanımı ile öne çıkan damıtımevlerine Glendronach ile beraber Macallan, Highland Park, Glenfarclas gibi damıtımevlerini de ekleyebiliriz.
Glendronach damıtımevinden üretilen viskilerin bir bölümünün Teacher’s ve Ballantine’s harmanlarında kullanıldığını da belirteyim. Harman (Blended) viskiler hakkında bilgi almak için “Harman Viskiler Hakkında Her Şey” yazıma göz atabilirsiniz…
Glendronach’ı kısaca tanıdıktan sonra gelelim tadıma…
“Bir Damıtımevinin Anatomisi: Glendronach” tadımında birbirinden zengin, yoğun ve bol şerili 7 farklı ekspresyon tattık. Bu ekspresyonlar öncesi ise, her tadımda olduğu gibi kör tadım usulü tattığımız bir X viski de bizi bekliyordu.
Bu tadım için özel alınmış bir içki daha vardı! Tadım öncesinde, Glendronach viskilerindeki Şeri detayını daha iyi anlamak için Fino, Amontillado ve Olosoro şeri şaraplarının harmanında oluşan Harveys Bristol Cream tadıldı.
Harveys Bristol Cream, pekmez ve nar ekşisi aromalarının baskın olduğu yoğun, kompleks bir şeri.
Tadımda sırasıyla aşağıdaki viskileri tattık:
- X Viski (Bunnahabhain 12 – %46 abv)
- Glendronach 8 The Hielan (%46 abv)
- Glendronach 12 (%43 abv)
- Glendronach 12 Single Cask 2003 (%55.2 abv)
- Glendronach Virgin Oak Finish (%46 abv)
- Glendronach Allardice 18 (%46 abv)
- Glendronach Parliament 21 (%48 abv)
Her bir ekspresyon hakkında detaylar ve kısaca tadım notlarım şu şekilde:
X Viski (Bunnahabhain 12): İlk koklamayla beraber taze meyvemsi aromalar. Aklıma hemen Lowland geldi… Fakat tattığım anda ilk tahminimi hemen geri aldım. Oldukça sıcak, kuru ve biberli bir damak. Bitişte de aynı şekilde bol baharat aldım. Tahmin etmesi zor bir viski oldu…
Glendronach 8 The Hielan: Damıtımevinin eski Bourbon ve Şeri fıçılarda 8 yıl olgunlaştırıp, 46 dereceyle şişelediği ekspresyonu.
Burunda genç ve köşeli bir görüntüde. Tahıl, alkol ve rutubet kokusuna hafif metalik notalar eşlik ediyor. Kadeh biraz havalandığında çok zayıf da olsa kuru meyve kokuları kendini gösteriyor. Damakta oldukça tatlı. Kuru incir, pekmez, lime ve baharat aromaları. Burundaki genç görüntüden sonra kendini biraz toparladığını söyleyebilirim. Bitiş tatlı ve orta uzunlukta.
Glendronach 12: Damıtımevinin eski Bourbon ve Şeri fıçılarda 12 yıl olgunlaştırıp, 43 dereceyle şişelediği standart ekspresyonu. Bu ekspresyonun eski şişelemesi, Oloroso ve Pedro Ximénez şeri fıçılarında olgunlaştırıldığını da belirteyim. (Glendronach 12 eksi şişeleme tadım notlarım)
Burunda şeri etkisi belirgin. Kuru meyve ve likörümsü kokular. Oldukça hafif ve yuvarlak. Damakta kuru incir, bal ve likör tatlarına hafif baharatlı aromalar eşlik ediyor. Yumuşak ve kolay içimli. Bitiş kısa-orta arası, şeri ve pekmez.
Glendronach 12 Single Cask 2003: Pedro Ximénez şeri fıçılarında olgunlaştırılıp 55.2 dereceyle şişelenmiş özel bir Single Cask. 4012 numaralı fıçıdan doldurulmuş 697 şişenin 209.’cusu.
Burunda elma turtası, incir, üzüm, armut tarçın ve “Küflü Mahzen” (Mehmet Yalçın’ın dediği şekilde) kokuları. Çok zengin bir karaktere sahip. Her koklamada ayrı bir tat… Damakta oldukça güçlü ve aromatik. Konyağı andıran aromalar mevcut. Bol şeri, üzüm ve likör. Bitişte uzun, elma likörü ve şeri.
Glendronach 14 Virgin Oak Finish: Eski Bourbon fıçılarda olgunlaştırıldıktan sonra sıfır Amerikan fıçılarda bitiş işlemi görmüş, 14 yıllık ve 46 derecelik ekspresyon.
Burunda meşe, vanilya, muz, hindistan cevizi ve beyaz biber. Bourbon çağrışımı yapan zengin bir burun. Yumuşak ve dolgun. Damakta muz, vanilya, kayısı ve armut aromalarına baharat ve hafif zencefil eşlik ediyor. Bitiş orta uzunlukta, muz, meşe ve karabiber.
Glendronach Allardice 18: Damıtımevinin kurucusunun adını taşıyan, Oloroso Şeri fıçılarda 18 yıl olgunlaştırılmış, %46 alkol derecesine sahip ekspresyon.
Burunda çok belirgin şeri kokuları. Güçlü keskin likörümsü notaları, orman meyveleri ve tarçın takip ediyor. Damakta aromatik ve lezzetli. Kuru kayısı, portakal, pişmiş elma, pekmez ve kızarmış ekmek. Bitişte orta uzunlukta, kuru kayısı, pekmez ve tarçın.
Glendronach Parliament 21: Oloroso ve Pedro Ximénez şeri fıçılarda 21 yıl olgunlaştırılıp, %48 alkol derecesiyle şişelenmiş bir şeri bombası.
Allardice ile oldukça benzer… Bol şeri, vanilya, sütlü çikolata, malt ve meşe. Damakta oldukça gövdeli. Portakal, kuru kayısı, tarçın ve çok hafif biberli tatlar. Bitiş orta uzunlukta, şeri ve baharat.
Tadımın Özeti
Seçmek zor olsa da benim için bu tadımın yıldızı Glendronach Virgin Oak 14 ve Glendronach 12 Single Cask 2003 oldu. Glendronach Virgin Oak 14 şaşırtıcı derecede dengeli, yumuşak ve dolgun ekspresyon. Meyvemsi ve baharatlı aromaların uyumu gerçekten çok başarılı. “Yaşından büyük bir viski” diyebilirim…
Glendronach damıtımevinden kötü bir Single Cask çıkması pek mümkün görünmüyor. Yine Gusto Kulübüyle yaptığımız bir tadımda içtiğim 2002 Single Cask kadar olmasa da, Glendronach Single Cask 2003 de gerçekten müthiş bir viski olmuş. Çok zengin, aromatik ve güçlü bir viski!
Her zaman olduğu gibi müthiş anlatımı için Mehmet Yalçın’a ve tabii ki keyifli akşam için tüm Gusto Viski Kulübü üyelerine çok teşekkürler! Seneye görüşmek üzere…
Bu yazı ilginizi çektiyse;
Diğer tadım ve etkinlikler için…
Yorum Yazın