Bir viskiyi birçok farklı açıdan değerlendirebiliriz. Damakta uzun süre kalması, hoş kokulara sahip olması, içerken ağızda alkol tadı yerine keyifli aromalar bırakması veya farklı tatları dengeli bir şekilde sunması benim bir viskide en çok aradığım özelliklerdir.

Bunların yanında, bir viskinin “fiyat-performans” dengesinin iyi olması da bence oldukça önemli bir özelliktir. Bu dengenin iyi olmasını, viskinin uygun fiyatına rağmen zengin tat profiline sahip olması ve keyifli bir içim sunması olarak tanımlayabiliriz. 

Bu yazıda fiyat-performans açısından başarılı bulduğum 5 farklı ekspresyondan bahsedeceğim.

Ekspresyonlara geçmeden önce fiyat-performans dengesinin bütçeye ve beklentiye bağlı olarak kişiden kişiye büyük farklılık gösterebileceğini ve bu listenin kişisel tercihlere göre hazırlandığını belirtmek istiyorum.


1. Monkey Shoulder

Monkey Shoulder, harmanında İskoçya’nın Speyside bölgesinde damıtılan Balvenie, Glenfiddich ve Kininvie malt viskilerini barındırıyor.

Monkey Shoulder, viski üretiminde önemli bir rolü olan kürek işçilerine adanmış bir viskidir. Bu kürek işçilerinin görevi, ıslatıldıktan sonra filizlenmeye başlayan arpaları kürekle savurarak havalandırmaktır. Oldukça efor gerektiren bu hareketi uzun yıllar boyunca yapan işçilerde “Monkey Shoulder” adlı meslek rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlığı omuzların normal bir insanınkine göre daha yukarıda durması olarak özetleyebiliriz.

%40 alkol seviyesine sahip Monkey Shoulder’ın bir malt harmanı olduğunu, yani içerisinde sadece malt viskiler barındırdığını belirtelim. Bildiğiniz üzere, harman viskilerin formüllerinde maltlara ek olarak tahıl viskiler de yer almaktadır.

Gelelim tadım notlarına;

Monkey Shoulder oldukça dolgun, kremamsı ve dengeli bir içim sunuyor. Burunda vanilya, bal, kakao ve malta ek olarak hoş meyvemsi notalar da bulunuyor. Damakta ise karamel, kuru üzüm ve narenciye notaları hakim. Yağlı ve yuvarlak… Bitişte de orta uzunlukta, baharat ve meşe.

Dolgun, zengin ve dengeli yapısına rağmen sahip olduğu uygun fiyat ile Monkey Shoulder, birçok viski sever için fiyat-performans denildiğinde akıllara gelen ilk viskilerden biridir.


2. Johnnie Walker Blenders’ Batch Red Rye Finish

Blenders’ Batch Red Rye Finish, Johnnie Walker bünyesinde bulunan harmanlama konusunda uzman bir ekibin bir araya gelerek, 203 adet malt ve tahıl İskoç viski örnekleri üzerinde onlarca deney yapması sonucu ortaya çıkıyor.

Red Rye Finish’in harmanında 4 viski bulunuyor. Bu viskilerden biri, Speyside bölgesinden meyvemsiliği ile bilinen Cardhu, diğeri ise Port Dundas‘dan gelen tahıl viskiler. Geriye kalan 2 viskinin kimliği ise gizli…

Blenders’ Batch Red Rye Finish, ilk dolum burbon fıçılarda olgunlaştırıldıktan sonra, ilave olarak bir de 6 ay boyunca çavdar viskisi fıçılarında bekletiliyor.

Tadım notlarım kısaca şu şekilde;

Burunda tahıl, vanilya ve bala ek olarak kayısı ve bekledikçe artan meşe. Sanki bir Bourbon kokluyormuşsunuz hissi yaratıyor. Damak da burunla çok benzer karakterde. Bal, baharat, tarçın ve Akçaağaç şurubu. Bitişte ise kısa ve meyvemsi.

Blenders’ Batch Red Rye Finish tatlı ve baharatlı notları dengeli bir şekilde sunuşu ile meyvemsi iskoçları ve bourbon severleri oldukça tatmin edebilecek uygun bir harman.


3. Famous Grouse Smoky Black

Famous Grouse Smoky Black, İskoçya’nın en çok satan harman viskilerinden biri olan Famous Grouse‘un isli ekspresyonu.

Uzun yıllar Black Grouse adı ile piyasada olan ekspresyon, 2015 yılında yeni etiket ve ismi ile raflardaki yerini almıştı.

Genç bir harman olan Famous Grouse Smoky Black, harmanında başta Glenturret olmak üzere birçok isli maltı barındırıyor.

Kısaca tadım notlarım şu şekilde;

Burunda turbalı, isli ve tuzlu. Bunlara ek olarak taze çiçeksi ve likörümsü notalar da ön planda. Damakta turba ve is daha da yoğunlaşıyor. Baharat, malt, zencefil, kuru üzüm ve çikolata. Dolgun ve kremamsı bir dokusu var. Bitişte ise orta uzunlukta, karamel, çikolata ve biraz baharat.

Famous Grouse Smoky Black isli, aromatik, yoğun ve dengeli yapısı özellikle Islay maltlarını seven viski tutkunlarının rahatlıkla tercih edebileceği harman. 


4. Teacher’s Highland Cream

Teacher’s Highland Cream içerisinde yüksek oranda tek malt viski barındıran bir harman olarak dikkat çekiyor. Harmanın merkezin yoğun turba notaları ile bilinen Ardmore tek maltı bulunuyor.

1830 yılında kurulan Teacher’s damıtım evinin standart ekspresyonu olan Teacher’s Highland Cream, %40 alkol oranı ile şişeleniyor. 

Tadım notlarım şu şekilde;

Burunda turba, malt ve bala ek olarak meyvemsi ve tuzlu notalar mevcut. Damakta füme ve otsu aromalara malt ve meşe eşlik ediyor. Burundaki turba hala etkili. Bitişte ise turba, malt ve tuzun hissediliği damakta kalıcı bir final sunuyor.

Teacher’s Highland Cream, yapısı ve yüksek isli karakteri ile sanki yaşlı bir malt viski içiyormuşsunuz gibi hissettiren bir harman. Buna rağmen uygun fiyatı ve kolay bulunurluluğu ile bu listede yer almayı sonuna kadar hakediyor. 


5. Dimple Golden Selection

Haig damıtım evinden çıkan Dimple Golden Selection, 30’dan fazla malt ve tahıl viskinin harmanlanması ile oluşuyor.

Harmanında İskoçya’nın Lowland ve Speyside bölgelerinden bildiğimiz Glenkinchie ve Linkwood maltları da bulunuyor.

Dimple’ın tartışmasız ilk dikkat çeken özelliği adeta bir parfüm şişesine benzeyen şişe tasarımı… İlk kez 1890 yılında çıkan bu üçgen şişe tasarımı, 1958 yılında tescillenerek trademark’lı bir tasarım haline geliyor.

Kısaca tadım notlarım;

Burunda oldukça tatlı ve keskin. Vanilya, bal ve meşeye ek olarak mango, üzüm, şeftali gibi meyvemsi notalar viskiyi adeta şekerli bir parfüme çeviriyor. Damakta gövdeli ve yağlı. Bal ve esmer şeker gibi tatlı notalara ek olarak tarçın, baharat ve karabiber. Bitiş ise orta uzunlukta ve tatlı. Esmer şekere çok az is ve meşe notaları eşlik ediyor.

Zengin ve dengeli meyvemsi yapısı ve oldukça uygun fiyatı ile Dimple Golden Selection, fiyat-performansta başarılı bir harman olarak bu listede yerini alıyor.


Son olarak;

Yazının başında da belirttiğim gibi fiyat-performans dengesi bütçeye ve beklentiye bağlı olarak kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, bu listede yer alan viskilerin kişisel tercihler olduğunu lütfen unutmayınız.

Peki sizin için en iyi “fiyat-performans” dengesine sahip viski hangisi?

40 Responses

  1. Kürşat Selçuk

    Bütçeme göre fiyat performans dengesine sahip en iyi viski Johnie Walker Black Label’dır.

    Reply
    • & Viski

      Harika bir viski! Black Label’ın fiyatı bu listedekilerden bir tık yukarıda, o yüzden dahil etmedim listeye ama fiyat-performansta en iyilerden biri diyebiliriz.

      Reply
  2. Hüseyin Doğan

    Bütçeme uygun birçok viski tattım.Son zamanlarda keşfettiğim WHYTE&MACKAY..

    Reply
    • & Viski

      Evde ufak bir şişe uzun süredir bekliyor. Bu yorumunuz sonrası merak ettim, en kısa zamanda tadacağım 🙂

      Reply
  3. Semih Atik

    Kesinlikle Teacher’s. Bir aralar Carrefour’da 70 TL den satılırdı. %45 malt. Çok güzel bir içimi vardı. Gel görki 2 yıldır gelmiyor. Londra da 10 poundtu.

    Reply
  4. Mehmet Kayhan

    Düşüncem JW Black Label, Chivas Regal 12YO, Maker’s Mark, Famous Groose gibi markalar fiyat/kalite anlaminda gündelik içim için ideal olduğudur. Bunun yanı sıra kişisel tercihim “gerekiyorsa az iç ama kaliteli iç” şeklindedir.
    70’lik rakının 105-130 TL olduğu bir dönemde ortalamanın biraz üzerindeki 70’lik harman viskilere 150-200 TL, malt viskilere ise 200-260 TL vermek imkansız değildir.

    Reply
    • & Viski

      “Az iç kaliteli iç” kısmına katılıyorum. Ben de özenle aldığım viskileri azar azar içmekten keyif alırım. Fiyatlar konusunda ise ne yazık ki haklısınız. Viski pahalıdır algısı diğer içki türlerinin de artmasıyla azalıyor gibi…

      Reply
  5. Timur Cakir

    Smoky black güzeldi.Özellikle ortası kısmında hiçbir viskide bugüne kadar yaşamadığım tadı yaşattı ki viski kültüründen gelen biri olarak beni şasırttı.Bence Famous grouse’un en iyisi ve listede 1. olmayı hak eder gibi

    Reply
    • & Viski

      Kesinlikle katılıyorum! Bu listeyi sıralama gibi düşünmeyin, çünkü benim de sıralamam her gün farklılaşıyor 🙂 Fakat genel hatlarıyla ilk 5’i belirlemeye çalıştım. Famous Grouse bence çok başarılı bir harman. Smoky Black de is severler için en ideal harman olabilir 🙂

      Reply
  6. Yasin

    Uzun zaman önce Glenfiddich single malt içmiştim ve fiyatı neredeyse blended seviyesindeydi. Hala öylemidir bilemiyorum ama öyleyse öneriler içerisinde yer alabilir diye düşünüyorum.

    Reply
    • & Viski

      Aynı listenin Single Malt’lar için olanını yapsam Glenfiddich 12 kesinlikle listede yer alır. Fiyatlar her geçen gün arttığı için uygun viski bulmak zorlaşıyor… Ama Glenfiddich 12 malt viskiler arasında uygun sayılabilecek seviyelerde.

      Reply
  7. Gaia

    Tadım notlarınızda göremedim; Glendalough Double Barrel denemediyseniz fiyat performans açısından değerlendirmenizi tavsiye ederim. Türkiye fiyatını bilmiyorum ama yurt dışında uygun sayılabilecek düzeylerde. Single malt (Double Barrel aged single grain Irish) bir viski. Bourbon fıçılarda yaşlandırılıp bitişi oloroso sherry fıçılarda tamamlanmış. %42 alkol oranında. Baskın olmayan hafif isli bir kokunun ardında yumuşak vanilya, fındık ve karamel kokuları hissediliyor. İlk anda hafif sert boğaz vurumu olan bir yapıda ve aşağı inerken kendisini hissettiren fakat ardından yumuşak bir his bırakarak alt notalarda vanilya ve karameli gizliyormuşçasına baskın olmayan bir şekilde açığa çıkaran bir aromaya sahip. Şişesinin mantar kapaklı ve sade bir şıklığının olması, ayrıca Yürkiye’de sık rastlanır olmayışının da ekstra karizmatik bir hava katacağı kanısındayım.

    Reply
    • & Viski

      Tavsiyeniz için çok teşekkürler. Tadılacaklar listeme ekledim, mutlaka deneyeceğim bulduğumda. Tadım notlarınız için de ayrıca teşekkür ederim. 🙂 Detaylarına bakınca gerçekten başarılı gibi görünüyor.

      Reply
      • Gaia

        Sizin kadar bilgili olmadığım fakat meraklı olduğum bir konu ama benimki naçizane bir yorum sayılır. Viski alırken, paylaştığınız yorumları dikkate alarak seçim yaptığımı ve bilgilendirmeleriniz doğrultusunda yaptığım seçimlerimden de şimdiye kadar memnun kaldığımı,açıklamalarınızdan da bilgi edinirken aynı şekilde değerlendirmelerinizi önemsediğimi belirtmek isterim.Güzel bir sayfanız var, ben de öğrenmeye devam ediyor ve devamının gelmesini diliyorum.

      • & Viski

        Birçok konuda olduğu gibi viski konusunda da öğrenme yolunda “merak” en önemli şey 🙂 Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için umarım keyifle takip etmeye devam ederseniz. İyi günler!

  8. Barış özgür dönmez

    Famous grouse ve monkey shoulder bu listedeki favori viskilerim ve fiyat kalite açısından üst sıralarda olduğunu düşünüyorum tabi kendime göre. Famouse grouse u etrafımdaki kimseye beğendiremedim. Bu viskiyi tek seven benmiyim diye hep düşünürdüm. Sizin bu yazınızı okuyunca biraz rahatladım. Bu arada web sayfanızı çok beğeniyorum. Yeni yeni single malta başlayan bir viski sever olarak sizden çok şey öğrendim. Çok teşekkürler

    Reply
    • & Viski

      Famous Grouse ve Monkey Shoulder fiyat-performans açısından kesinlikle çok başarılı! Tabii ki bu yazım üzerine birçok kez fiyat “güncellemesi” olduğu için sanırım listeyi yenilemem gerekiyor… 🙂 Famous Grouse bence gayet başarılı bir harman. Benim de sevmeyen ve bana katılmayan arkadaşlarım var ama bu biraz damak tadıyla alakalı. O yüzden beğendirmek için bence uğraşmayı bırakın ve keyfini sürün! 🙂 Güzel yorumlarınız için de çok teşekkürler.

      Reply
    • & Viski

      Bell’s için güzel yorumlar duydum ben de! Çok yeni bir tane aldım, önümüzdeki hafta tadım notlarımı paylaşacağım. 🙂

      Reply
  9. T.T

    Monkey Shoulder içimi çok kolay single malt whisky gibi sert değil bence fiyat performansta en iyisi

    Reply
    • & Viski

      Single Malt’ları sert olarak kategorize etmemek lazım. Çok yumuşak içimli malt viskiler de bulunuyor.

      Reply
  10. Göksel Arcan

    Jameson ve Singleton viskileri ile ilgili yorumlarınızı merak ediyorum

    Reply
  11. ARMAĞAN

    Grants keyifli bir içimi var fiyat ve içim açişindan da çoķ iyi

    Reply
    • Ozan S

      Glen Moray Elgin Classic çok uygun fiyatlı, turbalı bir single malt. Denediyseniz kısaca yorumlarınızı alabilir miyim?

      Reply
  12. Çağlar

    İsli viski sevgim nedeniyle Famous Grouse Smoky Black’i çok merak ettim. Fakat marketlerde bulunmuyor. Siz nereden alıyorsunuz?

    Reply
    • veviski

      Ne yazık ki ben de çok uzun süredir Türkiye pazarında görmüyorum, artık satılmıyor olabilir. Yurtdışında veya duty free’lerde fazlasıyla karşıma çıkıyor.

      Reply
  13. Nihat Kurun

    Johnnie walker gold label bence fiyat performans denince aklıma ilk gelen viski. Yumuşak içimli ama kompleks. Tatlı ama çok hafif dumanlı. Türkiye fiyatı yurtdışına göre uygun.

    Reply
  14. Fahri

    Günümüzde viski fiyatları malum, uygun fiyatlı viski arayışına girdim, gözüme çarpan ve denemediğim viskiler; sir edward’s, passport ve label 5… bu üçü içerisinde önerebileceğiniz hangisidir?

    Reply
  15. Cengizhan

    Çok fazla bir viski geçmişim yok. 3 senedir bulunduğum bölgedeki her çeşit viskiyi tadma şerefine bulundum. Damak zevkine göre çok değişiklik gösterdiğini söyleyebilirim. Benim çok beğendiğim bir viskiyi çevremdekiler beğenmeyebiliyor. Kendi şahsım adına isli bir koku meyvemsi olmasa da bal vanilya tarçın gibi tadlar hoşuma gidiyor. İsli denince Jack Daniels ama tad diyince cardhu derim ben. Sitenizi çok yakından takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim

    Reply
  16. Ömer

    Uzun zaman sonra bir girdi olsa da Singleton fiyat performansta en başarılı bulduğum viskidir

    Reply
  17. Efe

    The Famous Grouse Smoky Black, blues ve yazılarınız süper üçlü

    Reply
  18. Burak Canikli

    Saydıklarınızdan sadece Monkey Shoulder’i denedim. Denediğim bir çok viski arasından rahatlıkla ilk sıraya koyarım. Kendini her yerde belli ediyor. İkram ettiklerim özellikle soruyor.

    Reply
  19. Caner Karakaya

    Ben en çok Famous Grause beğeniyorum, klasik olanını; geçen havaalanında Smoke olanından aldım , deneyeceğim yakında; sizin listenizde görünce de ayrıca sevindim ????

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.