Kısaca Glenmorangie

  • 1843 yılında William Matheson tarafından kuruldu.
  • İskoçya’nın Highland bölgesinde bulunuyor.
  • Marka, Fransız firma LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) bünyesinde bulunuyor.
  • LVMH aynı zamanda Moët, Hennessy, Ardbeg, Belvedere ve Dom Perignon gibi içki markaları da portföyünde barındırıyor.
  • Markanın standart ekspresyonu olan “Glenmorangie Original” İskoçya’nın en çok satan single maltı.
  • Baş damıtımcı: Dr. Bill Lumsden
  • Komşu damıtımevleri: Balblair, Dalmore ve Teaninich.
  • Markanın logosu, İskoçya’da bulunan ve M.Ö 800’lü yıllarda yapılmış bir yapı olan Hilton of Cadboll taşından esinlenerek tasarlanmış.

  • “The Sixteen Men of Tain” Efsanesi – Damıtımevi ilk kurulduğunda 16 çalışanı bulunuyormuş. Yıllar içerisinde kişiler değişse de 16 rakamı çok uzun bir süre aynı kalmış. Glenmorangie bu ilginç geleneği hem iletişimlerinde hem de şişelerinde yıllar boyunca vurgulamış. Fakat 2008 yılında, üretimin artması ile bu rakam 24’e çıkarılmış. Bu nedenle,  artık “The Sixteen Men of Tain” yerine “The Men of Tain” vurgusu yapılıyor.

Glenmorangie’de Viski Üretimi

  • Glenmorangie’de viski üretimi, arpaların Tarlogie kaynağından elde edilen su ile ıslatılması ile başlıyor. Bu kaynak zengin mineralli yapısı ile biliniyor.
  • Damıtımevinde kullanılan arpalar oldukça düşük bir PPM oranına sahip (2 PPM olduğu söylenmektedir). Bu da viskilerde turba etkisinin az olmasına neden oluyor.
  • Damıtma işlemi ise İskoçya’nın en uzun imbiklerinde (5 metre) yavaş bir şekilde gerçekleştiriliyor.
  • Glenmorangie damıtımevinde olgunlaştırma için genellikle eski bourbon ve amerikan beyaz meşe fıçılarını tercih ediyor.
  • Glenmorangie’nin Missouri‘da kendine ait bir ormanı bulunuyor. Marka fıçılarını buradaki ağaçlardan elde ediyor. Fıçılar öncelikle 2 sene boyunca havalandırılıyor ve içlerinde 4 yıl boyunca bourbon olgunlaştırmak üzere Jack Daniel’s ve Heaven Hill‘a yollanıyor. Bundan sonrasında ise içlerinden alkollü sıvı (olgunlaştırma olmadan henüz viski diyemiyoruz) bekletilmek üzere damıtımevine getiriliyor.
  • Glenmorangie, standart olgunlaştırma sürecine ek olarak uyguladığı bitiş (finish) işlemi, diğer bir adıyla ek olgunlaştırma, ile de öne çıkan markalardan biri. Bu konuda Glenmorangie’nin sektöre yön veren damıtımevlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bitiş için Madeira, Şeri, Port, Sauternes, Burgundy gibi şarap fıçılarına ek olarak Chinkapin, Missouri, Truffle ve Burr gibi farklı meşe türlerinde fıçılar da kullanılıyor.
  • Glenmorangie damıtımevinde üretilen viskinin neredeyse tamamı malt yapımı için kullanılıyor.


Glenmorangie Ekspresyonları

Glenmorangie’nin 4 ana ekspresyonu bulunuyor. Bunlar;

Glenmorangie Original, Glenmorangie Lasanta, Glenmorangie Quinta Ruban ve Glenmorangie Nectar D’Or.

Tadım notları kısaca şu şekilde:

  • Glenmorangie 10 Original : Burunda citrus, vanilya ve şeftali. Damakta çiçeksi bir tatlılık, vanilya. Bitişte ise portakal, şeftali.
  • Glenmorangie Lasanta : Burunda baharat, üzüm, çikolata, bal ve karamel. Damakta şeri, üzüm, portakal, karamela ve baharat. Bitişte uzun, baharat, portakal, fındık ve çikolata.
  • Glenmorangie Quinta Ruban : Burunda naneli bitter çikolata, portakal, ceviz, baharat ve küçük hindistan cevizi. Damakta naneli çikolata, ceviz, portakal ve türk lokumu. Bitişte uzun, ipeksi, naneli çikolata ve portakal.
  • Glenmorangie Nectar D’Or : Burunda oldukça meyvemsi, limon, portakal, küçük hindistan cevizi ve baharat. Damakta zencefil, badem, limon ve bal. Bitişte uzun, beyaz çikolata, vanilya, zencefil ve limon.

Ana ekspresyonlara ek olarak markanın 4 serisi daha bulunuyor. Bunlar; Prestige, Private Edition, Travel Retail Exclusive ve Limited Edition serileri.

Ealanta, Bacalta, Signet, Dornoch, Tayne ve Cadboll, bu seriler içerisinde öne çıkan ekspresyonlardan sadece birkaçı.

Markanın tüm ekspresyonları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Yıllarla Glenmorangie

1730’lar  :  Tain’de bulunan Morangie çiftliğinde bira üretimi yapılıyordu.
1843  :  Eski damıtım evi müdürü, William Matheson (aynı zamanda Balblair’in sahiplerinden) çiftliği satın alır ve Morangie brewery’i 2 adet 2.el Cin imbiği alarak Morangie damıtım evine çevirir.
1849  :  Viski üretimine başlanır.
1887  :  Damıtım evinin adı Glenmorangie olarak değişir.
1918  :  Glenmorangie, Macdonald & Muir ve Durham & Co firmaları tarafından satın alınır. Sonrasında Macdonald ailesi tek pay sahibi olur ve 90 yıl boyunca şirketin sahibi olarak kalır.
1920 – 1950  :  Amerika’daki içki yasağı ve ekonomik krizler viski satışlarını çok olumsuz etkiler.
1931 – 1936  :  Damıtım evi ekonomik nedenlerden ötürü üretime ara verir.
1941 – 1944  :  Ekonomik kriz 2. Dünya savaşı ile bitse de yakıt ve arpa bulmak iyice zorlaşır ve damıtım evi yine üretime ara verir.
1948  :  Damıtım evi savaşın etkilerini üzerinden atar ve tam kapasiteye üretime başlar.
1977  :  Damıtım evindeki imbik sayısı 2’den 4’e çıkarılır.
1990  :  Damıtım evi imbik sayısını 4’ten 8’e çıkardı.
2002  :  Üretim hattına 2 fermantasyon tankı (washback) eklendi.
2004  :  Macdonald ailesi markayı 300 milyon pound karşılığında Fransız şirket Moët Hennessy Louis Vuitton’a sattı. Satın alım sonrasında markanın imajı gözle görülür bir şekilde değişti. (Şişe tasarımları ve ekspresyon isimleri – The Quinta Ruban, Nectar d’Or ve Lasanta)
2009  :  Damıtım evindeki imbik sayısı 8’ten 12’e çıkarıldı.


Glenmorangie tadım notları için…

Leave a Reply

Your email address will not be published.