John Walker & Sons XR 21, Sir Alexander Walker’ın 1800’lü yıllardaki formüllerinden ilham alınarak yaratılan özel bir harman. En genci 21 yıllık viskilerin karışımından oluşan ekspresyon, tasarımı ve motifleriyle göz kamaştıran bir şişeleme.
Johnnie Walker markasını kurulduğu günden günümüze tüm detaylarıyla anlattığım yazıma buradan göz atabilirsiniz.
John Walker & Sons XR 21 (Blended, 40% abv)
Burun: İlk koklamayla birlikte elma, tropik meyve, bal, vanilya kokuları belirgin. Hemen arkasından yoğun meşe, karamel, humidor ve çok hafif gerilerden is kokuları. Zarif ve zengin.
Damak: Burunda olduğu gibi meyvemsi aromalar belirgin. Elma, şeftali, portakal, kuru üzüm, tropik meyve aromalarına meşe, bitter çikolata, tatlı tütün, bal ve karamel eşlik ediyor. Burundaki isli tatları damakta da çok hafif hissetmek mümkün, fakat daha çok yanık meşe olarak adlandırabilirim. Dolgun bir yapıda.
Bitiş: Karamel, bitter çikolata ve meşe ile orta-uzun bir bitiş.
Genel: Johnnie Walker XR 21, zengin meyvemsi notalar ile yıllanmadan gelen tatların dengeyle sunan zarif, zengin karakterli bir viski. Özellikle Johnnie Walker 18 sevenlerin çok keyif alacağını düşünüyorum.
180621
Bu yazı ilginizi çektiyse;
Tüm Johnnie Walker Tadım notları…
Mesala şimdi bu 85 puan… 600 tl lik black label sherry finish 86 puan bundan kötü mü garip.
Chivas Regal 25 için yaptığınız yorumunuzda cevap verilmiştir.
Değerlendirmeyi tüm viskiler için değil de segmentindeki viskiler arasında yapıyordur . Yani hyundai puanlarken kiaya göre puanliyor Mercedes s500e göre değil diye düşünüyorum .
Çok doğru dediniz Cihan Bey. Her viskiyi kendi kategorisinde değerlendiriyorum. Viskiler türleri, kategoriler, fiyatları, yıllanma süreleri, fıçı türleri ve buna ekleyeceğimiz birçok parametreye göre belli beklentiler oluşturur. Puanlamalarım o viskinin yarattığı beklentiyi ne kadar karşıladığı ve kendi kategorisinde nasıl bir noktada bulunduğuyla ilgili. Bununla beraber bir viskinin puanının daha yüksek olması daha düşük puanlı bir viskiden daha iyi/kaliteli/lezzetli yapmıyor. Örneğin tattığım ama yazmaya değer görmediğim bir viski örneği vereyim size: Glenglassaugh 50. Kendisi 8bin Euro’luk bir viski olur. Eğer yazıp puanlamış olsaydım puanım 70’i geçmezdi. Çünkü tüm karakterini olgunlaşma süresinde fıçıya kaybetmiş bir viski.