Uluslararası İskoç viski derneği Keepers of the Quaich’ın Türkiye Chapter/Şubesi açıldı!

Dünyanın dört bir yanından seçkin viski severlerin üye olduğu ve bugüne kadar sadece 9 ülkede International Chapter/uluslararası şube” dernek, 10. şubesi olan Türkiye şubesini de açtı.

Chivas Regal, Aberlour ve Ballantine’s gibi markalarıyla tanıdığımız Pernod Ricard’ın Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay’ın, Nisan 2019’da “Master” ünvanını layık görülmesiyle, Türkiye bu ayrıcalıklı ülkeler arasına eklenmiş oldu ve bir nevi İskoç viski kültürünü tüm dünyaya tanıtan bu derneğin merkezlerinden biri oldu.

Keepers of the Quaich Türkiye şubesinin açılışı, 18 Şubat 2020 akşamı Pera Palace Hotel’de çok şık bir davetle yapıldı. Davette, Keepers of the Quaich derneğinin Global Yönetim Kurulu Başkanı Peter Prentice başta olmak üzere Türkiye’deki viski sektöründen de çok önemli isimler yer aldı.

Türkiye’deki viski kültürünün gelişimi için çok büyük önem taşıyan ve ülkemizin viski kültürü tarihine geçecek olan bu özel geceye davet edildiğim için ben de büyük onur duydum!

Gecenin şüphesiz en güzel anlarından bir tanesi, Pernod Ricard Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay’ın konuşması sonrasında, Diageo Türkiye Genel Müdürü Levent Kömür’le beraber sahnede yaptıkları konuşmaydı. İkilinin ülkemizdeki viski kültürüne yaptıkları katkı ve bu gecenin gerçekleşmesi için verdikleri emek gerçekten çok önemli.


Keepers of the Quaich derneğinden kısaca bahsetmek gerekirse;

Dünyanın dört bir yanından seçkin viski severlerin üye olduğu “Keepers of the Quaich” derneği, Ballantine’s, Chivas Brothers, United Distillers, Edrington and Justerini & Brooks şirketleri tarafından 1988 yılında İskoçya’da kuruldu.

Kariyerini İskoç viskisine adamış kişilerin üye olabildiği bu derneğin amacı, İskoç viski kültürünü tüm dünyaya tanıtmak ve bu kültüre uzun yıllar katkıda bulunmuş insanları onore etmek.

Quaich (Okunuş: kueyk): İskoçya’nın geleneksel kasesi olarak biliniyor. 19.yy’a kadar İskoçya’da davetlerde ev sahibi ile misafir bu kaseden karşılıklı içerek, birbirlerine olan güven ve saygılarını gösterirlermiş.

Derneğin yapısı kısaca şu şekilde;

Keepers of the Quaich derneğinin bugün 100’den fazla ülkede 2700’den fazla üyesi (Keeper), 200’e yakın da “Master Keeper” üyesi bulunuyor.

Derneğe üye olunabilmesi için (yani bir Keeper olabilmek için), İskoç viski sektörüne en az 5 yıllık bir  hizmet verilmesi bekleniyor. Sektöre en az 10 yıl hizmet edenler ise, İskoçya’daki Yönetim Kurulunun kararı ile “Master” unvanı alabiliyor.

Derneğin Türkiye’den 9 “Keeper” üyesi bulunurken, bir de “Master Keeper” üyesi (Selçuk Tümay) bulunuyor.

Keepers of the Quaich derneğinin Türkiye şubesinin açılması, ülkemizdeki viski kültürünün gelişimi açısından oldukça çok önemli. Türkiye’yle beraber sadece 10 ülkenin bu ayrıcalığa sahip olması bile aslında bu durumun önemini özetliyor.

Türkiye şubesinin açılmasıyla beraber, hiç şüphe yok ki Keepers of the Quaich derneği önümüzdeki yıllarda ülkemize olan odağını arttıracak. Bununla beraber de Türkiye’nin adının global pazarda daha çok geçeceğini, markaların yatırımlarını ve eforlarını ciddi seviyede artacağını umut ediyorum.


Keepers of the Quaich hakkında daha detaylı bilgi almak için web sayfalarına göz atabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.