Monkey Shoulder Smokey Monkey, William Grant & Sons firmasının 2017 yılında çıkarmış olduğu, ülkemizde ise 2019 gibi satışa sunulan isli ekspresyonu.

Bildiğiniz üzere Monkey Shoulder bir Malt Harmanı (Blended Malt), yani içerisinde sadece Malt viskiler buluyor. Monkey Shoulder’ın standart ekspresyonunda yer alan maltları biliyoruz (Balvenie, Glenfiddich ve Kininvie), fakat yeni ekspresyon Smokey Monkey’de bu detay biraz belirsiz… Farklı kaynaklarda bu maltların Balvenie, Glenfiddich ve Ailsa Bay olduğu yazılsa da, kesin bir bilgiye sahip değiliz… Bu durumda isli karakterin Ailsa Bay’den geldiğini düşünebiliriz.

Monkey Shoulder markası adını, viski üretiminde önemli yeri olan kürek işçilerinde uzun yıllar çalışma sonucu ortaya çıkan “Monkey Shoulder” (omuz düşüklüğü) rahatsızlığından alıyor.

Monkey Shoulder Smokey Monkey (Malt Harmanı, 40% abv)

Burun: İlk koklamayla beraber yanık meşe ve ilaçsı kokular aldım. Zarif bir turba karakteri var. Hemen arkasından vanilya, karamel, malt, bal ve tarçın geliyor. Sonda ise hafif iyotsu kokular açığa çıkıyor. Oldukça hoş ve dengeli.

Damak: Damakta turba karakteri biraz daha belirgin. Vanilya, karamel ve citrus tatlarına yanık meşe, kömür, zencefil, tane karabiber ve hafif tuz eşlik ediyor. Dolgun, kuru ve sıcak bir yapıda.

Bitiş: Kısa ile orta arası diyebileceğim yanıksı, kuru ve sıcak bir bitiş.

Genel Yorum: Smokey Monkey için genel olarak, isli viskilere giriş için veya hafif isli bir viski arayanlar için ideal bir seçim olabilir. Özellikle burunda çok keyif aldığım Smokey Monkey’in, damakta ve bitişte tıpkı standart ekspresyonda olduğu gibi biraz daha dengeli ve dolgun olmasını dilerdim.

010520

Bu yazı ilginizi çektiyse;

“İskoç Viskileri Hakkında Her Şey” 

İsli viskiler ve turbanın viski için önemini anlattığım yazım için…

Monkey Shoulder Smokey Monkey
Burun84%
Damak83%
Bitiş83%
83%Overall Score
Reader Rating: (20 Votes)
82%

Leave a Reply

Your email address will not be published.