Geçtiğimiz hafta, puro konusundaki bilgisine çok güvendiğim dostum Özgür Çakıroğlu ile viski ve puro üzerine bir tadım düzenledik. Nişantaşı Sail Loft Retro Society‘de yakın dostlarla yaptığımız tadımda, #puroveviski başlığı altında puro ve viski kültürleri üzerine sohbet edip ve farklı eşleştirmeler denedik.
#puroveviski etkinliğimiz için bir tane puro ve karakter olarak puromuzla doğru bir eşleşme olacağını düşündüğümüz 2 viski seçtik. Puro olarak Quai D’orsay No: 50 seçerken, bu puroya uyumlu eşlikçiler olarak ise Aberlour 12 ve Woodford Reserve ekspresyonlarını düşündük.
Puro ve viski tadımına geçmeden önce puro kültürüne dair keyifli bir sohbet ettik. Sohbetimiz sırasında, puronun tarihi, çeşitleri, önde gelen puro ülkeleri ve markaları gibi konular üzerine konuştuk.
Özgür’ün puro kültürüne dair paylaşımlarına, ben de puroyla alakalı ilginç öyküler anlatarak ve viski & puro benzerliklerine dikkat çeken bilgiler paylaşarak eşlik ettim.
Tabii ki etkinliğin en keyifli kısmı, her zaman olduğu gibi tadım kısmıydı… Purolarımızı yakmadan önce, puro nasıl yakılır, nasıl kesilir, puro tadarken nelere dikkat etmeliyiz, puro nasıl saklanmalı gibi konuları konuştuk.
Tadıma geçmeden önce bu etkinlik için seçtiğimiz puromuz, Quai D’orsay No: 50‘den bahsetmek istiyorum:
Quai D’orsay No:50
Bir Küba purosu olan Quai D’orsay No: 50, 1970’li yıllarda Fransa iç pazarı için üretilmiş. Vitola olarak Robusto olan Quai D’orsay No: 50, yaklaşık 45 dakikalık bir içim süresine sahip.
Quai D’orsay No: 50 genel olarak, vanilya, karamel, deri, kahve ve odunsu aromaların belirgin olduğu orta gövdeli ve kolay içimli bir puro.
Purolarımızı yaktıktan yaklaşık bir 10 dakika sonrasında ise viskilerimizi yudumlamaya başladık.
Viski olarak Quai D’orsay No:50 ile uyumlu olacağını düşündüğümüz Aberlour 12 ve Woodford Reserve‘ü seçtik.
Aberlour 12, meşe, vanilya ve tarçın aromalarının belirgin olduğu dolgun ama yumuşak içimli bir ekspresyon. Kısaca, tam tam bir “Malt viskiye giriş viskisi” de diyebilirim. Aberlour 12’yi seçmemizin en önemli sebebi Quai D’orsay No:50 benzer aromalar sunması. Bence gövde olarak da ikili iyi bir eşleşme olacağını düşündük.
Puro & Viski Uyumu Hakkında: Puro & viski eşleşmesinde en önemli unsur, gövde, yoğunluk ve aroma olarak uyum yakalamak.
2. viskimiz Woodford Reserve, Aberlour 12 ile benzer olarak karamel, bal, tarçın ve meşe gibi aromaları barındıran bir viski. Fakat Woodford Reserve’ün damakta biraz daha köşeli bir viski olduğunu söyleyebilirim. Özellikle damakta ve bitişte karabiber, deri ve tütün aromaları belirgin bir viski. Burada da amacımız hem gövde, hem de aroma olarak benzer tatları eşleştirmekti.
Tadımda yaptığımız Viski & Puro eşleşmeleri için notlarım şu şekilde:
Aberlour 12 & Quai D’orsay No:50 : Bu eşleşme için tek kelimeyle “müthiş” diyebilirim. Tahmin ettiğim üzere ikili, gövde ve aroma olarak harika eşleşti. Özellikle ağızda vanilya, bal ve odunsu aromalar güzel bir ahenk yakaladı. Başlangıçtan bitişe oldukça yumuşak ve dengeli.
Woodford Reserve & Quai D’orsay No:50 : Bu eşleşme için de aromaların uyumundan bahsedebiliriz. Özellikle bal aroma aromasını yoğun aldığımı söyleyebilirim. Puronun orta kısımlarında ise biraz baharatlı tatlar ağır bastı. Aberlour 12’ye kıyasla biraz daha baskın kaldığını düşünüyorum.
İki eşleşme arasında Aberlour 12 & Quai D’orsay No:50 ikilisinin daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Grup olarak da genel görüş bu şekilde oldu.
Özgür’ün puro kültürüne yaptığı keyifli anlatımda puroya dair çok faydalı, “hap bilgi” diyebileceğim şeyler de öğrendik. Tadımda puro üzerine konuştuğumuz konuları birkaç başlık altında paylaşmak istiyorum.
#puroveviski’de konuştuğumuz konulardan kısaca bahsetmek gerekirse;
Puro ne değildir?
- Tıpkı viskide olduğu gibi puroda da, “Puro zenginler içindir” algısı oldukça yanlış. Çok pahalı purolar olduğu kadar her bütçeye uygun farklı purolar bulunmaktadır.
- Puro bir keyif aracıdır! Kendine zaman ayırmayı seven, andan keyif almayı sevenler içindir. Bu konuda Fatih Arslanbay dostumun söylediği güzel bir cümleyi paylaşmak istiyorum: “Puro, zaman geçirmek için değil, zamanı yaşamak içindir”.
Puro ve Viski Benzerlikleri
- Çok ilginçtir ki, şu an hayatımızda yer alan bu 2 zevk unsuru da ilk olarak dini ritüellerde, sonrasında ise tıbbi amaçla tedavilerde ile kullanılmış.
- Tıpkı viskide olduğu gibi puro da çok uzun ve meşakkatli süreçlerden geçerek üretiliyor. Özellikle türün yapraklarının toplanarak doğru koşullarda saklanması ve fermente edilmesi aşaması çok dikkat gerektiren bir süreç.
Puroda Sahtecilik
- Ülkemiz de dahil olmak üzere puroda sahtecilik ciddi bir sorun. Küba’da bile puroların %30’unun sahte olduğu söyleniyor.
- Bir puronun sahte olduğunu kokladığımıza zaman aldığımız asitli, amonyak benzeri kokulardan anlamak mümkün.
- Bunun dışında puro kutusu da dikkatli bir şekilde incelenmeli.
Puro Tadım Tüyoları
- Viskide olduğu gibi puroda da için öncesinde koklamak oldukça önemli. Puro yakılacak ucundan (ayak) koklanır.
- Koklamadan sonra bir sonraki adım Soğuk Çekim. Bunun için öncelikle puroyu kesmemiz gerekiyor. 3-4 kere çekim yaparak aromaları hissederiz. Soğuk çekimde, bir önceki adım koklamada alınan aromalar kıyaslanabilir.
- Puro içerken çok sık çekim yapılmamalı. Aksi takdirde “Nikotin Tekmesi” dediğimiz, baş dönmesi, terleme ve mide bozulması gibi sonuçlar doğurabilir…
Puronun Yakılması ve İçilmesi
- Puroyu yakmanın ideal 3 yolu vardır: Torch diye tabir edilen çakmaklar, puro kibriti (uzun kibrit) ve puro kutularının içerisinden çıkan sedir agacı çubukları.
- Puro yakılmadan önce “toasting” dediğimiz işlem yapılır. Bunun için puro ağza götürülmeden hafif ve eşit bir şekilde kızartılır.
- Puro yakılırken ateşin puroya temas etmemesi ve puronun her köşesinin eşit bir şekilde yandığından emin olmamız gerekiyor. Bunun için yakım sırasında puro dudaktayken yavaşça çevirerek yakılmalı.
- Puroyu yaktıktan sonra yaklaşık 1 dakika beklenmelidir. Bunun amacı ateşi homojen bir şekilde dağıtmak ve ateşi oturtmaktır.
- İçim sırasında yaklaşık olarak 1 dakikalık aralıklarla çekim yapılabilir. Daha uzun aralıklar puronun sönmesine neden olabilecekken, daha sık aralıklar ise biraz önce açıkladığım Nikotin tekmesine neden olabilir.
Puroya dair ilginç bilgiler!
- “Cigar” sözcüğü Maya dilinde tüttürmek anlamına geliyor.
- “Puro” kelimesi ile İspanyolca’daki Puros’tan gelmekte. Sevilla’da eski bir puro türü olan “Puros”, saf/yüzde yüz olan anlamına geliyor.
- Puronun ham maddesi olan tütün, Amerika yerlileri tarafından 2-3 bin yıllar öncesinde keşfedilmiş olsa da, batının tütün ile tanışması 1492’de Amerika’nın keşfiyle olmuş.
#puroveviski tadımımızdan kareler;
Bu yazı ilginizi çektiyse;
Leave a Reply