Geçtiğimiz günlerde Scotch Malt Whisky Society’nin (SMWS) Londra’da Greville sokağında bulunan tadım kulübünde çok keyifli bir tadıma ev sahipliği yaptım. Tadımda Londra’da bulunan Türk viski severlere ek olarak kulübün eski üyelerinden de katılımcılar vardı.

Tadımdan notlarıma geçmeden önce sizlere çok kısaca SMWS’dan bahsetmek istiyorum. SMWS, 1983’te Phillip Hills ve arkadaşları tarafından kurulan bir tadım kulubü. Kendi aralarında yaptıkları tadımlarla başlayan bu ufak kulüp, günümüzde dünyanın dört bir yanından 27,000 üyenin olduğu bir organizasyona dönüşmüş. Kulübün başta Londra, Edinburgh ve Glasgow olmak üzere birçok ülkede yerleri bulunuyor.

Kulübün en önemli özelliği ise kendi şişelemelerini yapmaları. Farklı viski üreticilerinden temin ettikleri özel fıçılar alarak bunları kendi markaları altında ikonik yeşil şişelerine koyuyorlar. Çoğu Cask Strength (Fıçı sertliğinde) ve Single Cask olan özel viskilere ulaşabilmek için kulübün üyesi olmanız gerekiyor. SMWS’e dair sizinle paylaşabileceğim daha çok fazla hikaye ve bilgi bulunuyor ama bunun için ayrı bir yazı yazmayı, hatta bir vlog çekmeyi de düşünüyorum.

SMWS’e üye olmak Londra’ya taşındıktan sonra yaptığım ilk şeylerden biriydi diyebilirim. Hatta banka hesabı açmak veya telefon hattı almak öncelikli işlerden bile önce aldığım bir aksiyondu… Yaklaşık 1 yıldır üyesi olduğum SMWS’e her hafta uğrayarak farklı şişelemelerini tatmaya çalışıyorum. Bu sırada farklı viski severlerle tanışarak sohbet etmek de işin diğer bir artısı oluyor. Kulüp düzenli olarak farklı etkinlikler yapıyor, bunlardan biri de “Member takeover” tadımları.

“Member takeover” tadımlarında bir üye dilediği viskileri seçerek, misafirlerini davet ediyor ve tadımı host ediyor. SMWS’nin davetiyle bu şanslı üyelerden biri oldum. Öncelikle bir önceki hafta kulübe giderek menülerindeki farklı viskileri tadarak, tadımda yer alacak şişelere karar verdim. Burada hem kendi damak zevkime göre, hem de misafirlere anlatacağım viski hikayelerine göre seçimler yaptım diyebilirim.

Tadımda SMWS’nin 5 farklı şişelemesini tattık. Tadım sırasında viskiler hakkında ufak bilgilere ek olarak kendi viski yolculuğumdan ve veviski’nin ortaya çıkışından kısaca bahsettim. Tadımda yer alan viskiler şu şekildeydi:

  • A Big Waxy Apple (26.198)
  • Lighting Up an Expensive Cigar (35.311)
  • Chamoy from Mexico (100.33)
  • Dragon’s Lipstick (128.18)
  • So Wonderfully Close, Yet So Wonderfully Far (3.339)

Viskilerin değişik isimleri ve yanlarına yazdığım sayılar dikkatinizi çekmiştir. İşte SMWS’e dair ilginç detaylardan bir diğeri de burada karşımıza çıkıyor. SMWS şişelerinin her birinin üzerinde 2 rakam görürüz. İlk rakam fıçının alındığı damıtımevini, ikinci rakam ise fıçı numarasını temsil eder. Örneğin, ilk viskimiz 26.198’de 26 Clynelish damıtımevini, 198 ise fıçı numarasını temsil ediyor. Kodlara ek olarak şişe üzerinde bir de viskinin karakterini kısaca anlatan oldukça yaratıcı ve fazlasıyla yerinde betimlemeler yazar.

Bu yazımda size tadımda yer alan tüm viskilerden uzun uzun bahsetmeyeceğim ama gerçekten büyük keyifle yudumladığım ve benim için tadımın favorisi olan 2 viskiyi biraz detaylandıracağım.

İlk favorim Lighting Up an Expensive Cigar (35.311) oldu. Glen Moray damıtımevinden ilk dolum kırmızı şarap barrique fıçılarından olgunlaşmış, %62.7 alkol derecesine sahip 13 yıllık bir şişeleme. Puro tüttürmeyi çok seven biri olarak bu viskide çok yoğun miktarda tütün, humidor ve sedir notaları hemen dikkatimi çekti. Bu notalara şarap fıçılarından gelen kırmızı meyve ve karamel karakteri muhteşem eşlik etmiş. Gerçekten bayıldım, öyle ki bir şişeyi de tadım sonrasında yanımda götürdüm.

Diğer favorim de So Wonderfully Close, Yet So Wonderfully Far (3.339) şişesi oldu. Islay bölgesinden Bowmore’da 2. dolum Bourbon fıçılarda 17 yıl olgunlaşmış, %57.1 dereceyle şişelenmiş bir viski. Bowmore’un alışık olduğumuz tropik meyveli ve isli karakterini muhteşem bir dengeyle sunmuş. Şu ana kadar içtiğim en güzel Bowmore desem sanırım abartmış olmam…

SMWS ile yaptığımız bu tadım benim için gerçekten çok ilginç bir deneyim oldu. Bu tadımla ilk kez Londra’da İngilizce viski olarak tadım yapmış oldum. Heyecanlı, fakat oldukça keyifliydi. Tadıma katılan herkese tekrar çok teşekkürler.

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.