Geçtiğimiz hafta İngiltere’nin en önemli içki firmalarından Speciality Brands’in davetiyle harika bir portföy tadımına katıldım. Bu tadımda Speciality Brands bünyesinde bulunan farklı markaları deneyimleme şansım oldu. Tadımda viski, konyak, gin, mezcal ve vermut, tekila gibi her tüm kategorilerde markalar bulunuyordu. Tek gün süren bu tadımda odağımı daha çok viski, rom ve agave bazlı içkilere verdim.

Özellikle bu sene neredeyse her hafta çok özel tadımlara katılma şansı yakalıyorum. Bunda hem tadım paletimi geliştirme istediğim, hem de tabiiki Londra’da olmamın rolü büyük. Bu tadımlarda onlarca içki tatmam ve bu tattıklarımın çoğunun da Türkiye’de satışı olmayan içkiler olmaması nedeniyle veviski.com’da pek paylaşmıyordum. Fakat sosyal medyada bu tarz tadımlardan notlarımı da paylaşmam konusunda mesajlar alınca fikrimi değiştirdim ve yazmaya karar verdim.

Bu yazımda Speciality Brands tadımında denediğim içkilere dair kısaca notlarımı ve markaları hakkında bilgileri paylaşacağım.


Viskiler

  • The Nikka: Tadımdaki ilk durağım Japon markası The Nikka oldu. Standdaki çeşitlilik beni biraz üzse de daha önce denediğim 2 ekspresyonu kaçırmak istemedim.
    • The Nikka Tailored (43%): Yoichi ve Miyagikyo karışımından oluşan bir harman. Beklediğimden çok daha tatlı bir karakterde. Burunda karamel, vanilya, citrus ve çikolata. Damakta da benzer şekilde ama biraz daha genç bir görüntüde.
    • Nikka Taketsuru Pure Malt (43%): 2020 yılında siyah şişelemenin yerini alan bir malt harmanı. Burunda arpa ve kahvaltılık gevrek ve meyvemsi. Damakta kırmızı elma, mandalina, karamel, çikolata ve tatlı baharatlar. Bu viski için isli diyenleri de gördüm ama açıkçası ben pek alamadım.

  • Amrut: Amrut genel olarak sevdiğim bir markadır. Özellikle Fusion’ı çok sevdiğimi her fırsatta söylerim. Bu tadımda markanın ilk kez karşıma çıkan Peated ve 3 kere distile edilen Triparva şişelerini tattım.
    • Amrut Peated Single Malt (46%): İlk koklamayla “Sweet peat” dedirtti. Burunda karamel, tatlı baharat ve turba. Damakta ise turba yok denecek kadar az, malt ve meyvemsi.
    • Amrut Triparva (50%): Sadece 5,400 şişe üretilen 3 kere damıtılmış bir Amrut. Burunda oldukça tropik, tatlı ve hafif. Damakta taze meyveler, bisküvi, vanilya, arpa ve meşe. Favorilerimden biri oldu.
  • Kavalan: Tayvanlı üretici sevdiğim markalardan biri, özellikle de Solist serisi… Farklı fıçı detaylarıyla bu üçlü keyifli bir dikey tadım oldu.
    • Kavalan Solist Ex-Bourbon Cask (58.6%): İlk kez tattığım bu batch oldukça meyvemsi ve dolgun bir viski. Tropik meyve, vanilya ve bal notalarıyla damağı sıvayan bir viski.
    • Kavalan Solist Vinho Barrique: (58.6%): Rengiyle çok şey anlatan viskilerden biri. Yoğun siyah meyve, üzüm, karamel, bitter, karabiber ve kavruk meşe notaları ile dolgun ve güçlü bir viski.
    • Kavalan Triple Sherry Cask (40%): Her ne kadar Solist serisine göre biraz zayıf kalsa da taze meyve ve Jamaika romlarını anımsatan canlı karakteriyle keyif aldığım bir şişe oldu.

  • Michter’s: Amerika’nın Kentucky eyaletinde Louisville kasabasında üretilen Michter’s, “Cost be Damned” adını verdiği bir motto ile üretiliyor. Fıçıların kavrulmadan önce ısıtılması, fıçıların daha düşük alkolle doldurulması gibi dokunuşlar yapıyorlar. Markanın Bourbon’unu çok sevmesem de Rye şişelerine bu tadımda şans vermek istedim.
    • Michter’s Rye (42.4%): Burunda çavdar, meşe, vanilya ve esmer şeker ile dengeli ve hafif. Damakta tatlı baharat, portakal kabuğu, esmer şeker, kuru ot tatlarıyla güçlü bir yapıda. Rye seven biri olarak tatmin edici buldum.
    • Michter’s Barrel Strength Rye (53.9%): Çavdar ve yüksek alkolün buluşmasıyla tahmin edebileceğini üzere oldukça sıcak ve çarpıcı bir şişe. Burunda kiraz, çikolatalı pasta ve sedir. Damakta yoğun baharat, tarçın, çavdar ve kahve. Tek bir buzla oldukça keyifli olabilir.

  • Port Askaig: İskoçya’nın Islay bölgesinde bulunan damıtımevlerinden viskilere seçerek şişeleyen, benim de ilk kez tanışma şansı yakaladığım bir marka.
    • Port Askaig 8 (45.8%): Caol Ila’dan olduğu söylenen 8 yıllık bir şişeleme. Yoğun is, karabiber, kömür notalarıyla sıcak bir viski.
    • Port Askaig 100 Proof ( 57.1%): Yüksek alkol oranına rağmen 8 yıllığına göre biraz daha dengeli, meyvemsi ve hafif tuzlu. Bu viskinin hangi damıtımevinden geldiğini ise bilmiyoruz.
    • Port Askaig 28 (45.8%): Laphroaig damıtımevine ait bu viski burunda tropik meyve, vanilya, meşe ve is kokularıyla oldukça dengeli. Damakta da benzer şekilde isli, tuzlu ve tatlı karakteriyle kompleks ve dengeli. Tadımdaki favorilerimden biri.

  • Single Malts of Scotland: Bu tadımda ilk kez tanışma fırsatı yakaladığım diğer bir marka. Elixir Distillers firmasına ait bu bağımsız şişeleyici İskoçya’nın farklı bölgelerinden fıçılar alarak şişelemeler yapıyor. Şişelerle ilgili bilgiler etiket üzerinde çok detaylı bir şekilde paylaşılıyor. Tattığım 2 şişeleme de gerçekten harikaydı.
    • Single Malts of Scotland – Parcel 8 Glen Elgin 13 (48%): Vanilya, bal, dolgun meyve, çiçeksi ve hafif mumsu kokular. Damakta benzer şekilde tropik meyve, tarçın, vanilya ve bal tatları ile zengin ve dolgun bir viski.
    • Single Malts of Scotland – Parcel 8 An Orkney Distillery 13 (48%): Highland Park damıtımevinden oldukça dolgun ve aromatik bir şişe. Çikolata, karamel, tarçın ve kızarmış ekmek kokularıyla dengeli bir “sweet peat” şişelemesi.

  • Elements of Islay: İlk olarak 2019’daki London Whisky Show’da tanıştığım ve o zamandan beri takip ettiğim markalardan biri. Elixir Distillers grubuna ait Elements of Islay, İskoçya’nın Islay bölgesinden çok ilginç şişelemeler yapan bir bağımsız şişeleyici. Bu tadımda denediğim ekspresyonları ana portföylerine yeni ekledikleri şişelemeleri.
    • Element of Islay Cask Edit (46%): Bourbon ve Şeri fıçılarda olgunlaştırılan bu şişe burunda meyvemsi, otsu, vanilya, hafif is ve beyaz çikolata kokuları sunuyor. Damakta ise benzer şekilde meyvemsi ve hafif isli. Dengeli fakat biraz genç bulduğumu söyleyebilirim.
    • Elements of Islay Bourbon (54.5%): Bourbon fıçılarda olgunlaştırılıp 54.5% dereceyle şişelenmiş. Burunda ananas, muz ve vanilya gibi kokulara meşe, is ve yosun eşlik ediyor. Damakta vanilya, Cappuccino, karamel ve isli aromalar. Aromatik ve lezzetli. 3 şişe arasında favorim diyebilirim.
    • Element of Islay Sherry Cask (54.5%): Şeri fıçılarda olgunlaştırılıp 54.5% dereceyle şişelenmiş. Muhteşem bir renge sahip. Burunda tütün ve kırmızı meyve, damakta ise siyah çikolata, zencefil ve yanık odun aromaları. İlk başta biraz dengesiz ve köşeli bulsam da havalandırdıkça yumuşayan ve keyifli hale gelen bir viski.

  • Waterford: İrlanda’nın yeni damıtımevlerinden Waterford özellikle son 1-2 senede sıkça karşıma çıkan bir marka. Teruar etkisinin viskideki etkisine vurgu yapan Waterford benim henüz yıldızımın barışmadığı bir marka. Genel olarak tüm tattığım ekspresyonlarını genç buluyorum. Yine de şans vermeye ve tatmaya devam…
    • Waterford Cuvee (50%): 4 farklı arpa türünden, 25 farklı çiftlikten üretilen viskilerin değişik fıçılarda olgunlaştırılması ve harmanlamasıyla üretilen ilginç bir viski. Yaklaşık 4,5 yıllık olan şişeleme yoğun arpa, bisküvi, saman ve anason gibi notaları barındırıyor. Bana fazlasıyla new make’i yani yıllanmamış viskiyi anımsattı.

Romlar

  • Hampden Estate: 2022 yılı benim için tam bir rom senesi oldu. Çok sayıda rom tadımına katıldım ve birçok muhteşem markayla tanıştım. Bu tanıştığım markalardan biri de Hampden Estate. Single Origin Jamaica romu üreten bu marka favori romlarım arasına hızlı bir giriş yaptı ve şu an en sevdiğim marka dersem sanırım abartmış olmam.
    • Hampden Estate HLCF (60%): 60% alkol derecesi ve yüksek ester miktarıyla yoğun muz, vanilya, portakal, meşe, baharat ve mentol karakteri sunan ilginç bir rom.
    • Hampden Estate 206 LORK The Younger (47%): 5 yıl olgunlaşmaya sahip, yine yüksek esterli bir rom. Tropik meyve, muz ve hafif baharatlı.
  • Renegade: İrlandalı viski markası Waterford’a ait bir rom markası. Tıpkı Waterford gibi Renegade de teruar etkisine vurgu yapan bir marka. Tabii burada vurgu yaptıkları tahıl değil, farklı bölgelerde temin edilen şeker kamışı oluyor. Waterford’a henüz ısınamadım ama Renegade favori rom markalarım arasına eklendi bile.
    • Renegade Dunfermline Old Bacolet (50%): Old Bacolet çiftliğinden şeker kamışıyla Grenada’da üretilen bir rom. Vanilya, tarçın ve karamel notalarıyla genç, canlı bir rom.
    • Renegade Dunfermline Column Still (50%): Lacalome Red şeker kamışından üretilen, kolon imbiklerde damıtılan bir şişeleme. Oldukça taze, vegetal ve meyvemsi karaktere sahip. Benim favori şişelemem.
    • Renegade Dunfermline Pot Still (50%): Yine Lacalome Red şeker kamışından üretilen ama bu sefer geleneksel Pot imbiklerde damıtılan bir rom. Kolon imbik örneğine göre biraz daha yoğun, oturaklı ve aromatik bir şişe.

  • Clairin: Clairin, Haiti’de üretilen adaya özel bir beyaz rom türü. Geleneksel metotlarla üretilen Clairin, içebileceğiniz en saf romlardan biridir.
    • Clairin Communal (43%): Cavaillon, Barraderes, Pignon ve St Michel de l’Attalaye bölgelerinde üretilen Clairin’lerin harmanında oluşuyor. Burunda armut, kiwi, muz aromaları ile tatlı/ekşi, damakta ise armut, şeftali, beyaz karabiber ve biberli ilginç bir rom. Clairin Communal, beyaz romlara bakışımı değiştiren bir rom oldu, nefis!

Agave

  • Ilegal: Son 1 senede ilgimi çeken kategorilerden biri Mezcal. Özellikle de Negroni kokteylinin Gin yerine Mezcal ile nasıl muhteşem olduğunu gördükten sonra farklı farklı Mezcal markaları keşfetmeye başladı. Ilegal Mezcal, Meksika’nın Oaxaca bölgesinde Espadín agavesinden 2 kez distile edilerek üretiliyor.
    • Ilegal Joven (40%): Yıllandırılmamış, hafif isli, okaliptus, citrus ve chili pepper aromaları. Yumuşak ve zarif.
    • Ilegal Reposado (40%): Eski ve yeni Amerika fıçılarda 6 ay kadar olgunlaştırılan Reposado, tatlı agave, karamel, meşe ve bitter aromalara sahip. Negroni için aradığım lezzetlerden!
    • Ilegal Anejo (40%): Eski ve yeni Amerika fıçılarda 13 ay kadar olgunlaştırılan Anejo, tatlı agave, karamel, bitter çikolata karakteriyle dolgun bir yapıda.


Speciality Brands etkinliğinde tadıma ek olarak “Cane vs Grain” eğitimine katıldım. Bu eğitimde viski ve rom kategorilerinin benzerlik ve farklılıklarını, her kategoriden örneklere tadarak konuştuk, tartıştık. Rom için her zaman viskiden sonraki tutkum derim. Benim için romun viskiyi geçmesi zor ama farkın giderek kapandığını söyleyebilirim…

Umarım bu yazım yeni markalar tanımanız adına faydalı olmuştur. Sonraki tadım notlarımda görüşmek üzere…

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.