23-24 Şubat tarihlerinde Glasgow’da düzenlenen The Whisky Show Old & Rare 2019 viski şovuna katıldım. Adından da anlaşılacağı üzere, bu etkinlikte artık üretilmeyen veya oldukça zor bulunan çok özel şişeler yer alıyor. Old & Rare için viski adına yaşadığım en güzel tecrübelerden biri diyebilirim.
Bu yazımda, kısaca Old & Rare etkinliğinden, etkinlikte tattığım viskilerden ve edindiğim bilgilerden bahsedeceğim.

The Whisky Show Old & Rare’den kısaca bahsetmek gerekirse;

Old & Rare, dünyanın önde gelen koleksiyonerleri, özel viski dükkanları ve bağımsız şişeleyicilerinin bir araya gelerek, katılımcılara çok özel şişeler sunduğu bir viski şovu/etkinliği.
Viski üretimi çok uzun yıllardır benzer şekilde yapılıyor olsa da, teknoloji ve endüstrinin gelişmesi, markaların farklı tercihleri ve tüketici alışkanlıkları gibi faktörler, yıllar içerisinde üretim sürecinde bir takım değişikliklere neden oldu.
Zamanla değişen arpa/maya/turba tercihleri, imbiklerin kaynatılma şekli, maltlama metotları, imbiklerin boyutu/şekli, fıçıların kalitesi gibi… Üretim sürecindeki bu ufak değişiklikler de, viskilerin karakterlerine direkt olarak etki ediyor.
Old & Rare’in amacı da, yıllar içerisinde farklılaşan bu eski stilleri anlamak, viski tarihinin zenginliklerini keşfetmek ve her şeyden önemlisi eski viskilerin hikayelerini öğrenmek ve hatta belki de onları biraz onore etmek!
Old & Rare’in diğer viski şovlarından en büyük farkı adından da anlaşılacağı üzere, bu etkinlikte birçoğu artık üretilmeyen veya sınırlı sayıda oldukça nadir bulunan şişelerin yer alması…
Etkinlikte birçok farklı stant ve her bir stant üzerinden de onlarda farklı şişe bulunuyor. Ne yazık ki bu şişeler, giriş için alınan bilet ücretine dahil değil (Etkinlikteki viskileri düşününce bu durum oldukça normal). Tatmak istediğiniz viskiyi şişelerin üzerlerinde belirtilen ücreti ödeyerek deneyebiliyorsunuz.

The Whisky Show: Old & Rare 2019 Notlarım

Öncelikle Whisky Show: Old & Rare için viski adına yaşadığım en güzel tecrübelerden biri diyebilirim.

60-70 yıl öncesine ait “tarih eser” diyebileceğimiz şişeler, yıllar önce kapılarını kapatmış damıtımevlerinden örnekler, artık üretilmeyen viskiler ve markaların alışık olduğumuz karakterlerinden çok çok farklı ekspresyonlar… Her bir şişe farklı bir hikaye, farklı bir zenginlik!

Bu tarz viski etkinliklerinde sonsuz seçenek olduğu için şaşkına dönmek çok olası. Bu nedenle, tadıma gitmeden Whisky Show’un web sitesinde duyurulan Shortlist‘i (tadımda yer alacak viskileri) inceledim ve önceliklerimi belirledim.

Old & Rare viski etkinliğinde tatma fırsatı yakaladığım ekspresyonlar şu şekilde:

  • Cardhu 12 (1970’ler)
  • Carsebridge 52yo
  • Clynelish 21 Elixir Distters 1995
  • Elements of Islay Sherried Peat
  • Glenmorangie Port Wood 1st Release
  • Highland Park 18 (1990’lar)
  • Macallan Oscuro
  • Mortlach 12 (1980’ler)
  • Mortlach 1993 Whisky Trail 25yo
  • Lagavulin 21 1985
  • Laphroaig 1998 15 Year Old Sherry Cask Signatory
  • Laphroaig 1996 20 Years Old TWE Exclusive
  • Ledaig 11 Elixir Distillers Sherry Butt
  • Linkwood 1971
  • Springbank 1999 16 Year Old Local Barley
  • ve Colin Dunn’ın denettiği ve ne yazık ki detaylarını hatırlayamadığım muhteşem bir Dalwhinnie…

Tabii ki favori damıtımevim Talisker‘i de es geçemezdim. 1970 ve 1980’lere ait Talisker 8, Talisker 1989 Friends of Classics Malts şişelemesi ve son olarak Talisker 25’i tatma fırsatım oldu.

Özellikle şu anki standart 10 yıllık ile kıyaslamak için eski yıllara ait bir Talisker 10’u tatmak çok istediğim bir deneyimdi.

İlerleyen zamanlarda ayrıca tadım notlarımı paylaşacağım, fakat çok kısaca tattığım viskiler hakkında yorumlarımı paylaşmak istiyorum:

– Bu tadımda en çok ilgimi çeken viskiler yapımında turba kullanılmış ve şeri fıçılarda olgunlaştırılmış viskiler oldu. Özellikle Lagavulin, Laphroaig, Ledaig, Element of Islay şişelemeleri… Eğer denge yakalanırsa, turba & şeri ikilisi gerçekten harika oluyor.

– 70-80-90’lara ait eski Talisker, Cardhu ve Linkwood şişelerini denemek çok ilginç bir deneyim oldu.

– Eski Cardhu şimdikine çok benzer bir karakterdeyken, Talisker ve Linkwood’un eski şişeleri için şimdikilere kıyasla daha yumuşak olduğunu söyleyebilirim.

– Bu etkinliğin bana kazandırdığı damıtımevi Mortlach oldu. Çok hakim olduğum bir damıtımevi olmayan Mortlach’ın 2 ekspresyonunu tatma fırsatım oldu. Özellikle, Mortlach 25 için müthiş bir viski diyebilirim.

– Tattığım en ilginç viski ise, 52 yıllık bir Grain (tahıl) viski olan Carsebridge 52 oldu. 1983’te kapanmış damıtımevinin bu yaşlı ekspresyonu içtiğim en yoğun aromalı ve dolgun tahıl viski oldu!

– Etkinlikte tattığım birçok viski fıçı sertliğindeydi (Cask Strength). Bu viskiler fıçıdan çıktıktan sonra alkol seviyesi suyla seyreltilmeden şişeleniyor. “O zaman bu viskiler daha sert viskilerdir” şeklinde düşünmeyin. Fıçı sertliğindeki viskiler size apayrı zenginlikler sunuyor.

– Tadımda en çok aklımda kalan şişeler Lagavulin 21, Highland Park 18, Ledaig 11 ve Mortlach 25 oldu.

– Çok uzun zamandır tatmak istediğim Talisker 25 ve Macallan Oscuro için beklentilerimin biraz aşağısında kaldığını söyleyebilirim (Belki de beklentilerim çok yüksekti). Talisker 18 hala favori Talisker’im!

Old & Rare’a, Türkiye’de viski konusunda en önde gelen isimlerinden olan Ertan Engin ve Murat Çark ile katıldığım için, etkinliğin benim için çok daha keyifli ve bilgilendirici geçtiğini söyleyebilirim. Tattığımız viskiler hakkında birbirimizin yorumlarını almak ve üzerine konuşmak gerçekten çok faydalı oldu.

Etkinlikte, ünlü viski yazarı Charles Maclean ve Diageo’nun Global elçilerinden Colin Dunn gibi viski efsaneleriyle tanışmak ve Türkiye’den gelen viski tutkunu dostlarla tadım yapmak ve sohbet etmek ayrıca keyifliydi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.