Piyasada birçok farklı viski bardağı bulunuyor. Bardak deyip geçmeyin, her bir bardak size farklı bir içim performansı sunar. Bardakların şekillerine, boyutlarına ve hatta ağırlıklarına bağlı olarak içim keyfiniz büyük farklılık gösterebilir.

Bu yazıda piyasada bulunan temel viski bardaklarından ve özelliklerinden bahsedeceğim.


Glencairn

Glencairn Crystal firması tarafından üretilen Glencairn kadehi, şirketin kurucusu Raymond Davidson‘ın imzasını taşıyor. Geleneksel şeri tadım bardaklarından ilham alan Davidson, bu kadeh ile viski severlere üst düzey bir tadım performansı sunarken aynı zamanda fonksiyonelliği ve kullanım kolaylığını da arttırmayı hedeflemiş.

Glencairn’in en büyük avantajı giderek daralan ağız kısmı sayesinde viskinin aromalarını başarılı bir şekilde muhafaza etmesi ve başarılı bir nosing performansı sunması. Dar ağız kısmı aynı şekilde kadehten güçlü bir yudum almayı da kolaylaştırıyor. Tadım yapmak için oldukça ideal bir bardak.

Glencairn, şekli itibari ile viskiyi kadehte kolaylıkla çevirebilmenize olanak veriyor, bu da tadım esnasında “sıvama” testini yapmanızı kolaylaştırıyor.

Özetle, son yıllarda giderek kullanımı artan Glencairn viski bardağı için tam bir tadım bardağı diyebiliriz.


Copita

Viski dünyasında en çok kullanılan tadım bardaklardan biri olan Copita, benim de en sevdiğim viski bardaklarından biri. Copita bardağı geniş haznesi ve uzun sapı ile görüntü olarak şarap kadehine oldukça benzeyen bir viski kadehi.

Aynı Glencairn gibi daralan bir ağza sahip olan Copita’nın Glencairn’den en büyük farkı üst kısmının biraz daha geniş olması. Bu genişlik sayesinde, Copita aromaları başarılı bir şekilde muhafaza ederken, aynı zamanda belli bir ölçüde havalanmasına da izin veriyor.

Copita kadehinin Glencairn’den bir diğer farkı ise ince ve uzun bir sapa sahip olması. Bu uzun sapın en büyük avantajı ise kadehi tutarken viskinizi ısıtmadan içebilmenize olanak sağlaması.


Tumbler (Klasik)

Tumbler için kısaca geleneksel tipli viski bardağı diyebiliriz. En sık kullanılan viski bardaklarından biri olan tumbler, büyük olasılıkla birçok viski tutkununun da evinde kendisine yer bulmuştur.

Şık görüntüsü ve kolay tutuşu ile keyifli bir içim sunan tumbler iş tadıma geldiğinde zayıf performans gösteriyor. Bunun en büyük nedeni tumbler kadehinin ağız kısmının geniş oluşu ve bu nedenle aromaları başarılı şekilde muhafaza edememesi. Buna ek olarak, bardağın herhangi bir sap kısmı bulunmadığı için, bardağı içkinin bulunduğu haznesinden tutarız. Kadehi bu şekilde tutarak da içerisinden bulunan viskiyi zaman geçtikçe ısıtırız.

Zayıf tadım performansına rağmen tumbler’ın günlük kullanım için en uygun viski bardaklarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak, tumbler buzlu içimler ve viskili kokteyller için oldukça uygun bir kadeh.


Riedel

Riedel viski bardağının oldukça ilginç bir tasarımı bulunuyor. Riedel’in görüntüsünün bana biraz Glencairn, biraz copita, biraz da çay bardağını anımsattığını söyleyebilirim.

Riedel’in ilk dikkat çeken kısmı genişleyen ağız kısmı. Hatırlayacağınız üzere Glencairn ve Copita viski bardaklarında giderek daralan ağız ile aromaları muhafaza ederek, iyi bir nosing performansı sunmak hedefleniyordu. Riedel’de ise genişleyen ağız ısmı ile burun yerine daha çok damağa odaklanılmış.

Riedel kadehi genişleyen ağzı ile aromaları damağa en uygun şekilde yaymayı ve maksimum miktarda hissettirmeyi amaçlıyor.

Nosing için uygun olmayan şekli ve diğer bardaklara göre bir hayli yüksek fiyatı ile Riedel hem tadım hem de günlük kullanım için pek tercih etmediğim bir viski kadehi.


Snifter

Snifter kadehi genellikle konyak ve brandi için kullanılsa da viski için de tercih edilen bardaklardan biridir. Bu kadehin tartışmasız en büyük avantajı çok şık bir görüntüsünün olması…

Snifter geniş haznesi ve daralan ağız kısmı ile nosing için oldukça başarılı bir bardak. Buna ek olarak, geniş haznesi viskinin havalanmasına ve aromaların salınmasına yardımcı oluyor.


Kanada Glencairn

Kanada Glencairn için Glencairn ve tumbler kadehlerinin karışımı diyebiliriz. Bu kadehte de aynı Glencairn’deki gibi geniş hazneli ve dar ağızlı bir tasarım görüyoruz. Kadehin Glencairn’den farklı ise biraz daha tombul olması ve tutuş sap kısmının bulunmaması.

Bu tasarım ile Kanada Glencairn başarılı bir nosing performansı sunarken aynı zamanda elde de rahat bir tutuş sağlıyor. Fakat sap kısmının olmaması aynı tumbler kadehinde olduğu gibi kadehi tutarken viskiyi ısıtmanıza neden olabilir.


Neat

Neat kadehi viski tadımına özel olarak tasarlanmış bir bardak. Kadehin isminin açılımı ise “Naturally Engineered Aroma Technology”…

İnternet sitesinde yazan bilgilere göre Neat, viskinin istenmeyen alkol yakıcılığını azaltarak, aromaları daha net bir şekilde sunduğu söyleniyor.

Her ne kadar viski tadımı için özel üretildiği söylense de, oldukça geniş bir ağza sahip olan Neat kadehinin nosing için uygun bir bardak olduğunu düşünmüyorum.


Özetle,

Viski kadehi seçiminde en önemli unsurun içimin amacı olduğunu düşünüyorum.

Eğer amacınız evde tadım yapmak ise Glencairn ve Copita bardakları bence en ideal viski bardaklarıdır. Fakat, eğer amacınız tadım değil de günlük içim ise “geleneksel viski kadehi” tumbler her zaman doğru bir tercih olacaktır.

Son olarak, tıpkı viski tercihinde olduğu gibi kadeh tercihi de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, viski içimi için en doğru kadeh elinizde tutmaktan en keyif aldığınız ve viskinizi en keyifle yudumladığınız kadehtir diyebilirim.


Bu yazı ilginizi çektiyse;

“Viskiye buz koyulur mu?” yazısı için…

Viski Çeşitleri hakkında detaylı bilgi için…

Viski hakkında diğer temel bilgiler için…

2 Responses

  1. Dilan

    Snifter bardak, tutuşu nedeni ile viski aromalarına zarar vermez mi?

    Reply
    • & Viski

      Avuç içiyle tutulursa viskiyi zamanla ısıtacağı içim keyfini azaltabilir, fakat “zarar” verir diyemeyiz.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.