Seyahat ederken en keyif aldığım şeylerden biri şehrin sokaklarında kaybolup soluğu bir viski barında almaktır. Bir de barın viski menüsü zengin ise ve daha önce tatmadığım, uzun zamandır denemek istediğim ekspresyonlar var ise tadından yenmez…

Son seyahatimde rotam Prag’dı. Prag viski dahil birçok farklı içki türü için oldukça zengin bir şehir. Ziyaretim öncesinde bira tadımı yapmak üzere mekan araştırken Prag’ın sadece bira değil, absent, viski ve kokteyl konusunda da iddialı birçok mekana ev sahipliği yaptığını öğrendim. Bu nedenle, biracılara ek olarak farklı kokteyl ve viski barlarını da ziyaret listeme ekledim.

Bu yazıda 3 farklı mekandan bahsedeceğim. Bunlar; Whiskeria Bar, Tynska Bar and Books ve Black Angel’s Bar.


Şu ana kadar gittiğim viski barları arasında en tepelerde yerini alan Whiskeria Bar ile başlayalım.

Whiskeria Bar, oldukça merkezi bir lokasyonda yer alıyor. Old Town meydanına yürüyerek 10-15 dakika uzaklıkta olan Whiskeria Bar, 1476 yılında inşa edilen Jindrisska kulesinin ilk katında bulunuyor.

Whiskeria Bar, içeri girdiğiniz anda sizi etkileyen harika bir atmosfere sahip. Taş duvarlar, koyu ahşap mobilyalar, deri koltuklar ve hatta bir satranç köşesi… Bir de buna eskimiş raflarda bulunan yüzlerce şişeyi ve viski hakkındaki kitapları da ekleyin, işte size keyifli bir tadım ortamı…

Viski menüsüne gelecek olursak, Whiskeria bar oldukça zengin bir menüye sahip. Menüde başka yerlerde kolaylıkla bulamayacağınız dünyanın dört bir yanından birçok ekspresyon bulunuyor. Fiyatların da gayet mantıklı olduğunu söyleyebilirim.

Birkaç viski seçerek tadım yapmak isteyenlere tavsiyem, benim yaptığım gibi kadehlerine viskilerden yarım ölçek rica edebilirler. Fiyat da buna göre menüde yazan fiyatın yarısı şekilde geliyor.

Whiskeria Bar’dan bahsederken kilt giymiş barmen’den söz etmemek olmaz… Oldukça ilgili olan barmen yaptığım tadımdan hemen sonra yanıma gelerek her bir ekspresyon hakkındaki fikirlerimi sordu ve tattığım viskiler arasından denediği viskiler için kendi yorumlarını paylaştı. Ek olarak, tattığım her viskinin şişesini masaya getirmesi de oldukça ince bir hareketti, zira ilk kez tattığım ekspresyonların şişesini görmek benim için hem önemli hem de faydalı.

Whiskeria Bar’da tattığım viskiler şu şekildeydi: Nikka Yoichi Nas, Talisker Port Ruighe, Talisker The Distillers Edition, Ardbeg Corryvreckan, Smokehead.

Her bir viskinin tadım notlarını önümüzdeki günlerde detaylı şekilde ayrıca yazacağım, fakat yine de notlarımı bu yazıda da kısaca paylaşmak istiyorum.

  • Nikka Yoichi Nas: Burunda oldukça zarif ve lezzetli. Çikolata, vanilya, adeta irish cream koklar gibi. Damakta kuru meyveler ön planda. Kuru incir ve narenciyeye ek olarak sütlü çikolata. Bitişte ise kuru meyveler ve baharat.
  • Talisker Port Ruighe: Burunda oldukça yağlı bi hissiyat yaratıyor. İs, tuz, turba, kuru meyveler ve vanilya. Damakta turba, is ve tuza ek olarak vanilya ve karamel gibi tatlı aromalar. Bitişte tuz, vanilya ve barahatlı.
  • Talisker The Distillers Edition: Burunda oldukça kompleks fakat bir o kadar da dengeli. Tuz, yosun, meşe ve ise ek olarak meyvemsi ve serin notalar. Damakta kuru meyveler ön planda, hafif tuzlu ve kömürümsü. Bitiş ise kuru meyveler ve meşe.
  • Ardbeg Corryvreckan: %57,1’lik alkol oranına rağmen alkolü az hissediyoruz. Turba, lastik, yosun ve tuza ek olarak çikolata ve ilaçsı notalar. Damakta ise turba adeta patlıyor. Yoğun turbaya ek olarak baharat ve hafif meyvemsi. Bitiş orta uzunlukta. Bitişte ağızda kül ve turbaya ek olarak hafif eksi, çikolatamsı bir aroma bırakıyor.
  • Smokehead: Yoğun turba ve is ilk öne çıkan notalar. Buna ek olarak ilaçsı ve tuzlu ferah bir burun. Damakta turba biraz daha geri planda kalıyor. Hafif meyvemsi, ekşi ve ağız sulandırıcı. Bitişte ise ilaçsı ve kömürümsü.

Prag turumuza Tynska Bar and Books ile devam edelim.

Tynska Bar and Books tam bir “Gentlemen’s Club”… Mekanın içi oldukça zevkli döşenmiş. Koyu ahşap mobilyalar, deri koltuklar, loş bir ışık ve arka planda çalan jazz müzik… İçkinizi yudumlamak için harika bir ortam…

Tynska Bar and Books’un viski menüsü Whiskeria Bar kadar zengin değil, fakat çok sınırlı bir ekspresyon aramıyorsanız aradığınız birçok şeyi bulabilirsiniz. Viskiye ek olarak özenle hazırlanan kokteyller de oldukça başarılı görünüyordu. Buraya gitmeyi düşünenler için fiyatların Prag ortalamasının biraz üstünde olduğunu belirtmek istiyorum.

Benim gittiğim gece şansıma James Bond gecesiydi. Bu nedenle televizyonda sürekli Bond filmleri oynatılıyordu, buna ek olarak arada Bond filmlerinin soundtrack’leri de çalınca keyif kat sayısı iyice arttı.

Tynska Bar and Books’da viski tercihim Ardbeg Uigeadail oldu. Meyvemsi aromalar ile turbanın müthiş uyumu, oldukça kompleks fakat bir o kadar da dengeli harika bir Ardbeg ekspresyonu.

Bir sonraki mekanımız Black Angel’s Bar…

Black Angel’s Bar, Old Town meydanındaki U Prince otelinin zemin katında yer alıyor. Black Angel’s Bar’a gitmek adeta zamanda yolculuk etmek gibi. Çünkü binlerce turistin olduğu meydandan bir anda kendinizi 1930’ların Amerika’sında bir kokteyl barda buluyorsunuz.

Black Angel Bar müthiş bir ambiansa sahip. Gotik taş duvarlar, ahşap ve derinin hakim olduğu mobilyalar, şık giyinimli garsonlar ve resital veren bir piyanist… Menüye gelecek olursak, kokteyller ön planda. Şarap ve viski menüsü de oldukça zengin. Buna ek olarak, eğer içkinin yanında puro içmeyi de seviyorsanız, ayrı bir puro menüsü olduğunu da belirtelim. Menüde en çok ilgimi çeken detaylardan biri de bar ve kokteyller hakkında ilginç hikayelerin yer almasıydı.

Benim buradaki tercihim Speyside maltı Glenfarclas 15 ve uzun zamandır denemek istediğim Japon harmanı White Oak Akashi oldu.

Kısaca tadım notlarım şu şekilde:

  • Glenfarclas 15: Burunda yoğun kuru meyve, meşe, vanilya, şeriye ek olarak esmer şeker, çikolata ve biraz is. %46 alkol oranına göre yumuşak, tatlı, ferah ve dengeli bir burun. Damakta vişne ve kuru meyveler ön planda. Buna ek olarak zencefil, baharat ve elma. Oldukça kolay içimli, lezzetli. Bitiş orta uzunlukta, baharat, malt ve zencefil.
  • White Oak Akashi: Burunda oldukça tatlı, ahşap ve vanilya. Yumuşak ve zarif. Damakta vanilya, bal, kuru incir, kimyon ve baharat. Bitiş kısa uzunlukta, tatlı, kuru ve hafif yakıcı.

[metaslider id=2207]

Son olarak;

Yazının başında da belirttiğim gibi, Prag viski dahil birçok farklı içki türü için çok zengin bir şehir. Farklı çeşitlerde bira, viski, kokteyl, şarap veya absent deneyebileceğiniz bir sürü mekan bulunuyor. Bu kadar çok seçenek olmasının tek kötü yanı mekan seçimi konusunda zorlaması…

Viski ve kokteyl açısından değerlendirirsek bu yazıda bahsedilen 3 mekana da gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz. Kısıtlı vaktiniz var ise ve bu 3 mekan arasından bir seçim yapmanız gerekirse amacınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Eğer amacınız tadım yapmak ise Whiskeria Bar doğru tercih. Tadımdan daha çok keyifli bir ambiansta içkinizi yudumlamak istiyorsanız ise Tynska Bar and Books (benim tercihim burası olurdu) ya da Black Angel’s Bar mekanlarını tercih edebilirsiniz.

Bu yazıdaki mekanlara ek olarak eğer yeterli vaktiniz var ise yine kokteylleri ve içki menüleri ile meşhur Hemingway BarParlour ve L’Fleur‘a da göz atabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çektiyse;

Amsterdam’daki viski barları için…

Dublin’deki viski barları için…

Leave a Reply

Your email address will not be published.