Viski kültürüne meraklıysanız ve kendinizi bu konuda geliştirmek istiyorsanız, yapmanız gereken en önemli şey bu konuda olabildiğince çok okumaktır!

Öncelikle yazıma, şu anda Türkiye’de viski hakkında yazılmış türkçe bir kitap bulmanın oldukça zor olduğunu belirterek başlamak istiyorum. Viski konusunda üstat diyebileceğim Teoman Hünal ve Mehmet Yalçın‘ın yazmış olduğu “A’dan Z’ye Viski” ve “Blöfçünün Viski Rehberi” kitapları dışında bir kitap bulunmuyor. Bu kitapları da artık basılmadığı için eğer şanslıysanız sadece antikacılarda bulabilirsiniz.

Yabancı kaynaklara göz attığımızda da, Türkiye’de viski hakkında çok çeşit kitap bulmak pek kolay değil. Fakat yine de, eğer farklı kitap evlerine (Remzi ve D&R başta olmak üzere) sıkça göz atarsanız, viskiye dair birçok bilgiye erişebileceğiniz belli başlı kitapları bulmanız mümkün.

Bu yazımda Türkiye’de satışı olan ve viski meraklıları için faydalı olabileceğini düşündüğüm viski kitaplarını paylaşacağım.

Yazımın sonunda Türkiye’de bulunmayan birkaç kitap önerisinde daha bulundum. Bu kitapları Amazon üzerinden sipariş verebilir veya yurtdışı seyahatlerinizde kitapçılarda arayabilirsiniz.


1- The Story of Scotch Whisky (Tom Bruce-Gardyne)

The Story of Scotch Whisky, kitaplığıma kattığım son viski kitaplarından biri. İskoç viskilerine dair her konunun detaylı bir şekilde işlendiği kitapta, aynı zamanda çok güzel fotoğraflar da bulunuyor.

Kitap 3 bölüme ayrılmış. İlk bölümde viskinin tarihi ayrıntılı bir şekilde işlenmiş. İkinci bölümde, İskoçya’nın 6 viski bölgesi ayrı ayrı işlenmiş. Bu kısımda damıtımevleri ve viskileri hakkında çok güzel bilgiler var. Son kısımda ise, viski kültürü, turizmi ve literatürü gibi konular işlenmiş.

Eğer İskoç viskilerini A’dan Z’ye öğrenmek istiyorum diyorsanız, bu kitabı hiç düşünmeden gördüğünüz yerde almanızı tavsiye ederim.

2- World Whisky – A Nation-by-nation Guide To The Best (Charles MacLean)

World Whisky, viski merakımı ilk giderdiğim kitaplardan biri… Viski hakkında genel bilgi anlamında edindiğim en faydalı kitaplardan biri.

Bu kitapta viski üretimi, çeşitleri ve viski tadımı gibi konular çok detaylı bir şekilde anlatılıyor. Özellikle viski üretimi ve viskinin aromaları kısmı benim en keyifle okuduğum yerlerdi.

Kitapta, İskoçya, İrlanda, Amerika, Kanada ve Japonya gibi temel viski ülkeleri hem genel hatlarıyla hem de damıtımevi bazında detaylı olarak işlenmiş. Bu ülkelere ek olarak, Avrupa, Afrika, Güney Asya ve Okyanusya gibi coğrafyaların viskilerinden de kısaca bahsedilmiş.

Bu kitabın en büyük avantajlarından biri birçok damıtımevinden ve viskilerinden tek tek bahsediyor ve tadım notlarını paylaşıyor olması!

Kitapta ayrıca, Talisker, Macallan, Laphroaig, Yamazaki, Bushmills, Jack Daniel’s gibi ikonik damıtımevleri hakkında özel kısımlar bulunuyor. Burada başka yerlerde kolayca bulamayacağınız bilgiler bulunuyor.

Genel viski bilgisine ek olarak, tüm viski ülkeleri ve damıtımevleri hakkında bilgi edinmek istiyorum diyorsanız bu kitap size göre!

3- Malt Whisky Companion (Michael Jackson)

Efsanevi viski yazarı Michael Jackson‘a yazmış olduğu Malt Whisky Companion, viski denilince akıllara gelen ilk kitaplardan biri! Bu kitap aynı zamanda dünyada viskiye dair en çok satan kitaplar arasında bulunuyor.

Kitapta İskoçya ve malt viskiler hakkında genel bilgilere ek olarak bir yatırım aracı olarak viski, bölgenin viskiye etkisi ve üretim hakkında da detaylı bölümler yer alıyor.

Hiç tartışmasız Malt Whisky Companion’ın okuması en keyifli kısmı Michael Jackson’ın birçok farklı damıtımevinden sayısız viski için yazmış olduğu tadım notları… Jackson’ın tadım notları oldukça kısa, sade ve anlaşılır. Kendi tadım notlarınızla kıyaslamak için bire bir!

Ufak bir bilgi: 2007 yılında hayatını kaybeden Michael Jackson‘ın anısını onurlandırmak amacıyla her sene, Jackson’ın doğum günü olan 27 Mart’ta Uluslararası Viski Günü kutlanıyor.

4- 101 Whiskies You Must Try Before You Die (Ian Buxton)

Bu kitap adında da anlaşılabileceği üzere size mutlaka demeniz gereken 101 viskiden bahsediyor. Buxton kitabında, 101 viski için tek tek tadım notlarını, ilginç detayları ve neden o viskileri seçtiğini anlatıyor.

Ian Buxton kitabının ilk sayfalarında, bu 101 viskilik listeyi oluştururken en iyi viskileri vermek gibi bir amacının olmadığını, listede kendi damak tadına uyan ve ulaşılabilir viskilere yer verdiğini özellikle belirtiyor.

Bu kitapta diğer kitaplar gibi viskiye dair sayfalarca bilgi yer almadığını belirteyim. Fakat Buxton’ın tercihlerini bir samimi şekilde anlatımını okumak oldukça keyifli. En önemlisi ise, kitap boyutu itibariyle her yere taşınabilecek bir cep viski kitabı gibi!

5- Great Whiskies (Charles MacLean)

Charles MacLean’ın Great Whiskies kitabı Ian Buxton’ın kitabı ile oldukça benzer. Fakat bu kitapta 101 viskiden değil 500 viskiden bahsediliyor.

İskoçya, İrlanda, Amerika, Kanada, Japonya gibi birçok farklı ülkeden viskilerin bulunduğu kitapta damıtımevleri ve viskiler hakkında kısa ve öz bilgilere ek olarak tadım notları da paylaşılmış.

Neredeyse tüm damıtımevleri hakkında pratik bilgiler edinmek ve tadım notlarına göz atmak için başarılı bir kitap. Boyutu ve içeriği itibariyle benim için tam bir seyahat kitabı!

6- Whisky Opus (Gavin Smith)

Gavin Smith’in Whisky Opus kitabı, özellikle Remzi Kitabevinde en çok denk geldiğim viski kitaplarından biri. Viski kültürüne dair birçok bilginin yer aldığı kitapta, farklı ülkelerden viskilerin tadım notları da bulunuyor.

Whisky Opus, listenin başında paylaştığım Charles MacLean’in World Whisky – A Nation-by-nation Guide To The Best kitabına oldukça benzer bir kitap.

İkisi arasında kalırsanız benim tavsiyem Charles MacLean’i seçmeniz olur. Fakat kitap koleksiyonu yapıyorum ve her kitabı istiyorum diyorsanız Whisky Opus’u da alacaklar listenize eklemelisiniz.

7- Whisky – The Manuel (Dave Broom)

Whisky – The Manuel, Türkiye’de bulabildiğim en başarılı viski kitaplarından biri. Viskiye dair birçok temel bilginin yer aldığı kitapta, viskiyle alakalı birçok farklı tartışmaya da değinilmiş.

Örneğin, Dave Broom kitabına viski mitlerinden (myth) bahsederek başlamış. Bu bölümde Broom “Viski yaşlı adam içkisidir”, “Viski sadece sek içilir” ve “Maltlar harmanlardan daha iyidir” gibi ezberleme görüşleri eleştirmiş. (Dilerseniz benzer eleştirilerde bulunduğum  “Viski Klişeleri” makaleme göz atabilirsiniz!)

Bu bölüm sonrasında ise viskinin tarihi, üretimi, türleri gibi temel konular detaylıca anlatılmış.

Bu kitap hakkında en ilgi çekici olan şey ise Dave Broom’un viskileri aromalarına göre grupladığı aroma profili sistemi! (Flavour Camps)

Dave Broom’ın sistemine göre 11 farklı aroma profili bulunuyor. Birkaç örnek vermek gerekirse: B1 (Hafif ve kokulu harmanlar), B2 (Meyvemsi ve Baharatlı harmanlar), M3 (Zengin ve Meyvemsi maltlar), M4 (İsli maltlar) gibi…

Whisky – The Manuel, her viski meraklısının kitaplığında olması gereken kitaplardan biri…

8- Alkol Tarihi (Rod Phillips)

Rod Phillips bu kitabında alkolün 9000 yıllık yolculuğunu en ince detaylarıyla bizlere anlatıyor! Kitapta sadece viski değil, şarap, bira, konyak, rom gibi bütün alkollü içkilerden detaylı bir şekilde bahsediliyor.

Alkolün tarihini kültürel, ekonomik, siyasi ve dini gibi farklı açılardan ele alan kitap, alkole dair birçok konuda ufkunuzu açacak diyebilirim. Gerçekten çok sürükleyici ve keyifli bir kitap!


Türkiye’de bulunmayan fakat İnternet üzerinden veya yurtdışı seyahatlerinizde alabileceğiniz kitaplara birkaç öneri:

Malt Whisky Year Book 2019

Jim Murray’s Whisky Bible 2019

Whisky Japan: The Essential Guide to the World’s Most Exotic Whisky

1001 Whiskies You Must Try Before You Die

American Whiskey, Bourbon & Rye: A Guide to the Nation’s Favourite Spirit

Peat, Smoke & Spirit

World Atlas of Whisky

A Table: Whisky from Glass to Plate

Leave a Reply

Your email address will not be published.