“Viski nasıl saklanır, ideal saklama koşulları nelerdir, buzdolabında beklese ne olur, evimde babamda/dedemden kalma 30 yıllık viski var bozulmuş mudur, içilir mi?” gibi sorular hem tadımlarımda hem de sosyal medyada en çok aldığım soruların başında geliyor. Bu yazımda viskinin saklama koşullarına dair bu ve benzeri sorularınızın cevaplarını kısaca sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Viski Bozulur mu?

Viski saklama koşullarına geçmeden önce bilmemiz gereken ilk şey viskinin bozulmadığı gerçeği. Viski yüksek alkol içeriği nedeniyle şarap veya bira gibi düşük alkollü içkiler gibi bozulmaz, bayatlamaz, okside olmaz. Viski şişelerinizi çok ekstrem koşullara maruz bırakmadığınız takdirde uzun yıllar boyunca rahatça evinizde saklayabilirsiniz. Benzer şekilde eğer ki babanızdan/dedenizden kalan şişeleriniz varsa onları da açıp keyifle yudumlayabilirsiniz.

Viski Nerede Saklanır?

Öncelikle viskinin şarap veya puro kadar kırılgan olmadığını belirteyim. Viskiyi saklamak için nem/sıcaklık seviyesini kontrol eden özel bir dolaba gerek yoktur. Evinizde bulunan herhangi bir dolap, raf ya da zevkinize göre oluşturacağınız bir bar viskiyi muhafaza etmek için fazlasıyla yeterli olacaktır. Tek dikkat edilmesi gereken nokta viskilerin oda sıcaklığında, çok nem veya kuru ortamlardan uzak ve yüksek ısı değişimlerine maruz kalmayacağı bir yerde saklanması.

Viski Nasıl Saklanır?

Viski bozulmayan bir içki türü olmasına rağmen, viskinin karakterini maksimum derecede muhafaza etmek ve şişeye zarar vermemek için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunuyor. Bunlar;

  • Viskiler oda sıcaklığında saklanmalı (18-24°C) ve yüksek ısı değişimlerine maruz bırakılmamalı.
  • Ortam çok nemli ya da çok kuru olmamalı.
  • Viskiler direkt güneş ışığı alan yerlere koyulmamalı.
  • Mantar kapaklı şişeler mutlaka dik olarak muhafaza edilmeli.
  • Viski şişesi yatay koyulduğu takdirde viskiyle temas eden mantarın yapısı bir süre sonra yüksek alkolün etkisiyle bozulabilir. Bu durumda, hem viski daha çok hava alır, hem de bozulan mantar viskiyi açarken sorun yaratabilir.
  • Uzun süre barınızda bekleyen mantar kapaklı şişelerin yüksek alkol nedeniyle kapaklarının kuruma riski bulunuyor. Hiç başıma gelmedi fakat bu şekilde kuruyan mantar kapakların şişeyi açarken kırıldığı durumlar oluyor. Bunun önüne geçmek için şişeleri belli aralıklara yan çevirip mantarı ıslatmak çözüm olabilir.
  • Çevirmeli veya bilyeli kapaklar yatay dursa bir sorun yaratmayacak olsa da genel olarak viskilerin dik konumlandırıldığını belirteyim.
  • Açtığınız bir şişeyi tekrar kaparken ağzının sıkıca kapalı olduğundan emin olup o şekilde saklamalısınız.
  • Açtığınız şişenin ağzını streç film ile kaplamak, viskinin hava almasını engellemek için iyi bir çözüm olabilir. Bu taktik yudum yudum içtiğiniz “özel” şişelerin karakterini korumak adına etkili olacaktır.

Viski Sadece Fıçıda Olgunlaşır!

Viskinin saklama koşullarından bahsederken atlanmaması gereken bir detay. Viski sadece fıçıda olgunlaşır. Bu nedenle, eğer 12 yıllık bir viski alıp ve bu viskiyi 10-20 yıl bekletseniz dahi, viskiniz yine 12 yıllık bir viski olarak kalacaktır.

Benzer şekilde babanızdan veya dedenizden size kalan bir şişeniz varsa da, o şişe yıllar içerisinde yıllanmış değil, sadece eskimiş olacaktır. Eğer bu şişe geçmiş yıllarda limitli sayıda üretilen bir viski değilse de ne yazık ki günümüzde herhangi bir ek değeri olmayacaktır.

Viski Bozulmaz, Fakat Size Bozulabilir…

Birçoğumuzun evinde özel anlarda açılmayı bekleyen şişeler mutlaka vardır. Belki markası, belki fiyatı, belki alındığı zaman veya belki de şişeyi alan kişi nedeniyle bu şişeler özeldir. Bir şişe ne kadar özel olursa olsun, keyfi ancak yudumlandığı zaman çıkar. Bu nedenle en özel viskilerinizi çok da ertelemeden kendiniz veya sevdiklerinizle tüketmek her zaman en güzelidir. Her ne kadar viski bozulmaz desek de eğer barınızda bir şişeyi çok bekletirseniz size bozulabileceğini belirtmekte fayda var…

Bu yazı hoşunuza gittiyse;

Viski Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Viski Nasıl içilir, Nasıl Tadılır?

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.