Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de viskiye ve viski kültürüne olan ilgi giderek artmakta. Bununla beraber, viski hakkında birçok farklı konu da viski meraklıları tarafından ilgi görmekte. Bu konulardan biri de “Viski Taşı”…

Katıldığım birçok viski tadımında, viski taşı kullanımının merak edildiği ve bu konu özelinde birçok soru sorulduğuna şahit oldum. Bu nedenle ben de bu konuda ufak bir araştırma yapmaya karar verdim.

Bu yazıda, “Viski taşı nedir, nasıl kullanılır ve en önemlisi gerçekten işe yarıyor mu?” sorularını cevaplamaya çalışacağım. Bu sorulara ek olarak, yakın zamanda Instagram vasıtasıyla tanıştığım, Türkiye’nin ilk yerli viski taşı üreticisi olan Cube & Cold‘dan da bahsedeceğim.


Viski Taşı Nedir?

Viski taşı, viskisini soğuk tercih eden viski severler için çıkarılmış bir viski aksesuarıdır. Viski taşları mermer, granit, çelik, plastik, alüminyum gibi farklı materyallerde üretilebiliyor. Genel olarak küp şeklinde satılan viski taşlarının farklı şekillerde görmek de mümkün.

Viski taşının sadece viski için değil soğutulmak istenen diğer içecekler için de tercih edilebileceğini belirtelim.


Viski taşı nasıl kullanılır?

Viski taşlarının kullanımı oldukça basit! Taşlar minimum 2 saat olmak üzere (ideal süre 4 saattir) buzluğa yerleştiriliyor ve yeterince soğuyana kadar burada bekletiliyor. Taşlar soğuduktan sonra kadehe koyuluyor ve viskiniz içime hazır!

Viski taşının en önemli avantajlarından biri tekrar tekrar kullanılabilir olmaları. Bunun için yapmanız gereken tek şey, her kullanım sonrasında taşları temiz suyla durulayıp kurumaya bırakmak ve tekrar kullanmak üzere buzluğa yerleştirmek.


Viski taşı viskiyi ne kadar soğutur?

Cube & Cold’un yaptığı incelemelere göre, 21,6 derecede bulunan bir viski (genel içim sıcaklığı bu seviyelerdedir), 3 adet viski taşıyla 1 dakika içerisinde 17,3 dereceye iniyor ve bu ısısını 20 dakika boyunca koruyor. Sonrasında ise yavaş yavaş ısınmaya başlayan viskinin, eski ısısına dönmesi yaklaşık 30 dakikayı buluyor. Yani kısaca, viski taşları yaklaşık 50 dakikalık bir soğutma performansı sunuyor.


Viski taşı mı, yoksa buz mu?

Bu karşılaştırmayı 2 kategoride yapmak daha açıklayıcı olacaktır: Soğutma kabiliyeti ve Viskiye etkisi.

1. Soğutma Kabiliyeti

Daha önce de belirttiğim gibi, viski taşı 21,6 derece bulunan yani oda sıcaklığındaki bir viskiyi yaklaşık 4 derece kadar soğutabiliyor. Buz ise aynı viskinin ısısını 13-14 derece seviyelerine kadar düşürebiliyor. Bu rakam koyduğunuz buz miktarına ve buzların büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir.

Kısacası, eğer amacınız viskinizi olabildiğince soğutmak ise buz, viski taşına göre daha doğru bir tercih olacaktır.

2. Viskiye Etkisi

Soğutma konusunda buzun, viski taşında daha başarılı olduğu doğru, fakat bunun bir de bedeli var…

Viskiye buz koyduğunuzda, buz kısa bir süre sonra erimeye başlar ve viskiyi sulandırır. Bu viskiye 2 şekilde etki eder. Öncelikle, sulanmaya başlayan viskide alkol seviyesi giderek düşer ve “Viski içiyorum” hissi azalır.

Buzun bir diğer etkisi ise, ve belki de en önemlisi, viskinin karakterine etkisidir. Bildiğiniz üzere viski, oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçten geçerek üretilir. Bu sürecin sonunda da kompleks notalar kazanarak belli bir karaktere sahip olur. Viskiye buz koyduğunuz zaman ise, buz viskiyi aniden soğuttuğu için bu notaların birçoğunun açığa çıkması engellenmiş olur.

Örneğin, bir Glenlivet 15’ten almayı beklediğiniz parfümsü, meyvemsi notaları, buzlu bir kadehte aynı yoğunlukta almanız mümkün olmayabilir. Ya da yoğun turba ve isli kokusuyla bilinen Lagavulin 16’ya buz koyarsanız, bu notaları çok daha az alabilirsiniz.

İşte viski taşının en önemli avantajı burada ortaya çıkıyor. Viski taşı, viskiyi sulandırmadan soğutabilmesine ek olarak, soğutma derecesini belli bir seviyede tuttuğu için viskinin karakterini de bozmamış oluyor.

“Viskiye buz koyulur mu?” yazımda buzun viskiye etkilerini daha detaylı bir şekilde yazmıştım.


Özetlemek gerekirse;

Viski taşı, viskisini oda sıcaklığının biraz altında içmek isteyen ve bunu yaparken de viskisini sulandırmak istemeyen viski tutkunları için doğru bir tercih olacaktır.

Benim tercihim;

Ben genellikle viskiyi sek içmeyi tercih ederim. Eğer bir de tadım yapıyorsam, viskiyi notalarını en yüksek seviyede alabileceğim sıcaklıkta, yani oda sıcaklığında içiyorum. Bu nedenle tadımlarda viski taşı ya da buz tercih etmiyorum.

Fakat, eğer tadım amaçlı değil de günlük bir içim ise, birkaç adet viski taşı ile viskiyi serinletmek zaman zaman iyi bir tercih olabiliyor. Özellikle de havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı aylarda…


Cube & Cold

Semra ve Cengizhan Gündoğan adlı genç bir çiftin girişimi olan Cube & Cold, Türkiye’nin ilk viski taşı üreticisi!

Kısaca ürünlerinden bahsetmek gerekirse;

Cube & Cold viski taşlarının yapımında mermer ve granit gibi doğaltaşlar kullanılıyor. Taşlar, Torosların eteklerinde bulunan bir atölyede el işçiliği ile üretiliyor. Cube & Cold viski taşları, viskiyi sulandırmadan (yani viskinin karakterini bozmadan) ideal bir seviyede soğutmayı ve viski severlere keyifli bir içim performansı sunmayı vadediyor.

Cube & Cold porföyünde şimdilik 4 ürün bulunuyor: Vintage Brown, Volakas, Thasos White ve Star Galaksi. Fakat ilerleyen zamanlarda, viski severlerden gelen yorumlara göre yeni ürünler piyasaya sürebileceklerini belirtiyorlar.

Ülkemizde viski kültürünün gelişmesi adına bu gibi girişimleri görmek gerçekten çok sevindirici. Kendileriyle Instagram vasıtasıyla tanıştım ve sağ olsunlar viski taşları hakkındaki tüm sorularımı cevaplayacak çok değerli bilgiler paylaştılar.

Instagram sayfalarına göz atmak isterseniz: Cube & Cold

Siparişlerinizi Instagram sayfalarından kendilerine iletebilirsiniz. Eğer, Instagram’da & Viski’yi takip ederseniz ve sipariş mesajınızda bunu belirtirseniz & Viski’ye özel %10 indirim ve kargo bedava fırsatından faydalanabilirsiniz.


* Bu yazıdaki veriler ve görseller Cube & Cold tarafından sağlanmıştır.


Bu yazı ilginizi çektiyse;

Viski hakkında temel bilgiler için…

Viski Bardakları hakkında yazdığım yazı için…

Viski hakkında sıkça sorulan sorular…

Leave a Reply

Your email address will not be published.