28-29 Eylül 2019 tarihlerinde Londra’da Whisky Show London 2019 viski fuarına katıldım. Bu yazımda genel olarak Whisky Show London izlenimlerimden ve fuarda tattığım viskilerden bahsedeceğim. En önemlisi ise olur da önümüzdeki yıllarda Whisky Show’a katılmayı düşünürseniz, naçizane tavsiyelerimi paylaşacağım.


Whisky Show London 2019 izlenimlerime geçmeden, çok kısaca bu organizasyon hakkında biraz bilgi paylaşmak istiyorum.

Kısaca Whisky Show London 2019; 

Her sene farklı bir temayla gerçekleştirilen Whisky Show’un bu seneki teması “Journey of the Cask / Fıçının Yolculuğu” oldu. Bu sene benim de üzerine çok araştırma yaptığım “Fıçı & Olgunlaşma” konusuna burada da rastlamak hoş bir tesadüf oldu.

The Whisky Exchange‘in düzenlediği Whisky Show London 2019’da farklı ülkelerden 600’den fazla farklı viski vardı. Fuarda yüzlerce viski üreticisine ek olarak bağımsız şişeleyecilerin de ekspresyonları bulunuyordu.

Bu sene geçtiğimiz yıl olduğu gibi “Rum” da viskiye alternatif içki olarak fuardaki yerini aldı. Ben de çok yakın zaman önce veviski.com’da açtığım “Viskiye Alternatif” bölümününü zenginleştirmek üzere tadacağım viskilere merak ettiğim romları da dahil ettim.

Whisky Show London hakkında daha detaylı bilgi almak için bu yazıma göz atabilirsiniz!


Whisky Show London 2019 öncesi;

Whisky Show’u en verimli şekilde geçirmek ve tatmak istediğim ekspresyonları kaçırmamak için Londra öncesi ön bir çalışma yapmam şarttı. Bu nedenle fuar öncesinde açıklanan listeden öncelik vermek istediğim ekspresyonları belirledim.

Tabii ki bunu yapmak pek kolay olmadı, çünkü listede daha önce denemediğim veya denediğim ama notlarımı tazelemek istediğim birçok viski vardı. Sonuç olarak yaklaşık 50 ekspresyonluk bir liste yapmayı başarabildim.

Ufak bir tavsiye: Whisky Show veya farklı bir tadıma katılacaksanız, tadım listesini gözden geçirmenizi ve önceliklerinizi belirlemenizi mutlaka tavsiye ederim.

Ben Whisky Show London 2019’a tek gün katıldım. 50 ekspresyonluk bir listeyi tek güne sığdırmak pek kolay olmadı. Buna bir de workshoplar, fuara katılan dostlarla ayaküstü sohbet, fotoğraf çekmek ve tadım notu alma kısımları da eklenince zamanın çok hızlı aktığını söyleyebilirim…

Burada sosyal medyada çok karşılaştığım bir soruyu da cevaplamak isterim: “Bu kadar viskiyi art arda nasıl içebiliyorsunuz?”

Viskileri “içmek” yerine tatmayı tercih ediyorum. Daha açık konuşmak gerekirse, bir viskinin karakterini anlamama yetecek kadar içip geri kalanını döküyorum. Bunu yaparken de en fazla 1cl içmiş oluyorum ki çoğu zaman bunun yarısı kadarı bile yetiyor. En önemlisi ise, tadım sırasında bol su içiyorum.

Bu şekilde merak ettiğim tüm viskileri tadabiliyor, sağlıklı bir şekilde notlarımı alabiliyor, herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyor ve fuarın sonlarına doğru “ne yazık ki” sıkça gördüğüm kötü vakalardan da uzak durmuş oluyorum.


Whisky Show London 2019 notlarım;

Whisky Show London Pazar günü kapılarını 11.30 gibi açtı. Girişte sıra olacağını bekliyordum, fakat bu kadarını açıkçası pek tahmin etmiyordum. Daha önceki yıllar katılan dostlarım da geçtiğimiz yıllardan bu kadar sıra olmadığını belirtti. Neyse ki sıra hızlı ilerledi ve içeriye yaklaşık bir 15-20 dakikada giriş yapabildim.

İçeri girer girmez Türkiye’den katılan dostlarla karşılaşmak sürpriz oldu. Bu sene sanıyorum rekor bir Türk katılımcı vardı. Kısa sohbet sonrasında tadılacaklar listemi hızlıca gözden geçirdim ve standlar arasında gezinmeye başladım.


Whisky Show London 2019’da tatma fırsatı yakaladığım ekspresyonlar şu şekilde:

  1. Ardbeg Traigh Bhan 19
  2. Balblair 18
  3. Balcones Texas Rye 100 Proof
  4. Balvenie 12 The Sweet Toast of American Oak
  5. Balvenie Doublewood 17
  6. Balvenie Portwood 21
  7. Balvenie Single Barrel 12
  8. Balvenie Tun 1858 Batch 5
  9. Caol Ila Exclusive Bottling 54.7
  10. Clynelish Select Reserve Cask Strength
  11. Compass Box Affinity
  12. Compass Box Circle
  13. Compass Box Flaming Heart
  14. Compass Box Spaniard
  15. Dalmore King Alexander III
  16. Darkness Sherry Cask 8
  17. Diplomatico Distillery Collection No.3
  18. Glenfarclas 21
  19. Glenfarclas 30
  20. Glenfiddich 21 Reserva Rum Cask Finish
  21. Glenfiddich Fire and Cane
  22. Glenfiddich Grand Cru
  23. Koval Single Barrel
  24. Laphroaig Lore
  25. Laphroaig Triple Wood
  26. Lot No.40 Rye
  27. Macallan Edition No.5
  28. Macallan Estate
  29. Macallan Rare Cask Batch No.3 2018 Release
  30. Macallan Sherry Oak Cask 12
  31. Mackmyra AI
  32. Mackmyra Vintersol
  33. Michters Single Barrel Straight Rye
  34. Michters Single Barrel Straight Rye 10
  35. Milk & Honey Young Single Malt Aged Spirit
  36. Milk & Honey Single Cask Sherry Cask Finish
  37. Mount Gay Black Barrel
  38. Mount Gay Master Blender Collection
  39. Nikka Coffey Malt
  40. Pappy Van Winkle’s Family Reserve 20
  41. Pappy Van Winkle’s Family Reserve 23
  42. Redbreast 15
  43. Redbreast 21
  44. Redbreast 25
  45. Talisker 41 Bodega
  46. Teeling 12 Revival Vol.5
  47. Teeling Single Pot Still 09.2019
  48. The English Single Malt
  49. WhistlePig Straight Rye 10
  50. WhistlePig Straight Rye 15

Whisky Show’da tattığım viskilerin notlarını önümüzdeki günlerde tek tek detaylı şekilde paylaşacağım. Bu paylaşımlarımı “Tadım Notlarım” veya “A’dan Z’ye Tadım Notlarım” başlıklarından takip edebilirsiniz. Bu yazımda ise tattığım viskiler arasında öne çıkanları paylaşacağım.

Küçük bir tavsiye: Bir elde kadeh, bir elde kamera, bir taraftan kalabalık derken fuar sırasında tadım notu yazmak pek kolay olmuyor. Bu nedenle en son The Whisky Show: Old & Rare 2019‘da yaptığım gibi yazmak yerine ses kaydı olarak kaydettim. Bunun için Evernote uygulamasını kullanıyorum.


Öne Çıkanlar:

Ardbeg Traigh Bhan 19: Ardbeg’in uzun yıllar sonra portföyüne eklediği ilk yıl ibareli viski olma özelliğini taşıyan Ardbeg Traigh Bhan 19, 46.2 alkol dereceli bir tuba canavarı. Meyvemsi, turbalı ve karabiberli tatların güzel bir birleşimi olmuş. Diğer Ardbeg ekspresyonlarıyla kıyasladığımda liste de pek yukarılara yazamasam da, Traigh Bhan 19 keyif aldığım bir ekspresyon oldu.

Talisker 41 Bodega: Talisker’e olan merakımı özellikle Instagram‘da beni takip edenler bilir. Bu merakımdan dolayı farklı Talisker ekspresyonlarını tatmak beni çok heyecanlandırır.

Talisker 41 Bodega da Whisky Show’da beni en çok heyecanlandıran viskilerden biri oldu. Bir de bu özel ekspresyonun Diageo’nun Global marka temsilcisi Colin Dunn‘ın elinden takdim edilmesi benim için ayrı bir mutluluktu.

Amerikan meşe fıçılarda olgunlaştıktan sonra Manzanilla Şeri fıçılarında bitiş işlemi gören Talisker 41, markanın alışık olduğumuz bol isli ve tuzlu karakterini yansıtsa da, meşe ve şeri karakteri çok daha belirgin olduğu bir ekspresyonu. Kesinlikle çok özel bir viski, ama Talisker 18 hala favorim!

Hatırlatmakta fayda var: “Yaşlı viski daha iyi viski demek değildir!

Redbreast: Talisker gibi Redbreast de İrlanda viskileri arasında benim için ayrı yeri olan bir markadır. Whisky Show’da Redbreast’in 3 farklı yılını yan yana deneme fırsatım oldu: 15, 21 ve 25. Üçü arasında kesinlikle 21 favorim oldu. Müthiş aromatik, gövdeli ve zengin.

Balvenie: Whisky Show London’da en çok zaman geçirdiğim 2 standdan biri Balvenie oldu (Diğeri ise Compass Box). Burada 5 farklı Balvenie tattım. Bunlar arasında Doublewood 17, Tun 1858 Batch 5 ve The Sweet Toast of American Oak ekspresyonlarına bayıldığımı söyleyebilirim.

Özellikle de Balvenie Tun 1858 Batch 5… David Steward’ın özel seçtiği fıçılarında evlendirilmesiyle üretilen bu şişeleme, burunda zarif karamel, vanilya ve şeri, damakta ise şurupsu, bol biber, bal ve pekmez tatlarıyla ile harika bir viski. Umarım yakın zamanda tekrar karşılaşırım…

Laphroaig: Laphroaig çok fazla tükettiğim bir marka değil. İsli viski içmek istediğim zaman önceliğim farklı markalar oluyor. Fakat en son markanın PX ve Quarter Cask ekspresyonlarını çok beğenmiştim. Bu nedenle bu fuarda da listeme 2 Laphroaig ekledim.

Laphroaig Lore uzun zamandır denemek istediğim markanın 2016 yılında çıkardığı bir ekspresyon. Farklı türden ve yaştan fıçıların karıştırılmasıyla üretilen Lore, oldukça katmanlı ve zengin bir viski. Üzerindeki “The Richest of the Rich” ibaresinin hakkını gerçekten veriyor. Her katmanda ayrı bir lezzet sunuyor. Yanıksı, bol turbalı ama aynı zamanda meyvemsi, tatlı ve baharatlı.

Macallan: Macallan standında çok özel ekspresyonlar tatma fırsatım oldu. İlgisi ve alakası için Macallan Türkiye Temsilcisi Hazer’e çok teşekkür ederim.

Burada Edition No.5 ve Rare Cask Batch No.3 2018 Release gibi özel viskiler tatmama rağmen benim favorimin Macallan Sherry Cask 12 olduğunu söyleyebilirim. Fiyat-performans olarak da müthiş bir viski.

Whisky Show’un merakla beklenen viskilerinden Macallan Edition No.5 ise harika bir viski olmasına rağmen serinin diğer üyeleriyle kıyasladığımızda beklentileri pek karşılayamadı diyebilirim. Eminim bu yorumuma fuardaki birçok kişi katılacaktır.

Compass Box: Son yıllarda ülkemiz de dahil olmak üzere, birçok pazarda popülaritesi giderek artan ve benim de sıkı takipte olduğum bir marka. Fuarda Compass Box’ın 4 farklı ekspresyonunu denedim ve bence her biri uzun uzun anlatmaya değer. Fakat Flaming Heart ve The Spaniard‘a bayıldığımı söyleyebilirim.

Teeling: Gezdiğim ilk damıtımevi olması nedeniyle Teeling, Redbreast ile beraber en sevdiğim İrlanda markalarından biri. (Damıtımevlerine yaptığım geziyi anlattığım yazıma buradan göz atabilirsiniz.)

Bu standda favori viskim Konyak ve Brendi fıçılarında olgunlaşmış 12 yıllık Teeling 12 Revival Vol.5 oldu. Bol meyve, tarçın, badem ve vanilya aromaları ile harika bir viski.

Glenfiddich: Markanın Türkiye Temsilcisi Gürkan Gümüş sayesinde, Glenfiddich standında çok keyifli zaman geçirdiğimi söyleyebilirim. Whisky Show sonrasında damıtımevlerini gezeceğim için de Gürkan’ın anlattıklarını dikkatle dinledim.

Hiç şüphesiz Glenfiddich standında en çok dikkat çeken ekspresyon yeni çıkan Glenfiddich Grand Cru 23 oldu. Amerikan ve Avrupa meşe fıçılarında olgunlaştıktan sonra Fransız Cuvée fıçılarda bitiş yapılan ekspresyon, oldukça meyvemsi ve yumuşacık bir karaktere sahip.

Amerikan ve Çavdar (Rye) Viskiler: Whisky Show listemde Amerikan ve Çavdar viskilerine çok yer ayırdım. Bunun nedeni özellikle Rye viskilere son zamanlarda artan ilgim ve Türkiye’de farklı Amerikan markalarına ulaşmanın biraz zor olması…

Bu kategoride ise WhistlePig Straight Rye 15 ve Lot No.40 Rye favorilerim oldu.

Mackmyra ve Milk & Honey: Bahsetmeden geçemeyeceğim 2 ilginç marka. Mackmyra bir İsveç, Milk & Honey ise bir İsrail viski markası.

Mackmyra’nın yapay zeka yardımıyla ürettiği Mackmyra AI en çok merak ettiğim viskilerden biriydi, çünkü bu işle beraber sadece viski değil tüm alkollü içki dünyasında bir ilke imza attılar.

Bu viski hakkındaki yorumuma gelecek olursak, robotların viski yapmak için hala yardımımıza ihtiyacı var diyebilirim… AI şişesinin üzerinde yer alan “Master Blender: Artificial Intelligence” detayı çok ilginç olmuş!

Milk & Honey’in yaşı nedeniyle henüz viski diyemediği içkisi Milk & Honey Young Single Malt Aged Spirit, ilginç bir deneyim olarak koku hafızama kazındı. Genç olmasına rağmen gerçekten çok başarılı buldum.

Rom: Listemdeki Romları fuarın son 15 dakikasına bıraktım, bu nedenle istediğim kadar tadım yapamadım. Buna rağmen Diplomatico Distillery Collection No.3 ve Mount Gay Master Blender Collection gibi müthiş şişeleri yakalama fırsatım oldu. Özellikle Diplomatico Distillery Collection No.3 şu ana kadar en keyifli aldığım rom olabilir. Müthiş aromatik ve dengeli.


Bu yazı ilginizi çektiyse;

Katıldığım tüm tadım ve etkinliklerden notlarım…

Tüm tadım notlarım…

2 Responses

  1. Derya YILMAZ

    Sayfanızı tesadüfen buldum harika tebrik ederim. Bir yıl İngiltere Cambridge’te visiting scholar olduğum için viskinin ana vatanına gelmişken tadımlara başlayım dedim. Ama daha önce içmediğim viskileri araştırırken sayfanızı buldum. Aslında sek viski, vodka, ve mümkünse sek rakı tercih ederim. Her gün içtiğim sade sert kahve gibi … Çok fazla seçenek varmış gerçekten, top 10 veya top 20 listeniz var mı ? yoksa markete 50 tane viski adı ile gitmem gerekiyor. Biliyorum viski de zevkler farklıdır ama belki belli kategorilerde top 10 listesi hiç fena olmazdı.

    Reply
    • & Viski

      Sayfamı keşfetmenize çok sevindim, umarım keyifle takip edersiniz. 🙂 Sayfamda tam size göre bir bölüm var: A’DAN Z’YE VİSKİ TADIM NOTLARIM… Burada kategori-marka-ülke bazında puanlara ve tadım notlarına göz atabilirsiniz. Tabii ki buradaki puanlar tek ölçünüz olmasın, dediğiniz gibi herkesin damak zevki farklıdır… 🙂 https://veviski.com/viski-tadim-notlarim/

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.