Turba (Peat) kısaca, çürümüş bitki kalıntıları ve yosunlardan oluşan siyah renkte süngerimsi bir taşıl kömürü olarak tanımlanabilir. Bu tanım kulağa pek hoş gelmiyor olabilir, fakat birçok viskide bulunan (özellikle İskoçya’nın Islay bölgesine ait viskilerde) isli, dumanlı ve füme notaları turbaya borçluyuz.
Bu notaların viskiye nasıl geçtiğini anlamak için ise viski üretim sürecine biraz yakından bakmamız gerekiyor. İsli, dumanlı ve füme notalar yoğun olarak, viski üretiminin ilk aşaması olan maltlama aşamasında viskinin karakterine nüfuz eder.
Viskilerdeki turba miktarı içerisinde bulunan fenol miktarı ile ölçülür. Fenol miktarı ise de PPM (Phenol parts per million) ile gösterilir. Talisker 10, Caol Ila 12 ve Lagavulin 16 gibi isli viskilerde PPM miktarı 25-35 civarında iken Bruichladdich damıtımevinde üretilen Octomore gibi viskilerde bu miktar 300’leri aşmaktadır.
Her ne kadar PPM miktarı viskinin karakteri hakkında önemli bilgi sağlıyor olsa da, sadece bu rakama bağlı kalmak bizleri yanlış yönlendirebilir. PPM miktarına ek olarak turbanın türü, alkolün damıtma şekli, olgunlaştırılma süresi, kullanılan fıçı türü ve buna ekleyebileceğimiz birçok farklı değişken de, turba gibi viskinin karakterindeki turba seviyesine etki edebilir.
Daha fazla bilgi için “Turba Nedir? Viski İçin Önemi Nedir?” yazıma göz atabilirsiniz.
Leave a Reply