Öncelikle eğer “Viski kokteyle koyulmaz” gibi bir düşünceniz var ise veya bunun gibi söylemleri çevrenizden duyuyor iseniz viskinin çok güzel bir kokteyl içkisi olduğunu vurgulayarak yazıma başlamak istiyorum. Viski tek başına sek olarak, buz ile, soğuk şekilde veya bir meşrubat ile karıştırılabileceği gibi kokteyllerde de gayet kullanılabilir. Hatta bana kalırsa bu konunun tartışmaya açık olmadığını ve sektör profesyonelleri tarafından da üzerinde bile durulmadığını söyleyebilirim.
Eğer viski seviyorsanız ve viski kokteyllerinize mesafeliyseniz çok şey kaçırdığınızı söyleyebilirim. Bu yazımda sizlerle viski ile kolayca hazırlayabileceğiniz birkaç pratik viski kokteyli tarifi paylaştım. Şimdiden afiyet olsun!
Old Fashioned
Old Fashioned, viski kokteyli denildiği zaman aklıma gelen ilk kokteyldir diyebilirim. Öyle ki Old Fashioned birçok viski markasından bile eski bir kokteyl tarifidir. 1800’lü yılların başlarında ortaya çıktığı tahmin edilen bu kokteyl, ilk olarak bir kokteyl hazırlama metodu olarak çıksa da ilerleyen yıllarda birçok farklı içki ile yapılmış fakat zamanla bir viski kokteyline evrilmiş. Bu kokteyl Amerika’da ortaya çıkan tüm kokteyller gibi geleneksel olarak Amerikan viskisiyle hazırlanıyor.
Malzemeler:
- 60 ml Rye veya Bourbon viski
- 15 ml Demerara Şurubu
- 2-3 Damla Angostura bitter
Hazırlanış:
- Karıştırma kabına tüm malzemeleri koyun ve bol buz ekleyin.
- Yaklaşık 20-25 saniye kadar karıştırın. Burada amacımız hem kokteylimizi soğutmak, hem de biraz sulandırmak.
- Kadehinize tercihen tek büyük bir buz koyun ve portakal kabuğu ile süsleyin.
Whiskey Sour
Whiskey Sour, geçmişi 1800’lü yıllara dayanan tatlı-ekşi karaktere sahip klasik bir viski kokteyli. Hazırlaması diğer bir klasik Old Fashioned’a kıyasla biraz daha zor olsa da güzel bir Whiskey Sour’u yapmak doğru ekipmanlar ile o kadar dar zor değildir.
Malzemeler:
- 60 ml Bourbon viski
- 30 ml limon suyu
- 15 ml şeker şurubu
- 1 yumurta akı
- Angostura bitter (Opsiyonel)
- Buz
Hazırlanış:
- Öncelikle tüm malzemeleri shaker’a buz ilave etmeden koyun ve çalkalayın. Bu işleme “Dry Shake” deniliyor.
- Dry shake sonrasında shaker’a bol buz ilave ederek yaklaşık 20-30 saniye kadar olabildiğince kuvvetli şekilde çalkalayın.
- Hawthorne süzgeci (veya benzer işlevli bir süzgeç) ile shaker’dan içerisine buz koyduğunuz Tumbler tipi kadehinize yavaşça dökün.
- Limon veya portakal kabuğu ile süsleyin.
- Dilerseniz son olarak köpüğün üzerine 2-3 damla Angostura bitter damlatabilirsiniz.
Günümüzde birçok premium kokteyl barda Whiskey Sour yapımında yumurta akı yerine Aquafaba kullanılıyor. Kısaca nohut suyu olarak tanımlayabileceğim Aquafaba vegan bir alternatif olmasının yanında kokteylin hazırlanmasını fazlasıyla kolaylaştırıyor. Aquafaba’nın bir diğer avantajı da shaker’a yumurta akını eklerken yanlışlıkla sarısını da eklemenin önüne geçmesi. Aquafaba yerine farklı inovatif solüsyonların da yavaş yavaş satışa sunulduğunu görüyoruz.
Manhattan
1800’lü yılların sonlarında New York’daki Manhattan Club’da ortaya çıktığı rivayet edilen bir klasik. Tarifi kolay ama doğru hazırlaması zor bir kokteyldir.
Malzemeler:
- 50 ml Rye viski (Çavdar oranı yüksek bir Bourbon da olabilir)
- 20 ml Tatlı kırmızı Vermut
- Angostura Bitter
- Portakal veya Kiraz
Hazırlanış:
- Kokteyl yapımına başlamadan önce kadehinizi soğutmanız önemli. Mümkünse kokteylinizi yapmaya başlamadan 5-10 dakika öncesinde kadehinizi buzluğa koyun.
- Viski, Vermut ve Bitter malzemelerini bol buz ile birlikte belirtilen miktarlarda Mixing glass (Karıştırma sürahisi) içerisine koyun ve Stirrer (veya herhangi bir karıştırma çubuğu) ile yaklaşık 30 saniye kadar karıştırın.
- Bir süzgecin yardımıyla buzları ayırarak içkinizi sürahiden soğuttuğunuz buz gibi kadehe boşaltın.
- Dilediğiniz şekilde portakal dilimi veya kiraz ile süsleyin.
Rob Roy
1894 yılında New York Manhattan’daki Waldorf Astoria otelinde bir barmen tarafında bulunduğu rivayet edilen bir klasik. Rob Roy içerik ve görüntü olarak Manhattan ile oldukça benzerdir. En büyük farkları Manhattan’da Rye viski kullanırken, Rob Roy’da İskoç viskisi kullanılmasıdır.
Malzemeler:
- 40-50 ml İskoç viskisi (Genellikle Harman kullanılır)
- 30 ml tatlı Vermut
- Angostura bitter
- Maraschino kirazı
Hazırlanış:
- Kadehin soğuk olması Manhattan yapımında olduğu gibi burada da önemli. Kokteylinizi yapmaya başlamadan 5-10 dakika öncesinde kadehi buzluğa koymanız yeterli.
- İskoç viskisi, Vermut ve Bitter malzemelerini bol buz ile birlikte belirtilen miktarlarda Mixing glass (Karıştırma sürahisi) içerisinde koyun ve Stirrer (veya herhangi bir karıştırma çubuğu) ile yaklaşık 30 saniye kadar karıştırın.
- Bir süzgecin yardımıyla buzları ayırarak içkinizi sürahiden buzlukta soğuttuğunuz kadehe boşaltın.
- Bulması pek kolay değil ama Rob Roy geleneksel olarak Maraschino kirazı ile süslenir.
Highball
Her kokteylde olduğu gibi Highball’un da ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığına dair birçok söylenti bulunuyor. Fakat bu söylentiler arasında, Highball’un 1800’lü yılların sonlarında Boston’da ünlü bir İngiliz aktör olan E. J. Ratcliffe’ın barda viskisini soda ve buz ile sipariş vermesiyle ortaya çıkması en çok dile getirilen hikaye.
Söylentileri bir kenara bırakırsak, burada Highball ile bilmemiz gereken en önemli şey bu kokteylin hazırlaması oldukça pratik ve yaratıcılığa fazlasıyla açık bir kokteyl olduğu.
Malzemeler:
- 50 ml viski (veya tercihinize göre daha fazla da olabilir)
- Bol buz
- Sade Soda (veya sevdiğiniz aromaya sahip bir soda)
Hazırlanış:
- Uzun Highball tipi kadehinizi ağzına kadar buzla doldurun.
- İçerisine viski ve kadeh dolana kadar soda ekleyin. Bu kadar!
Açıklama kısmında belirttiğim gibi Highball kişisel tercihlere açık bir kokteyl. Vermiş olduğum baz tarife dilediğiniz eklemeleri yapabilirsiniz. Örneğin, vişne, şeftali veya hibiscus şurubu ekleyebilir, değişik meyve suları kullanabilir veya farklı bitterler ekleyebilirsiniz.
Rusty Nail
Rusty Nail, Scotch viskisi ve bir İskoç viskisi likörü olan Drambuie’nin karışımından oluşan klasik bir Scotch viski kokteyli. Söylentilere göre ilk olarak 1937 yılında British Industries Ticaret fuarı için geliştirilen Rusty Nail, asıl popülaritesini 1960’lı yıllarda New York’da kazanıyor. Bu kokteylin Manhattan’daki 21 Club’da bulunduğunu belirten kaynaklar da bulunmaktadır.
Drambuie, İskoç viskisi, İskoç balı, farklı bitki ve botaniklerden oluşan bir içki. Markanın adı Keltçedeki “An Dram Buidheach” (tatmin eden içki) ibaresinden doğmuş.
Rusty Nail’in başta Frank Sinatra olmak üzere Rat Pack üyeleri tarafından 1970’li yıllarda fazlasıyla tüketildiğini belirteyim. Özellikle Sinatra’nın, Manhattan’daki en sevdiği restoranlardan P.J. Clarke’s’a geç saatlerde uğrayıp Rusty Nail sipariş vermek gibi ritüeli olduğu söylenir. Oldukça aromatik, güçlü, tatlı-baharat aromalarına sahip lezzetli bir İskoç klasiği, afiyet olsun!
Malzemeler:
- 50 ml İskoç viskisi (Genellikle Harman kullanılır)
- 25 ml Drambuie (Scotch viski likörü)
- Limon kabuğu
Hazırlanış:
- İskoç viskisi ve Drambuie’yi bol buz ile birlikte belirtilen miktarlarda Mixing glass (Karıştırma sürahisi) içerisine koyun.
- Stirrer (veya herhangi bir karıştırma çubuğu) ile yaklaşık 1 dakika kadar karıştırın.
- Bir süzgecin yardımıyla buzları ayırarak içkinizi tek büyük bir buz koyduğunuz Old Fashioned tipli kadehe boşaltın.
- Limon kabuğu ile süsleyin.
The Godfather
Sizlerle hazırlaması çok kolay bir İskoç kokteyli tarifi paylaşacağım. Kokteylimizin adı The Godfather. 1970’lerde ortaya çıkan bu kokteylin ilk olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Ama bilinen bir şey var ki o da kokteylin yaratıcısı 1972 yapımı The Godfather filminden fazlasıyla esinlenmiş. Mucidimizin yapması gereken tek şey filmde sıkça tüketilen Scotch ve İtalyan likörünü karıştırmak olmuş.
Malzemeler:
- 60 ml İskoç Viskisi (Genellikle Blended kullanılır)
- 15 ml Amaretto Likörü
Hazırlanış:
- Karıştırma kabına tüm malzemelerle beraber bol buz ekleyin.
- Yaklaşık 20-30 saniye karıştırın.
- Bir süzgecin yardımıyla buzları ayırarak kokteylinizi şık bir kadehe boşaltın.
- Dilediğiniz gibi süsleyin.
Bu kokteyl geleneksel olarak Tumbler tipi klasik viski kadehlerinde servis edilse de ben kokteylin İtalyan kökenini de düşünerek biraz daha ince, uzun, zarif bir kadehte sek olarak içmeyi tercih ediyorum. Hazırlaması kolay, oldukça aromatik ve güçlü bir İskoç klasiği, afiyet olsun!
Mint Julep
Mint Julep, 1700’lerin sonlarında Amerika’nın güney eyaletlerinden birinde ortaya çıktığı söylenen, adı özellikle Kentucky Derby ile özdeşleşmiş Bourbon kokteyli. Mint Julep’in en ayrıştırıcı özelliklerinden biri servis edildiği kadehtir. Bu kokteyl geleneksel olarak yukaride karede görmüş olduğunuz şekilde “Julep kadehi” denilen gümüş veya bakır bardaklarda servis edilir. Julep kadehiniz yok ise uzun bir Highball kadehi de fazlasıyla yeterli olacaktır.
Malzemeler:
- 70 ml Bourbon
- 10 ml Şeker şurubu
- 10-12 Nane yaprağı
- Kırık Buz
Hazırlanış:
- Bardağınıza Bourbon, şeker şurubu ve birkaç nane yaprağı ekleyin.
- Havan ile nane yapraklarını hafifçe ezin. Buradaki amaç yağ ve aromaları ortaya çıkarmak.
- Kadehin yarısına kadar kırık buz ekleyin ve karıştırın.
- Karıştırdıktan sonra kadehin tamamını kırık buzla doldurun.
- Nane yapraklarıyla kadehinizi süsleyin.
Yorum Yazın