2024’ün bitmesine sayılı günler kalmışken, son 4 senede olduğu gibi bu sene de yıl içerisinde tattığım 300’e yakın farklı viskiden benim için öne çıkanları sizlerle paylaşmak üzere bilgisayarımın başına oturdum. 2024 benim için yoğun tadımla geçen bir yıl oldu. London Whisky Show 2024, Whisky Live 2024, Londra’da katıldığım marka tadımları, evime gelen onlarca viski örnekleri ve İskoçya seyahatlerimde yaptığım tadımları eklersek yıl içerisinde yaklaşık 300 farklı viski tattım.
Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak özellikle “Old & Rare” kategorisinde 30, 40, 50 ve hatta 60 yaşında çok sayıda nadir ve özel viskiler tatma şansım oldu. Tamdhu 43, Glenlivet 55, Fettercairn 60, Glen Scotia 42, Rosebank 32, The Cask Trials 53, Garden at Hazelwood 47 aklıma gelen örneklerden sadece birkaçı. Bu viskiler zaten zor olan yılın en iyilerini seçmek işini daha da zor bir hale getirdi. Bu nedenle çok limitli ve fiyatları itibariyle ultra premium diyebileceğim viskileri listemin dışında bıraktım.
“2024’ün En İyi Viskileri” listemi “en iyi” viskilerin olduğu bir listeden öte farklı viskileri keşfetmek adına bir rehber gibi kullanmanız daha doğru olacaktır. Seçimlerimde her ne kadar objektif olmayı amaçlasam da kesinlikle listenin objektif olduğu yönünde bir iddiam bulunmuyor. Tam olarak objektiflikten bahsedebilmek için tek kişinin değil, bir juri veya panelin yorumları gerekir. Hatta bu tadım tercihen kör tadım usulü yapılmalıdır. Viskileri değerlendirirken en önem verdiğim 3 unsur viskinin dengeli olması, kompleks bir karaktere sahip olması ve kendi kategorilerinde rakiplerine kıyasla başarısı oldu.
“2024’ün En İyi Viskileri” listemi 3 bölümden oluşturdum.
- 1. Bölümde, 2024 içerisinde satışan sunulan yeni viskilerden ilk 5’e yer verdiğim bir seçki yer alıyor.
- 2. Bölümde, yıl içerisinde tattığım ve beni olumlu anlamda en çok şaşırtan ilk 3 viski yer alıyor.
- 3. Bölümde, 2024 içerisinde Türkiye pazarına giriş yapmış viskilerden ilk 3’e yer verdiğim bir seçki bulunuyor.
2024’ün En İyi Yeni Viskileri
Bu başlıkta 2024 içerisinde satışan sunulan yeni viskilerden ilk 5’e yer verdiğim bir seçki yer alıyor. Yazımın başında belirttiğim şekilde çok limitli ve fiyatları itibariyle ultra premium diyebileceğim viskileri bu listenin dışında bıraktım. Yine de House of Hazelwood ile Londra’da katıldığım bir etkinlikte tattığım 50 yıllık bir tahıl (grain) viski olan The Old Ways 1972 ile 42 yıllık bir malt harmanı (blended malt) A Trail of Smoke, bu yıl tattığım en muhteşem viskilerden ilk ikisi olduğunu belirtmek isterim.
1. Dewar’s Double Double 37 Year Old Blended Malt
Whisky Show London’da tatma şansı yakaladığım Dewar’s Double Double 37 Year Old Blended Malt, daha henüz birkaç yudum sonrası “2024’ün en iyileri listemde mutlaka yer alacak” dediğim bir viskiydi. John Dewar & Sons firmasının altında bulunan Dewar’s markası bünyesinde Craigellachie ve Aberfeldy markalarını barındırıyor. Bu 3 markanın bu sene çok ciddi bir atak yaptığını ve birçok yarışmada bol ödül toplandığını belirtmeliyim. Aynı gruba ait Craigellachie’nin yine 37 yıllık bir şişesinin geçen seneki listemde yer alması ilginç bir tesadüf oldu.
Baş harmancı Stephanie Macleod tarafından yaratılan Dewar’s Double Double 37 Year Old Blended Malt, “double double” adı verilen 4 aşamalı oldukça kompleks bir olgunlaşma sürecinden geçiyor. Highland ve Island maltlarının karışımından oluşan bu malt harmanı olgunlaşmanın sonunda ise içlerinde Aultmore maltı beklemiş Oloroso şeri fıçılarına alınıyor ve %48 alkol derecesiyle şişeleniyor. Burunda dolgun kayısı, şeftali, bal, tarçın, deri ve çok çok hafif is; damakta ise reçel, vanilya, toffee ve meşe nüansları. Burunda çok dengeli ve zengin iken, damakta müthiş kremamsı bir doku sunuyor. (Puan: 91)
Tadılan tarihteki fiyatı: $1,799
2. Port Charlotte 2013 SYC:01 – 10 Year Old Syrah Wine Cask Finish
Islay bölgesinde bulunan Bruichladdich damıtımevinde üretilen Port Charlotte’ın Cask Exploration serisinde bulunan Port Charlotte 2013 SYC:01, 10 yıllık olgunlaşma sonrasında Syrah şarabı fıçılarında bitiş verilerek %54.4 alkol seviyesiyle şişeleniyor. %100 İskoç arpaları kullanılarak üretilen ekspresyonu 40 PPM ile turba ateşinde maltlanıyor ve tüm olgunlaşmayı Islay adasında geçiriyor.
Port Charlotte genel olarak çok başarılı bulduğum bir marka, fakat bu ekspresyon beklentilerimi fazlasıyla aştı. Hem şarap fıçı etkisini, hem de turba karakterini çok dengeli bir şekilde sunuyor. Burunda katmanlı yapısıyla çok zengin, damakta ise dolgun ve yumuşak içimli. Bununla beraber etiket üzerindeki “heavily peated” yani “yoğun turbalı” ibaresinin hakkını verecek kadar da isli ve turbalı. (Puan: 91)
Tadılan tarihteki fiyatı: £111
3. Bunnahabhain 21 Year Old Cask Strength PX Cask Finish – 2024 Release
Bu yıl ziyaret etmek şansı yakaladığım Islay bölgesinin ikonik damıtımevlerinden Bunnahabhain’dan çok özel bir viski. 21 yıllık olgunlaşma sonrası 21 aylığına Pedro Ximenez şeri fıçılarına alınan ekspresyon, 53.6% alkol derecesiyle fıçı sertliğinde (Cask Strength) şişeleniyor. Bunnahabhain’ın bu şişelemesi tam anlamıyla bir şeri bombası. Pedro Ximenez etkili viskileri sevenler için harika bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Fıçı sertliğinde olması da bu viskinin ayrı bir avantajı.
Burunda ve damakta yoğun kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı notlarına mantar, ceviz, deri, karabiber, tarçın ve kavruk meşe nüanslarıyla oldukça kompleks bir ekspresyon. Ağız sulandırıcı bir tatlıklıkla başlayıp damağı saran bir sıcaklığa sahip. Oldukça dolgun, aromatik ve iç ısıtan bir Bunnahabhain. (Puan: 89)
Tadılan tarihteki fiyatı: £265
4. Caol Ila 2014 – 9 Year Old The Seasons: Autumn
Caol Ila’ın 9 yıllık bu şişesi The Whisky Exchange’in bu yıl yapılan Whisky Show London’da lansmanını yaptığı The Seasons koleksiyonun Autumn serisinde yer alıyor. Yılın farklı mevsimlerinden ilham alınarak yaratılan The Seasons koleksiyonu için farklı mevsimlerini temsilen özel viskiler seçilmiş. Koleksiyonun Autumn serisinde ise Caol Ila’nın 9 yıllığı ile beraber 17 yıllık bir Ledaig ve 12 yıllık bir Dailuaine de bulunuyor.
9 yıl ilk dolum Bourbon fıçılarda olgunlaştırıldıktan sonra %52,1 dereceyle şişelenen Caol Ila 2014 – 9 Year Old The Seasons: Autumn, burunda pişmiş elma, ananas, badem, tuzlu karamel, üzüm, ıslak toprak, mantar ve yoğun is, damakta ise elma, tuzlu karamel, biber, yoğun is ve ilaçsı nüanslar sunuyor. Bu yıl tattığım en kompleks viskilerden biri. (Puan: 88)
Tadılan tarihteki fiyatı: £74.95
5. Kilchoman Sanaig Cask Strength 2024
Kilchoman Sanaig Cask Strength 2024, Islay bölgesinin “çiftlik damıtımevi” ünvanıyla butik ve kaliteli viskileriyle bilinen Kilchoman damıtımevinin klasik portföyünde bulunan Sanaig şişelemesinin Cask Strength (fıçı sertliği) versiyonu. Bourbon ve Oloroso şeri fıçılarda olgunlaştırılan ekspresyon, su ilave edilmeden %57.8 alkol derecesiyle şişeleniyor.
2024 içerisinde satışa sunulan bu ekspresyon burunda damakta kuru üzüm, mürdüm eriği, narenciye, bal, çikolata gibi dolgun ve tatlı nüanslara yoğun turba ve is karakteri eşlik ediyor. Özellikle damakta oldukça aromatik ve dolgun. Yoğun turba karakteri sunmasına rağmen başarılı dengesi ve kompleks karakteriyle bu senenin en başarılı yeni viskilerinden. (Puan: 87)
Tadılan tarihteki fiyatı: £74.95
2024’te Beni En Çok Şaşırtan Viskiler
“2024’ün En İyi Viskileri” yazımın bu bölümün, yıl içerisinde tattığım ve beni olumlu anlamda en çok şaşırtan ilk 3 viski yer alıyor.
1. Fettercairn 2021
Fettercairn’in 200.’cü yılına özel olarak sadece 10 adet satışa sunulan bir koleksiyonun parçası olan Fettercairn 2021, bu yıl beni en çok şaşırtan viski oldu. Bu viskinin şaşırtıcı olmasının en önemli sebebi sadece 3 yıllık olmasına rağmen muhteşem zengin bir karaktere sahip olması. Fettercairn 2021’in markanın 200. yılını kutlamak üzere davet edildiğim damıtımevi gezisi sırasında tatmıştım.
Fettercairn 2021 ile beraber aynı koleksiyonda yer alan 60 yıllık viski Fettercairn 1964’ü de tattım, fakat İskoç meşesinde 3 yıl beklemiş ve %60.8 alkol derecesiyle şişelenmiş bu genç viski adeta viskide yaşın artık çok önemli olmadığının şişe bulmuş haliydi. 3 yıllık olmasına rağmen son derece dengeli, zengin aromalara sahip ve yumuşacık bir ekspresyon. (Puan: 89)
2. Isle of Raasay American Rye Whiskey Cask
Isle of Raasay, İskoçya’nın batısında bulunan Raasay adasında 2017’de kurulan bir damıtımesi. Genç bir damıtımevi olmasına rağmen çıkardığı şişelemelerle adından sıkça söz ettirmeyi başaran Isle of Raasay, uzun fermantasyon süresi, kompleks damıtma süreci ve özel fıçı tercihleriyle benim de kurulduğu günden beri takibimde olan bir damıtımevi.
Isle of Raasay American Rye Whiskey Cask, damıtımevinin her 2 yılda bir çıkardığı ve Single Cask (tek fıçı) ekspresyonlardan oluşan Na Sia Cask serisinin 5 yıllık şişesi. Woodford Reserve’den temin edilen eski çavdar viskisi fıçılarında 5 yıl olgunlaşmış ve %61.2 alkol derecesiyle şişelenmiş. Genç yaşına ve yüksek alkol oranına rağmen sek tadımda bile yumuşacık bir içime sahip olan bu ekspresyon, burun ve damakta bol vanilya, limonlu dondurma, karamel ve çavdar notaları sunuyor. Tattığım en iyi çavdar viski fıçısı örneklerinden biri. (Puan: 88)
Tadılan tarihteki fiyatı: £79.95
3. Kanosuke Hioki Japanese Pot Still Grain Whisky
Yeni nesi Japon viski üreticilerinden biri olan Kanosuke bu yıl benim için öne çıkan markalardan biriydi. Kanosuke ile ilk olarak 2023’te The Whisky Exchange’in bu markadan yaptığı özel şişelemesi ile tanışmıştım (Kanosuke Single Malt 2022 Limited Edition). Bu ilk tanışmada bile Kanosuke’den ilerleyen yıllarda çok nitelikli viskiler tadacağımı tahmin etmiştim. Bu sene Kanosuke, Birleşik Krallık pazarına tam anlamıyla giriş yaptı. Ben de Londra’da yapılan lansman tadımına katıldım. Tadımda markanın kurucusu ve baş damıtımcısı Yoshitsugu Komasa ile tanışma ve sohbet etme şansım da oldu. Bu tadımda servis edilen Kanosuke Hioki Japanese Pot Still Grain Whisky benim için hem yılın en iyilerinden hem de en şaşırtan viskilerinden biri oldu.
Kanosuke Hioki Japanese Pot Still Grain Whisky, maltlanmış ve maltlanmış arpadan markanın Hioki damıtımevinde ürettiği, yeni amerikan meşe ve eski bourbon fıçılarda yıllandırdığı ekspresyonu. Genç yaşına rağmen son derece gövdeli, aromatik, damakta adeta kayan bir viski. (Puan: 88)
Tadılan tarihteki fiyatı: £94.95
2024’te Türkiye’ye Yeni Giriş Yapan Viskiler
Yazımın bu başlığında ise 2024’te Türkiye pazarına yeni giriş yapan viskiler arasından ilk 3 tercihime yer verdim.
1. The Glendronach Cask Strength Batch 12
Glendronach Cask Strength Batch 12, İskoçya’nın Highland bölgesinde bulunan Glendronach damıtımevinin Pedro Ximenez ve Oloroso şeri fıçılarda olgunlaştırdıktan sonra su katmadan fıçı sertliğinde %58.2 alkol derecesiyle şişelediği ekspresyonu.
Glendronach’ın bu şişelemesinin belli bir batch numarasıyla satışa sunulduğu dikkatinizden kaçmamıştır. Batch numarası bize o viskinin belli bir dönemde belli bir fıçı seçkisinden üretildiğinin bilgisini veriyor. Bu da bizlere farklı dönemlerde ve fıçılardan üretilen bu farklı batch numarasına sahip şişelerin ufak da olsa birbirlerinden farklı karakterlere sahip olduğunu söylüyor. Glendronach Cask Strength serisindeki değişik batch’li viskilerde alkol derecesinde de ufak değişiklikler oluyor. Örneğin, bu yazımda yorumladığım Batch 12 %58.2 alkol derecesine sahipken, Batch 11 59.8% ve Batch 10 ise 58.6% alkol derecesine sahipti.
The Glendronach Cask Strength Batch 12, markanın bu serisinden beklediğimiz üzere şeri fıçı karakterini bizlere fazlasıyla sunan dolgun ve aromatik bir viski. Burunda ve damakta dolgun kuru meyve, portakal, karamel, tarçın, zencefil, earl grey çay ve deri nüanslarına sahip ekspresyon için birkaç damla suyla denenmesi gereken ağır ve oturaklı bir viski diyebiliriz. Denge olarak Batch 11 ve Batch 10’un gerisinde kalsa da The Glendronach Cask Strength Batch 12, yine de bu seneki listemde kendine yer bulmayı başardı. Özellikle “eski usül” viski arayanlar için ideal bir seçim olabilir. (Puan: 85)
Tadılan tarihteki fiyatı: £69.95
2. Glenmorangie 12 Barrel Select Release Calvados Cask Finish
Glenmorangie 12 Barrel Select Release Calvados Cask Finish, Highland bölgesinin ikonik damıtımevilerinden Glenmorangie’nin bu sene Türkiye pazarında satışa sunduğu viskilerden biri. Markanın farklı fıçı denemeleriyle ilginç tatlar yakalamayı hedeflediği Barrel Select serisinin üyelerinden biri olan bu ekspresyon, 10 yıl bourbon fıçılarda olgunlaştıktan sonra Fransa’nın Normandy bölgesinden içlerinde 20 yıl kadar Calvados beklemiş fıçılara alınarak bitiş veriliyor. Glenmorangie’nin Calvados fıçılarında bitiş verdiği ilk viskisi olma özelliğini taşıyan şişe %46 alkol derecesiyle şişeleniyor.
Burunda pişmiş elma, armut, vanilya, badem, bal ve parfümsü kokular, damakta ise dolgun elma, armut, limon, toffee, badem, çikolata ve tatlı baharat notaları sunuyor. Oldukça zarif ve dengeli bir içimi bulunuyor. Sektörde çok sık görmediğimiz Calvados fıçısı görmüş viskilere başarılı bir ekleme olduğunu söyleyebilirim. (Puan: 85)
Tadılan tarihteki fiyatı: £75
2. Jack Daniel’s Triple Mash
Jack Daniel’s Triple Mash, markanın Bottled-In-Bond şişelemelerinin karışımından oluşan bir “Blended Straight Whiskey”. Harmanında Jack Daniel’s Bonded, Rye ve Malted Whiskey ekspresyonlarını barındıran bu ilginç viski %50 alkol derecesiyle şişeleniyor.
Jack Daniel’s Triple Mash, markanın portföyündeki en ilginç viskilerden biri. Jack Daniel’s markasının genel karakteristik özellikleri çok hafif gösterse de kör bir tadımda beni fazlasıyla zorlayabileceğini söyleyebilirim. Burundaki kremamsı hissiyatı ve yumuşak içimiyle oldukça keyifli bir ekspresyon. Sek içime ve buzlu içime ek olarak %50 alkol derecesiyle Jack Daniel’s Triple Mash, viskili kokteyllerde de (özellikle Old Fashioned) oldukça iyi sonuç veriyor. (Puan: 84)
Tadılan tarihteki fiyatı: £43.75
Bu yazı ilginizi çektiyse;
Yorum Yazın