2022’nin bitmesine sayılı günler kalmışken, tıpkı geçen sene olduğu gibi bu sene de sizlerle yıl içerisinde tattığım viskilerden benim için öne çıkanları paylaştığım bir liste hazırlamak istedim. Bu yazımı okumadan önce geçen seneki yazımın ilk kısmında yer verdiğim “En İyi” listelerine dair düşüncelerime göz atmanızı tavsiye ederim (2021’in En İyi Viskileri). Böylece bu listeyi oluşturma mantığımı ve listede bulunan viskilere bakışımı çok daha iyi anlaşmış olacaksınız.
Her zaman olduğu gibi listeye geçmeden önce çok kısaca bir kurallara göz atalım:
- Listede yer alan viskiler sadece 2022 içerisinde tattığım viskiler arasından seçilmiştir. Tatmadığım viskilere listede yer vermedim.
- Seçimlerimde her ne kadar objektif olmayı amaçlasam da kesinlikle listenin objektif olduğu yönünde bir iddiam bulunmuyor. Objektiflikten bahsedebilmek için tek kişinin değil, bir juri veya heyetin yorumları gerekir. Hatta tadımlar kör tadım usulü yapılmalıdır.
Son olarak, zenginlik yaratması ve farklı amaçlara hizmet edebilmesi için listeyi 3 bölüme ayırdım.
- 1. Bölümde, 2022 içerisinde satışan sunulan yeni viskilerden bir seçki yer alıyor.
- 2. Bölümde, benim 2022 içerisinde ilk kez tattığım viskilerden bir seçki yer alıyor. Buradaki viskiler yeni olmayan ama benim ilk kez tatma fırsatı yakaladığım viskiler.
- 3. Bölümde, 2022 içerisinde Türkiye pazarına giriş yapmış viskilerden bir seçki bulunuyor.
2022’in En İyi Yeni Viskileri
2022 en fazla tadım yaptığım yıllardan biri oldu diyebilirim. London Whisky Show 2022, İskoçya turları, Londra’da katıldığım tadımlar ve davet edildiğim özel tadımlar derken 200’ü aşkın farklı viski tattım, harika insanlarla tanıştım ve sektörden çok değerli insanlardan muhteşem bilgiler edindim. Bu sene viskiye ek olarak özellikle Rom kategorisinde de çok tadım yaptığımı ve tam anlamıyla rom dünyasına tekrar aşık olduğumu belirteyim.
Yazımın bu başlığında 2022 içerisinde piyasaya yeni sunulan viskilerden ilk 5 tercihimi paylaştım.
1. Benromach 40 2022 Release
Benromach 40 2022 Release, tattığım anda 2022’nin en iyilerinden biri olacağını anladığım bir viskiydi ve bu yılın benim için en şaşırtıcı viskilerinden biri oldu diyebilirim. Şaşırtıcı olmasının en önemli nedenini ise kısaca paylaşayım. Her ne kadar yaşlı viskilerin daha iyi olduğuna dair genel yanlış bir algı olsa da bu durum benim için tam tersidir. Ne zaman 25 yıl veya daha uzun süreli olgunlaşma görmüş bir viski tatsam genelde o viskiyi dengesiz ve zayıf bulurum. Çünkü uzun olgunlaşma sonucu genelde olan şey damıtımevi karakterinin fıçı karakterinin gerisinde kaldığını yani bir nevi canlılığını kaybettiğini görürüz.
Benromach 40 2022 Release, 40 yıllık uzun olgunlaşma süresine rağmen hala canlı karakterini koruyabilen, oldukça dengeli ve zengin bir ekspresyon olmuş. Burunda portakal, kuru meyve, deri, tütün tarçın, kavrulmuş fındık, eski kitap ve kahve kokuları. Damakta ise tütün, kırmızı meyve, bitter çikolata, karabiber ve marmelat aromaları ile çok aromatik ve zarif. Tam anlamıyla kompleks, çok dengeli ve elegant bir viski.
2. Scapa 2003 19 Year Old Exclusive to TWE
Scapa 2003 19 Year Old Exclusive to TWE, İngiltere’nin en önemli içki firmalarından ve Whisky Show’un da organizasyonunu yapan firma olan The Whisky Exchange’in yaptığı bir şişeleme. 2003 yılında Scapa damıtımevinde damıtılıp ilk dolum Amerikan meşelerde 19 yıl olgunlaştırılıp 56.7% dereceyle fıçı sertliğinde şişelenmiş muhteşem bir viski. Benim için Whisky Show London 2022’nin en iyilerinden biri olan bu şişe 2022’nin en iyiler listesine kolayca girdi diyebilirim.
Burunda vanilya, elma, kuru üzüm, şeftali ve portakal gibi zengin meyvemsi kokulara hafif füme ve tuzlu deniz karakteri eşlik ediyor. Damakta ise benzer şekilde ağız sulandırıcı bir tatlılık var. Elma, bal, esmer şeker, limon aromaları tatlı baharatlar ve yanık meşe takip ediyor. Tek kelimeyle harika bir viski!
3. Deanston 21 Year Old 2000 Organic Whisky
Deanston 21 Year Old 2000 Organic Whisky, İskoçya’nın Highland bölgesinde bulunan Deanston damıtımevinin 2000 yılında damıttıktan sonra 21 yıl boyunca organik Bourbon fıçılarda olgunlaştırıp yine Organik sertifikası almış Sherry ve Fino şeri bitiş vererek 50.9% dereceyle şişelediği ekspresyonu. Burunda kuru üzüm, kırmızı meyve, sütlü çikolata, bal, malt ve mum kokularıyla oldukça tatlı ve zengin. Damakta da benzer şekilde ağız sulandıran kırmızı meyve, bal, tarçın, cappuccino ve meşe aromaları. Oldukça kremamsı ve aromatik.
4. Dalmore 2003 Vintage
Dalmore 2003 Vintage, Amerikan meşede olgunlaştırıldıktan sonra Rivesaltes tatlı şarap, Matusalem and Amoroso Sherry ve Bourbon fıçılara alınan oldukça zengin bir ekspresyon. Burunda ve damakta vanilya, bal, akçaağaç şurubu, yanık meşe ve siyah meyve aromalarıyla dolgun ve lezzetli. Dalmore 2003 Vintage’ı, markanın 2007 Vintage ekspresyonu ile yan yana tatma şansım olmuştu. 2007 Vintage da oldukça kompleks bir viski olsa da 2003 Vintage dolgun gövdesi ve aromatik yapısıyla beni kendine hayran bırakan bir viski olmuştu.
5. Ledaig 2006 15 Year Old Sherry Cask The Whisky Show 2022
İlk 5’e bir The Whisky Exchange (TWE) şişelemesi daha koymamak için elimden geleni yaptım fakat başaramadım. TWE özellikle bu sene Whisky Show London’da sunduğu şişelemelerle gerçekten adından fazlasıyla söz ettirdi ve övgüyü fazlasıyla hak ediyor. TWE’nin London Show için sunduğu viskilerden Ledaig 2006 15 Year Old Sherry Cask, muhteşem şeri ve is dengesiyle listemde kendine yer buldu. Armagnac’ı andıran oldukça aromatik, dolgun ve zengin bir viski.
Bu viskinin kendisi kadar şişesi ve etiketi de fazlasıyla dikkat çekici. Küresel ısınmaya vurgu yapan etiket tasarımlarıyla, bu şişenin etiketi ısı değişimine tepki veren özel bir materyalle yapılmış. Buna göre şişe oda sıcaklığında veya elinizde bir süre tutmanıza bağlı olarak üzerlerindeki ilginç tasarımları ve renkleri göstermeye başlıyor.
2022’de İlk Kez Tattığım Viskiler Arasındaki En İyiler
2022 yeni çıkan viskilere ek olarak geçtiğimiz yıllarda tadamadığım ama aklımda kalan birçok viskiyle de karşılaştığım ve tatma şansını yakaladığım bir yıl oldu. Bu başlıkta piyasaya yeni sunulmamış ama benim ilk kez 2022 içerisinde tattığım viskilerden ilk 5’mi paylaştım.
1. Tamdhu 18
Tamdhu, bu sene yakından tanıma şansı yakaladığım markalardan biri. Amerikan ve Avrupa meşe fıçılarda yaklaşık 2,5 sene kadar Oloroso Şeri bekletilmiş fıçılarda 18 yıl olgunlaştırılan Tamdhu 18, renklendiri ilave edilmeden ve chill-filtered edilmeden 46.8% dereceyle şişeleniyor.
Oloroso Şeri fıçılarda tam olgunlaşma geçiren Tamdhu 18, bize Şeri karakterini fazlasıyla yansıtan bir “Sherry Bomb”. 18 yıllık olgunlaşmanın sağladığı fıçıdan gelen dengeli aromalar ve baharat karakteriyle oldukça aromatik ve dolgun bir içim sunuyor.
2. Bunnahabhain 44 Years Old
Bunnahabhain 44 Years Old, bu sene The Secret Islay Bar tadımında deneme şansı yakaladığım muhteşem bir viski. Aslında bu kadar ulaşması zor viskiyi listeme dahil etmek istemezdim, ama geriye dönüp baktığımda 2022’ye dair hatırlamam gereken viskilerden biri olduğunu düşündüğüm için eklemek istedim. Bağımsız şişeleyici Elixir Distillers’ın Bunnahabhain damıtımevinden temin ettiği 44 yıllık 42.4% alkol dereceli bir şişe.
Tıpkı Benromach 40 örneğinde olduğu gibi Bunnahabhain 44 de yaşına göre oldukça zarif ve muhteşem derecede zengin bir viski. Burunda üzüm, karamel, bisküvi, zencefil ve çiçeksi notalar, damakta ise mango, tütün, nane, bal ve meşe aromaları. Tattığım için kendimi şanslı hissettiğim viskilerden biri…
3. Craigellachie 13
Bu sene The Whisky Exchange’in davetiyle çok özel bir tadıma katıldım. Tadımda 50 kişiden oluşan bir panelin üyesi olarak 6 farklı viskiyi kör tadım usulü tattık ve oy çokluğuyla en iyi viskileri seçtik. Her ne kadar tadımda yer alan viskilerin her biri ayrı bir paragraf haketse de bu tadımdan 3 viski benim için 2022’nin en iyileri olmaya hak kazandı.
Bunlardan ilk Craigellachie 13… Speyside’da bulunan damıtımevinin 13 yıllık standart şişelemesi. Çok popüler bir marka olmamasına rağmen Craigellachie, etsi ve dolgun karakteriyle dikkat çeken bir markadır. Craigellachie 13, burunda meyvem, hafif baharat, malt, sedir ve etsi kokular, damakta ise tropik meyve, hafif yanıksı ve metalik tatlar ile gerçekten ilginç bir viski. £45-50 fiyat etiketiyle fiyat-performans olarak çok başarılı bir viski.
4. Ledaig 18
The Whisky Exchange kör tadımındaki favori ekspresyonum. Tobermory damıtımevinin turba ateşinde kuruttuğu maltlardan elde ettiği Ledaig markasının 18 yıllık şeri fıçı etkili şişelemesi. Ledaig 18’i kokladığım andaki füme et, tropik meyve, deri, çikolata, bal ve çikolatalı süt kokuları beni benden almıştı. Bu viskinin asıl şaşırtıcı kısmı ise damakta oldukça katmanlı bir karakter sunması. Tatlı aromalar sonrasında ise füme et, karabiber, bisküvi ve badem ile dolgun bir içim sunuyor, en sonda ise ilaçsı tatlar kendini gösteriyor. Oldukça zengin, çok dolgun, sizi adeta yolculuğa çıkaran bir viski.
5. Old Pulteney 15
Old Pulteney 15, The Whisky Exchange kör tadımındaki 3. favorimdi. Her ne kadar tadımdaki diğer diğer viskilerden Jura 18 ve Oban Distillers Edition 2021 (daha önce tattığım için elendi) ile çok baş başa olsa da Old Pulteney 15, çok yumuşak ve dengeli karakteriyle beni gerçekten etkileyen viskilerden biri oldu. Tropik meyve, çiçeksi, hafif yanıksı ve tabii ki Old Pulteney’den bekleyeceğimiz şekilde deniz karakterini dengeyle sunan oldukça keyifli bir ekspresyon. Tadım yapıldığı zamanki £66.90 fiyatıyla da listemde fiyat-performans olarak öne çıkan şişelerden biri.
2022’de Türkiye’ye Yeni Giriş Yapan Viskiler
Yazımın bu başlığında ise 2022’de Türkiye pazarına yeni giriş yapan viskiler arasında öne çıkan viskilere yer verdim.
1. Johnnie Walker Black Label Sherry Finish
Johnnie Walker Black Label Sherry Finish, markanın standart Black Label ekspresyonunu belli bir süreliğine Sherry fıçılarda bekletmesiyle (finish) ortaya çıkardığı şişelemesi. Black Label ile bire bir aynı içeriğe, alkol derecesine ve 12 yıllık olgunlaşma süresine sahip ekspresyonun şüphesiz en büyük farkı şeri fıçılarda geçirdiği bu ek süre. Standart Black Label’a kıyasla biraz daha tatlı nüanslar sunan bu şişeleme 2022 Temmuz itibariyle Türkiye’de de raflardaki yerini almış durumda.
YouTube’da yaptığım Johnnie Walker Black Label Sherry Finish incelemesine buradan göz atabilirsiniz.
2.WhistlePig 12 Old World Rye
WhistlePig, 2022 Haziran itibariyle Türkiye’ye 3 farklı ekspresyonuyla (10, 12 ve 15) giriş yapmıştı ve Rye viskileri çok seven biri olarak bu haber beni gerçekten sevindirmişti. Markanın 12 yıllık şişelemesi WhistlePig 12 Old World Rye, her ne kadar fiyat-performans olarak biraz zayıf kalsa da Türkiye’de çok sınırlı olan çavdar kategorisine güzel bir eklenti olduğunu düşünüyorum.
WhistlePig 12 Old World Rye, 12 yıl yeni meşe fıçılarda olgunlaşan çavdar viskilerin 63% Madeira, 30% Sauternes ve 7% oranında da Port fıçılarda 2 ay kadar bitiş verildikten sonra harmanlanıp, 43% dereceyle şişelenmesiyle üretiliyor. Tatlı-baharatlı aromaların dengeyle sunulduğu dolgun ve güçlü bir viski.
3. Lagavulin 8
Lagavulin 8, markanın 2016’da kuruluşunun 200. yılını kutlama amacıyla çıkardığı bir ekspresyon. Bu ekspresyon aynı zamanda, 1880’lerde Lagavulin damıtımevini ziyaret eden ve sonrasında markanın 8 yıllık ekspresyonlarına hayranlığını dile getiren ünlü viski tarihçisi Alfred Barnard’a da adanmış bir viski.
Lagavulin 8, her ne kadar Lagavulin portföyündeki favori şişelerimden biri olmasa da ülkemizdeki Lagavulin sevgisini düşündüğümüzde Türkiye’ye giriş yaptığına sevindiğim bir viski. Lagavulin 16’yla kıyasladığımızda 8 yıllık bu şişe, biraz daha genç ve vahşi bir görüntüsüyle, Lagavulin 16’nın zor bulunduğu dönemlerde iyi bir alternatif olacaktır.
4.Singleton of Dufftown 15
Singleton markasının İskoçya’nın Speyside bölgesinde bulunan Dufftown damıtımevinin Amerikan ve Avrupa meşe fıçılarda olgunlaştırdığı 15 yıllık şişelemesi. Singleton of Dufftown 15, bir Dufftown şişelemesinden beklenen meyvemsi ve yumuşak içimi bize fazlasıyla sunuyor. 12 yıllık şişeye kıyasla burunda biraz daha oturaklı, damakta ise biraz daha baharatlı olduğunu söyleyebilirim.
Markanın 12 yıllık şişelemesi uzun yıllardır Single Malt kategorisine giriş ve fiyat-performans kategorilerinde sıkça adı geçen bir viskidir. 15 yıllık şişelemenin kendisine hangi kategoride yer bulacağını zamanla görececeğiz.
5. Talisker Skye
İlk olarak 2015 yılında piyasa sürülen Talisker Skye, daha önce ülkemizde birkaç kez kendini göstermiş olsa da 2022 içerisinde kendisine kalıcı yer bulan viskilerden. Bourbon ve yeni yakılmış meşe fıçılarda olgunlaştırılıp, 45.8 alkol derecesiyle şişelenen Talisker Skye, markanın alışık olduğumuz isli ve deniz esintili karakterini sunarken yumuşak içimiyle diğer Talisker ekspresyonlarından kendini biraz ayrıştırıyor.
Bu yazı ilginizi çektiyse;
Teşekkür ederiz bilgiler için
good