Jack Daniel’s’ın kendine özgü “kömür filtrasyonu” işleminden 2 kez geçen Gentleman Jack, viski severlere ekstra pürüzsüz bir içim vaat ediyor. Kömür filtrasyonu işlemini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:
Bakır imbiklerde damıtıldıktan sonra çıkan %70 alkole sahip alkollü içki, olgunlaştırma aşamasından önce Jack Daniel’s ile ıslatıldıktan sonra yakılarak kömür haline getirilmiş akçaağaç odunlarının olduğu 3 metrelik tanklardan damla damla geçirilerek filtre ediliyor. Jack Daniel’s’ın alışık olduğumuz kolay içimli ve kömürümsü karakteri işte bu aşamada ortaya çıkıyor.
Jack Daniel’s Gentleman Jack ekspresyonu olgunlaştırmadan önce ve sonra olmak üzere iki kez bu işleme tabi tutuluyor.
Tennessee viskileri hakkında detaylı bilgi almak için “Bourbon ve Tennessee Viskisi Nedir, Farkları Nelerdir?” yazımı okuyabilirsiniz.
Jack Daniel’s Gentleman Jack (Tennessee Viskisi, 40% abv)
Burun: Karamel ve vanilya ön planda. Oldukça tatlı ve şekerli bir burun. Meşe, portakal, esmer şeker ve çok hafif baharat. Jack Daniel’s markasının alışık olduğumuz kömürümsü notalarını bu ekspresyonda çok hafif hissediyoruz.
Damak: Burunda olduğu gibi damakta da oldukça tatlı ve meyvemsi. Pürüzsüz, yumuşak bir içimi var. Vanilya, karamel ve bal baskın. Akçaağaç şurubu, esmer şeker ve hafif de tarçın.
Bitiş: Orta uzunlukta. Bal, tarçın ve akçaağaç şurubu.
Gentleman Jack oldukça yumuşak içimli ipeksi bir viski. Jack Daniel’s Old No.7 ile kıyasladığımızda, Gentleman Jack’in çok daha tatlı (adeta bir bourbon gibi) olduğunu söyleyebilirim. 2 ekspresyon arasındaki en büyük fark ise Gentleman Jack’in markanın alışık olduğumuz kömürümsü aromalarını daha az barındırması.
Bu yazı ilginizi çektiyse;
[…] level. I’ve recently discovered a cocktail recipe that fits my taste buds, Mellow Espresso. Jack Daniel’s Gentlemen’s Jack is at the center of the original recipe of Mellow Espresso, which is very similar to Espresso […]
Değerli bir değerlendirme daha olmuş. Hepsi birbirinden güzel yorumlar. Teşekkürler.
Kusura bakmayın ama JP Wiser’s 10’a çok büyük haksızlık etmişsiniz. Gentleman 35lik fiyatına 70lik alabiliyoruz. Ve bence kalite olarak Wiser’s çok daha iyi. Gentleman’e 80 veriyorsunuz, Wiser’s 71!
Sıkı hatta çok sıkı bir takipçiniz olarak “Esefle Kınıyorum…” 🙂
Yorumunuz için teşekkürler. Yorumlarım tabii ki tartışmaya açık, zaten viski kültürünü keyifli kılan da viskiler hakkındaki bu farklı görüşler, o yüzden karşı bir görüş gördüğüme sevindim 🙂 JP Wiser’s 10 notlarımın detayına bakarsanız en büyük eleştirim viskinin karakterinden daha çok 10 yıllık bir viski olmasına rağmen çok genç bir karaktere sahip olması. Her viskiyi kendi kategorisinde değerlendirmeye çalışıyorum, o kategorideki viskilerle kıyaslıyorum. JP Wiser’s 10’ı da 10 yıllık viskiler ile kıyasladığımda ortaya çıkan tablo benim açımdan çok parlak değil. Ama bu tabii ki bu viski kötü demek değil, fiyat/performans olarak başarılı diyebiliriz.
Siz tabii ki misyonunuz gereği viskileri segmentine, grubuna vb. sınıflandırarak plluanlıyorsunuz, fakat ben şunu fark ettim: scotch, İrlanda, amerikan, hindistan vs. fark etmeksizin artık bana yaşattığı keyfe göre değerlendiriyorum. En favorim Ardbeg serisi, ama son zamanlarda çok ilginç bir şekilde Kanada viskileri inanılmaz derecede hoşuma gidiyor. Şu an Lot 40 rye yudumluyorum ve cidden çok başarılı. Wiser’s da nedense bana çok keyif verdi. Uzun zamandır gentleman içmiyordum ve size bildirim yaptığım gün bana son derece yorucu geldi. Zamanla deneyimleyip öğrenmeye devam ediyoruz.
Sizin de çok sevdiğim bir yorumunuzda belirttiğiniz gibi kural yok! Nasıl hoşumuza gidiyorsa öyle tüketmek en iyisi…
Sonuç olarak niyetim muhaliflik değil, sadece böyle güzel bir ortamda deneyimleri özgürce paylaşabilmek.
Teşekkürler!
Farklı viskiler tatmanız ve damak zevkinize göre yorumlamanız çok güzel bir şey. Size keyifli tadımlar ve yeni keşifler diliyorum, farklı yorumlarınız olursa da her zaman yazın lütfen. 🙂 Sevgiler!