Bu pazartesi günü sevgili Serkan Eroğlu (İçmeden Sarhoş) ve #viskibahane tadım kulübünün davetiyle harika bir Lagavulin tadımına katıldım.

Maslak’ta Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübünün lokalinde yaptığımız tadımda Islay efsanesi Lagavulin’in birbirinden özel 6 ekspresyonunu tattık. Viski tadımı sonrasında, sevgili Cem Atay‘ın özel biralarını denedik ve son olarak da Null Coffee‘nin kahveleri ile geceyi tamamladık.

Tadımın detaylarına geçmeden önce çok kısaca Lagavulin‘den bahsetmek istiyorum.


Lagavulin Hakkında Kısaca

1816 yılında kurulan Lagavulin, sadece Islay’nın değil, İskoçya’nın en ikonik damıtımevleri arasında bulunuyor. Lagavulin, yoğun isli, turbalı ve aynı zamanda meyvemsi karaktere sahip ekspresyonlarıyla, ülkemizde de viski severler tarafından oldukça sevilen bir marka.

Lagavulin’in karakterinde 2 faktörün önemli rol oynadığı söylenir.

Bunlardan ilki, markanın Islay’daki en yavaş damıtım süresine sahip olması ve bu işlemin marka ile özdeşleşen armut şekilli imbiklerde gerçekleşmesi. Kimilerine göre Lagavulin’in yuvarlak ve yumuşak karakterinin arkasındaki detay bu.

Diğer faktör ise, kullandıkları su kaynağı. Üretim aşamalarında deniz seviyesinin 200 metre üzerinde yer alan ve turba ile dolu tepeleden akan Lochan Sholum nehrinden elde edilen suyun kullanılmasının da, aynı şekilde Lagavulin’in karakterinde büyük rol oynadığı söylenir.


Gelelim tadıma…

Dikey tadım* olarak gerçekleştirdiğimiz tadımda, Lagavulin markasının 6 ekspresyonunu aşağıdaki sırayla denedik:

  • Lagavulin 8 (48% abv)
  • Lagavulin 9 Game of Thrones House Lannister (46% abv)
  • Lagavulin 12 Cask Strength (56.8% abv)
  • Lagavulin 16 (43% abv)
  • Lagavulin Distillery Edition 2001 (43% abv)
  • Lagavulin Distillery Edition 1995 (43% abv)

*Dikey Tadım Nedir? Tek bir markanın farklı ekspresyonlarının yan yana denendiği tadımlardır.


Her bir ekspresyon hakkındaki detaylar ve notlarım şu şekilde:

Lagavulin 8 (48% abv) : Tadıma menüdeki en genç viski olan Lagavulin 8 ile başladık. En son Amsterdam L&B Viski Barında denediğim bu ekspresyona tekrar rastlamak güzel oldu.

2016’da damıtımevinin 200.’cü yılını kutlamak amacıyla çıkardığı Lagavulin 8, bir Lagavulin’den bekleyeceğimiz şekilde yoğun turba karakterine sahip bir ekspresyon. Bu ekspresyonun farklılığı ise meyvemsi tatların azlığı… Özellikle Lagavulin 16’da belirgin olan karamelize aromalar 8’de oldukça az… Bunun yerine bizi biraz daha tuzlu ve acı tatlar karşılıyor.

Tadıma bol turbalı, baharatlı ve güçlü bir başlangıç oldu… (Lagavulin 8 için detaylı tadım notlarım)

Lagavulin 9 Game of Thrones House Lannister (46% abv) : Tadımdaki en çok merak ettiğim viskilerden biriydi. Tam da Game of Thrones’un son sezonunun yayına girdiği gün bu ekspresyonu tatmak ayrıca anlamlı oldu.

Lagavulin 8’in turbalı-baharatlı karakterinden sonra Lagavulin 9 Game of Thrones House Lannister, oldukça tatlı geldi! Bol karamel, şeri, kurabiye, vanilya ve tabii ki çok hafif is ile yumuşak lezzetli bir burun. Burna kıyasla damakta biraz daha güçlü. Turba, baharat, tarçın ve hafif mentol. Damakta da yine tatlı-baharatlı ve isli aromaların uyumunu görüyoruz.

Beklentimi karşıladığını söyleyebilirim. (Lagavulin 9 Game of Thrones House Lannister için detaylı tadım notlarım)

Lagavulin 12 Cask Strength (56.8% abv) : Cask Strength yani fıçıdan çıktıktan sonra alkolü suyla seyreltilmemiş fıçı sertliğinde bir Lagavulin!

İlk koklamayla beraber deri, is, üzümlü çikolata ve vanilya aldım. 56,8’lik alkol derecesi kendini hissettiriyor, kadehi biraz havalandırma ihtiyacı doğurdu… Damakta beklenmedik şekilde yumuşak. Portakal, çikolata ve citrus tatlarına biberli ve isli aromalar eşlik ediyor. Bitiş oldukça uzun, sıcak, isli ve hafif tuzlu.

Tadım sırasında Lagavulin 12 Cask Strength için notlarımı yazarken, kenarına ufak bir yıldız ekledim. Benim için gecenin yıldızı olmaya aday!

Lagavulin 16 (43% abv) : Tadımın en tanıdık yüzü, Lagavulin 16! Damıtımevinin standart şişelemesi A’dan Z’ye Tadım Notlarım Listesinde en yüksek puan verdiğim viskiler arasında yer alıyor.

Fakat bu tadımda Lagavulin 16’nın şanssızlığı, 12 Cask Strength’den sonra gelmesi oldu…

16’da normal şartlarda fazlasıyla aldığım isli, yanıksı ve turbalı aromaları, 56.8 derecelik Lagavulin 12 Cask Strength sonrasında çok hissedemedim. Bunun yerine 16’daki meşe, karamel ve ilaçsı notalar daha belirgin, damakta ise fazlasıyla kolay içimli geldi… Uzun bitişiyle hatırladığım Lagavulin 16, Cask Strength 12’den sonra neredeyse orta uzunlukta hissettirdi. (Lagavulin 16 için detaylı tadım notlarım)

Lagavulin Distillery Edition 2001 (43% abv) : Olgunlaşmasının son aşamasını Pedro Ximénez şeri fıçılarında geçirmiş 16 yıllık bir Lagavulin. 

Burunda üzümlü çikolata, kuru meyve, karamel tatlarına is eşlik ediyor. Oldukça aromatik. Damakta şeri karakteri biraz daha baskın. Kuru meyve ve bittere, is, tarçın ve tane karabiber eşlik ediyor. Bitiş uzun, bitter ve şeri. 

Ülkemizde 2018’in sonunda satışa sunulan Distillers Edition 2001, ilk denediğimde çok hoşuma gitmişti ve bu tadımda da beni şaşırtmadı. Şerili ve turbalı viski kategorisinin başarılı temsilcilerinden biri. (Lagavulin Distillers Edition 2001 detaylı tadım notlarım)

Lagavulin Distillery Edition 1995 (43% abv) : Genelde viski tadımlarında gecenin yıldızı sona saklanır. Bu tadımda da öyle oldu… 1995 yılında damıtılıp, 2013’te şişelenmiş bir Distillers Edition şişelemesi. Diğer Distillers Editionlar gibi bu ekspresyon da Pedro Ximenez fıçılarında bitiş işlemi görmüş.

İlk koklamayla beraber “likör” dedirtecek kadar aromatik. Şeri, üzümlü bitter ve malt aromalarına deri, meşe ve is eşlik ediyor. Damak da burunla benzer bir karakterde. İsli ve tatlı aromalara biraz da baharatlı tatlar ekleniyor. Ağızda oldukça yoğun ve gövdeli. Bitiş ise uzun, kuru üzüm, is ve çok hafif de iyotsu. Çok beğendim!


Tadım sonrasında tüm katılımcılar her bir ekspresyon için puanlarını paylaştı ve bu puanların ortalamasına bakılarak gecenin kazananları seçildi. (Değerlendirme 100 üzerinden yapılmıştır)

Puan tablosunda son durum şu şekilde oldu:

  1. Lagavulin Distillery Edition 1995  – (93,5)
  2. Lagavulin 12 Cask Strength – (92,4)
  3. Lagavulin 9 Game of Thrones House Lannister – (87,8)

Favori damıtımevlerimden biri olan Lagavulin’in farklı ekspresyonlarını yan yana tatmak gerçekten çok keyifli bir deneyim oldu. Bunun gibi tadımlarda daha önce tatmış olduğunuz viskiler bulunsa bile, line-up’da yer alan diğer viskilerle kıyasladığınızda mutlaka farklı bir gözleminiz/yorumunuz olabiliyor. Tıpkı bu tadımda benim için Lagavulin 16’da olduğu gibi…


Nazik davetleri için #viskibahane ekibine ve ev sahipliği için de Türkiye Bira Koleksiyonerleri Kulübüne çok teşekkür ederim!

Bu yazı ilginizi çektiyse;

Tüm Lagavulin tadım notlarım…

Lagavulin ve Islay bölgesi hakkında detaylı bilgi almak için…

Viskiler isli aromaları nasıl kazanırlar? 

150419

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.