2018’e sayılı günler kaldı… Şimdiden birçok kişi “Yılbaşı gecesi ne yapmalı, nereye gitmeli, yılbaşını evde mi yoksa dışarıda mı kutlamalı” gibi soruları düşünmekle meşgul. Benim ise aklımdaki en büyük soru, “Yılbaşı gecesi hangi viskiyi içsem?”… Eminim ki benim gibi bu soruyu düşünen başka viski severler de vardır.

Bu yazıda yılbaşı denildiğinde aklıma gelen 10 farklı viskiden bahsedeceğim. 


Johnnie Walker Blue Label

“Yılbaşı senenin en özel günlerinden biri ve bu özel gün özel bir viskiyle kutlanmayı hak ediyor”  diyorsanız Johnnie Walker Blue Label sizin için doğru bir seçim olabilir.

Blue Label için sadece markanın değil, tüm harmanların da en prestijli viskilerinden biri dersek pek de yanlış söylemiş olmayız. Özenle seçilmiş 25-35 yıllık 16 adet malt ve tahıl viskinin harmanlanması ile oluşan Blue Label, viski piyasasındaki en pahalı harmanlardan biri olarak dikkat çekiyor.

Johnnie Walker Blue Label’ın detaylı tadım notları için…


Jack Daniel’s Single Barrel Select

Yılbaşını çok sevmemin en önemli nedenlerinden biri de yılbaşı şarkılarıdır.

Yılbaşı şarkıları denildiğinde aklıma ilk olarak Frank Sinatra gelir. Sinatra denildiği zaman ise tabii ki Jack Daniel’s… 

Markanın standart ekspresyonu Old No.7’ye kıyasla daha dengeli ve kompleks bir içim sunan Jack Daniel’s Single Barrel Select, yanıksı, füme ve tatlı notaları ile yılbaşı için tercih edebileceğiniz viskilerden biri.

Jack Daniel’s Single Barrel Select yanında arka planda bir de Frank Sinatra dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Sinatra’nın yılbaşı şarkılarını buradan dinleyebilirsiniz.

Frank Sinatra’ın Jack Daniel’s tutkusu hakkındaki yazım için…

Jack Daniel’s Single Barrel Select detaylı tadım notları için…


Lagavulin 16

İskoçya’nın Islay bölgesinin fenomen ekspresyonlarından Lagavulin 16, bol isli, turbalı, iyotlu ve kremamsı karakteri ile yılbaşına en çok yakışacak viskilerden biri.

Belirtmekte fayda var ki, Lagavulin 16 yoğun ve güçlü karakteri ile her damağa uygun bir viski değil. Bu nedenle eğer misafirlerinize ikram etmeyi düşünüyorsanız, ikram edeceğiniz kişilerin viski sevdiklerinden emin olun. Nitekim, eğer viski sevmeyen biri ise, hem 1 kadeh Lagavulin boşa gitmiş olacak, hem de arkadaşınızın viskiye bakışını bir daha olumluya dönmesi çok zor olacak şekilde değiştirmiş olacaksınız…

Tek başına tüketmenin yanında, Lagavulin 16’yı yemek yada bir eşlikçi ile de tercih edebilirsiniz. Benim tercihim, isli peynirler, et yemekleri veya kuru incir, isli badem ve kavrulmuş fındıktan oluşan bir çerez tabağı…


Johnnie Walker Black Label

1909 yılında piyasaya sürülen Johnnie Walker Black Label dünyanın en çok satan harmanları arasında yer alıyor. 

İçerken adeta bir malt viski içiyormuşsunuz hissi veren güçlü karakteri ve birçok damak tadına uyum sağlayabilecek dengeli yapısıyla Black Label, benim de en çok tercih ettiğim harmanlar arasında yer alıyor.

Zengin bir içim performansı sunan Black Label aynı zamanda fiyat-performans olarak da en başarılı ekspresyonlardan biri diyebilirim. Bu nedenle sadece özel günlerde değil günlük tüketim için de tercih edilebilecek bir viski.


Monkey Shoulder 

Monkey Shoulder, harmanında İskoçya’nın Speyside bölgesinde damıtılan Balvenie, Glenfiddich ve Kininvie malt viskilerini barındırıyor.

Tatlı, kremamsı ve dengeli yapısı ile Monkey Shoulder, viski sevmeyen dostlarınızın bile keyifle içebileceği bir ekspresyon. Fiyat-performans denildiğinde de akıllara ilk gelen viskilerden biri olan Monkey Shoulder aynı zamanda yılbaşı gecesi hazırlayacağınız kokteyllere de çok uyum sağlayacaktır.

Monkey Shoulder’ın detaylı tadım notları için…


Hibiki Japanese Harmony Master’s Select Blend

3 farklı viski 3 farklı fıçıda olgunlaştırılıyor ve ortaya bu müthiş harman çıkıyor, Hibiki Japanese Harmony Master’s Select Blend… Ekspresyon harmanında Suntory‘e ait Hakushu ve Yamazaki damıtım evlerinden çıkan maltlar ile Chita damıtım evinden çıkan tahıl viskiler bulunuyor.

Meyvemsi ve baharatlı notaları müthiş bir denge ile sunan ekspresyon, adında bulunan “harmony/uyum” sözcüğünün hakkını sonuna kadar veren bir Japon harmanı.

Bazı viskiler var ki, içindeki viski bitse bile şişesini atmaya kıyamıyorsunuz. İşte Hibiki Japanese Harmony Master’s Select Blend tam olarak böyle bir şişeye sahip. Bu şişeyi atmayıp, lamba, karaf veya hatta bir sonraki yılbaşı için saklayıp yılbaşı süsü olarak bile kullanabilirsiniz.

Hibiki Japanese Harmony Master’s Select Blend’in detaylı tadım notları için…


Aberlour A’Bunadh

%60,7’lik yüksek alkol oranı ile Aberlour A’Bunadh, yılbaşı gecesi içinizi fazlasıyla ısıtacak bir viski…

Bu yüksek alkol oranı sizi korkutmasın çünkü Aberlour A’Bunadh fıçı sertliğinde* bir ekspresyon olmasına rağmen kuru meyve, vanilya ve likörümü notaların ön planda olduğu oldukça kolay içimli bir viski.

Eğer ki seçiminizi bu viskiden yana kullanırsanız, Aberlour A’Bunadh’ı birkaç damla su damlatarak içmenizi tavsiye ederim. Nitekim, bu yöntem ile kuru meyve ve bitter aromalarının daha net hissedebilirsiniz.

*Cask Strength: fıçıdan çıktığı gibi şişelenen, su katılıp alkol oranı seyreltilmeyen viskiler.

Aberlour A’Bunadh’ın detaylı tadım notları için…


Glenmorangie Lasanta 12

10 yıl beyaz meşe bourbon ve 2 yıl da İspanyol Oloroso şeri fıçılarında olgunlaştırılan Glenmorangie Lasanta 12, muhteşem güzellikte bir kokuya ve uzun soluklu lezzetli bir damağa sahip.

Tadım profilinde portakal, çikolata, karamel, kuru üzüm, bisküvi, baharat gibi notaları barındıran Glenmorangie Lasanta 12, yumuşak ve aromatik yapısıyla yılbaşı konseptiyle oldukça uyum sağlayabilecek bir viski.

Glenmorangie Lasanta 12’nin şişe tasarımında kullanılan renkler bile yılbaşını anımsatmaya yetiyor…

Çikolata ile çok yakıştırdığım Lasanta’yı özellikle portakallı ya da üzümlü bitter çikolata ile denemenizi tavsiye ederim.


Glenfiddich 18 Small Batch Reserve

150 kadar fıçının özenle seçilip belirli bir süre boyunca evlendirilmesi sonrasında şeri ve bourbon fıçılarda olgunlaştırılması ile üretilen Glenfiddich 18 Small Batch Reserve oldukça zengin, meyvemsi, yumuşak ve zarif bir ekspresyon.

Glenfiddich 18 Small Batch Reserve’ün kokusu bile yılbaşını çağrıştırıyor… Elma, armut, üzüm gibi meyvemsi notalara ek olarak meşe, tarçın ve likör aromaları…

Glenfiddich 18 Small Batch Reserve’ü ilk kez ufak bir arkadaş grubuyla yaptığımız Glenfiddich dikey tadımında denemiştim. Benim tadımdaki favorim Glenfiddich 15 olsa da, çoğunluk tercihini Small Batch Reserve’den yana kullanmıştı. Bu çoğunluğun büyük bir kısmını da viskiye ön yargısı olan kız arkadaşlarımın oluşturduğunu belirtmek isterim.

Bu nedenle, yılbaşı için eğer hanımların da keyif alabileceği bir viski arıyorsanız, Glenfiddich 18 Small Batch Reserve doğru bir seçim olabilir. 

Glenfiddich 18 Small Batch Reserve’ün detaylı tadım notları için…


Jameson Black Barrel

Listeye bir İrlandalı eklememek olmazdı… İrlanda viskileri genellikle yumuşak ve hafif karakterli viskiler olarak bilinir. Eğer siz de bu şekilde biliyorsanız, Jameson Black Barrel bu görüşünüzü değiştirebilir.

Single pot viskiler ile tahıl viskilerin şeri ve içleri iki kez yakılmış bourbon fıçılarda olgunlaştırılması sonucu üretilen Jameson Black Barrel, oldukça zengin ve aromatik bir viski. 

Jameson’ın diğer ekspresyonlarına kıyasla çok daha yoğun aromalar sunan Black Barrel, baharat, fındık, şeri ve vanilya gibi notaları barındırıyor. Black Barrel aynı zamanda markanın alışık olduğumuz yumuşak içimli karakterine de sahip.


Şimdiden herkese mutlu seneler!

Leave a Reply

Your email address will not be published.